17/1/2022

Έμφυλη βία στο διαδίκτυο: Υιοθετήθηκαν οι θέσεις της Έλενας Κουντουρά στο Ευρωκοινοβούλιο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

«Καμία πολιτική πρόταση δεν θα είναι αποτελεσματική αν η έμφυλη  βία στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπιστεί ως την προέκταση της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου». 

Η εισηγήτρια της πολιτικής ομάδας LEFT στη νομοθετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, Έλενα Κουντουρά, είδε της θέσεις της να υιοθετούνται στη νομοθετική έκθεση- ψήφισμα με 513 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 58 αποχή.

Μάλιστα μία από τις θέσεις της κ.Κουντουρά, που αφορά στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα  στην Ελλάδα του revenge porn, υιοθετήθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος,  και αφορά στην αναγνώριση ότι «η σεξουαλική κακοποίηση με τη χρήση εικόνων και οι ιστότοποι στους οποίους οι εικόνες αυτές διαδίδονται, αποτελούν εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης τη θέση της ότι «οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης με χρήση εικόνων μπορεί να είναι

 • σεξουαλικού χαρακτήρα, καθώς η σεξουαλική συνεύρεση καταγράφηκε και/ή διαδόθηκε χωρίς συγκατάθεση,
 • ψυχολογικού, όσον αφορά τον αντίκτυπο στα θύματα της δημοσιοποίησης της ιδιωτικής ζωής,
 • και οικονομικού, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση με χρήση εικόνων θέτει σε κίνδυνο το ισχύον και το μελλοντικό καθεστώς απασχόλησης των θυμάτων».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι καμία πολιτική πρόταση δεν θα είναι αποτελεσματική αν η έμφυλη  βία στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπιστεί ως την προέκταση της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου.

«Στην  Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το τι είναι η βία στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει κατάλληλη ευρωπαϊκή νομοθεσία που να την αντιμετωπίζει. Υπάρχουν αρκετά νομοθετικά κενά και τα κράτη- μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές που δεν καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Έλενα Κουντουρά επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει άμεσα μία ολιστική οδηγία για την καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας, ενώ με την έκθεση αυτή ζητά την υιοθέτηση ενός κοινού ορισμού για το έγκλημα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και  την ποινικοποίησή της από όλα  τα κράτη μέλη με τη θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων.

Ακόμη, ζητείται να  θεσπιστούν ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και επαρκούς προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων. Όπως επίσης να  διασφαλιστεί η υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών, ιδιαίτερα του προσωπικού της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης  για την εξάλειψή της.

Με βάση τις θέσεις που υιοθετήθηκαν, καλείται η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση ώστε:

 • Να οριστεί και να υιοθετηθεί εναρμονισμένος ορισμός της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, που θα διευκολύνει την ανάλυση  των διαφόρων μορφών βίας στο διαδίκτυο και την καταπολέμηση του φαινομένου.
 • Να αξιολογηθεί επαρκώς ο αντίκτυπος  που έχει στα θύματα η έμφυλη βία στο διαδίκτυο και να εξεταστούν οι μηχανισμοί άσκησης βίας, ώστε να  διασφαλισθεί η προσφυγή, η λογοδοσία και η πρόληψη.
 • Να  μπει  τέλος στη βιομηχανία της πορνογραφίας που στηρίζεται στην εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τον βιασμό και άλλες μορφές επιθέσεων και βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
 • Να μπει τέλος στις επικίνδυνες και κακόβουλες χρήσεις της τεχνολογίας των deepfakes (πλαστών φωτογραφιών και βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης) που χρησιμοποιείται συχνά για την παρενόχληση, τη διαπόμπευση και τον εκβιασμό των γυναικών.
 • Να αναγνωριστεί ότι η  σεξουαλική κακοποίηση με τη χρήση εικόνων και οι ιστότοποι στους οποίους οι εικόνες αυτές διαδίδονται, αποτελούν εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας.
 • Να συμπεριληφθούν οι μισογυνιστικές επιθέσεις στα εγκλήματα μίσους και αντίστοιχα o μισογυνισμός στις μορφές της ρητορικής μίσους.
 • Να διαμορφωθεί ευρωπαϊκό  πρωτόκολλο για τη βία κατά των γυναικών σε καιρούς κρίσης και να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες προστασίας για τα θύματα ως «βασικές υπηρεσίες» στα κράτη μέλη.
 • Να μπει τέλος  στην  ατιμωρησία για όσους διαπράττουν πράξεις έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.
 • Να εξασφαλιστούν πόροι για εκστρατείες ευαισθητοποίησης των γυναικών και των κοριτσιών, σχετικά με τρόπους εξασφάλισης των λογαριασμών και των επικοινωνιών τους, την προειδοποίησή τους σχετικά με πιθανούς δράστες παρενόχλησης και επιθέσεων και την ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους και τους τρόπους αναζήτησης βοήθειας.
 • Να διασφαλιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών στην καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο λόγω φύλου (ειδικά των αρχών δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου).
 • Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία, στήριξη και αποκατάσταση για τα θύματα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.
 • Να  θεσπιστεί  ένα αξιόπιστο σύστημα τακτικής συλλογής στατιστικών εναρμονισμένων, αναλυτικών και συγκρίσιμων δεδομένων σε όλη την ΕΕ για την έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένης της βίας στο διαδίκτυο, κάνοντας πλήρη χρήση των ικανοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης των οργανισμών και αρχών FRA, EIGE, Eurostat, Europol και ENISA.
 • Να σταματήσει στα ΜΜΕ η  απεικόνιση έμφυλων στερεοτύπων, σεξιστικού περιεχομένου και σεξιστικής διαφήμισης.
 • Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας (ΤΠΕ)  μέσω των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων δράσης ή των πολιτικών για το φύλο, καθώς και η επαγγελματική τους κατάρτιση στους τομείς STEM (επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών).

Επιπλέον, με τροπολογία της Έλενας Κουντουρά, η έκθεση καλεί το Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως την κύρωση από την ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  και να εξασφαλίσει την καθολική κύρωση και εφαρμογή της από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συμπεριλήφθηκαν ακόμη στην έκθεση τα επίσημα στοιχεία οργανισμών που αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες και τα παιδιά στο διαδίκτυο:

 • Mία στις δέκα γυναίκες έχουν ήδη βιώσει κάποια μορφή βίας στον κυβερνοχώρο από την ηλικία των 15 ετών (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, FRA).
 • Τουλάχιστον 12,5 % των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού (που υφίσταται ένας στους δύο μαθητές ηλικίας 13-15 ετών) λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο, δεδομένου  ότι οι νέοι συνδέονται σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μικρότερη ηλικία (Συμβούλιο της Ευρώπης). Τα κορίτσια υπόκεινται σε διπλάσιο βαθμό σε παρενόχληση σε σχέση με τα αγόρια (UNICEF).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γαλάζια» οργή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Μεγάλη δυσαρέσκεια από «γαλάζιους» βουλευτές και ψηφοφόρους για τις αστοχίες του... επιτελικού κράτους σε πανδημία και ακρίβεια

Σημαντικές αποκαλύψεις Βαξεβάνη για τη Novartis

Σημαντικές αποκαλύψεις, που αναμένεται να προκαλέσουν τεράστιο θόρυβο, για την πραγματική σκευωρία που στήθηκε...

Στα ζάρια ΗΠΑ – Ρωσίας το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου

Με ένα υπηρεσιακό σημείωμα (non paper) και όχι επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε...

Η πανδημία φεύγει, τα μνημόνια έρχονται

Ο Μητσοτάκης τάζει παροχές, τις οποίες οι πολίτες θα επιστρέψουν με οδυνηρό τρόπο και στο πολλαπλάσιο μετά τις εκλογές

Κατάληψη της πλ. Συντάγματος από Πακιστανούς: Ακόμη καμία αντίδραση από την επίσημη πολιτεία!

Στον εισαγγελέα οδηγείται η υπόθεση της πρωτοχρονιάτικης φιέστας - επίδειξης δύναμης των Πακιστανών στο...

Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο από τον θάνατο του Αλέκου Φασιανού

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού σκόρπισε θλίψη στον χώρο της...

EastMed: Το State Department προσπαθεί να μαζέψει τις δηλώσεις του τουρκοφίλου Χόκστιν

Τις ανθελληνικές δηλώσεις του κορυφαίου συμβούλου της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χόκστιν προσπαθεί τώρα να...

Τεμενάδες του καθηγητή Ιωακειμίδη στην Άγκυρα: «Σπαταλάμε τζάμπα πόρους … Η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη»

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, πρώην πρεσβευτής σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του...

Με κορωνοϊό η Έφη Αχτσιόγλου – Είχε νοσήσει και ο γιος της

Θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ανακοίνωσε η ίδια με ανάρτησή της...

Ανδρέας Τσούνης: «Βράζει η κοινωνία από φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, περιμένω ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ»

Μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της...

Δεν πάμε καλά! Διάκριση για τον δήμαρχο των φιάσκων

Ο δήμαρχος του «Μεγάλου Περιπάτου», που απεδείχθη φιάσκο και μεγάλη σπατάλη, ο δήμαρχος των 215.000...

Ο Γιώργος Κύρτσος δείχνει Μαξίμου πίσω από τις διώξεις των δημοσιογράφων!

Με μία ανάρτηση του που ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος,...

Πρωτοφανής ισχυρισμός Ροζάκη για εθνική υποχώρηση έναντι της Τουρκίας – το ΥΠΕΞ οφείλει να διαψεύσει

Είναι δυνατόν να συζητάμε εν κρυπτώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία; Ο υπουργός εξωτερικών...

«Γελούσαν και τα αυτιά» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη βράβευσή του στην Τουρκία

Ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε βραβείο στην Τουρκία από αυτόν που θεωρεί ότι...

Ξανά στα «μαχαίρια» Πολάκης-ΝΔ

Για μια ακόμη φορά Παύλος Πολάκης και Νέα Δημοκρατία «συγκρούονται», αυτή τη φορά όχι...

Τα 16 κραυγαλέα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι μύθοι και οι ανακρίβειες για τις ΜΕΘ, το άνοιγμα των σχολείων, τα μονοκλωνικά, τα εμβόλια, η ακρίβεια και οι «Πρέσπες»

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Προ των πυλών νέο «κύμα» ψύχους με πολικές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια!

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ