Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες και οι ενδυματολογικές επιλογές

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Must Read

Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα το κομβικής σημασίας γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Βαχντετίν, στην Κωνσταντινούπολη.

Προτού καθίσουν στο τραπέζι, ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην συνέχεια του έδειξε τη θέα προς το Βόσπορο.

«Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά: «θα τα συζητήσουμε όλα», προσθέτοντας πως είναι αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, αλλά «υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες».

Αναφορά έγινε και στην τριμερή συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει γνωστό ότι τα πράγματα πήγαν καλά, χωρίς να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Αφού κάθισαν στο τραπέζι και πριν απομακρυνθούν οι κάμερες είχαν ένα διάλογο για το τι θα πιουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως το νερό είναι μια χαρά, αλλά πως θα έπινε ευχαρίστως και τσάι, αν αυτό έκανε και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, και οι δύο ηγέτες επέλεξαν να πάνε στο γεύμα χωρίς γραβάτα, γεγονός που σχολιάστηκε μεταξύ τους, σε χαλαρή διάθεση. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε: «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις».

Για το τετ-α-τετ έχει προηγηθεί προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η ελληνική πλευρά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει αμέσως τις τουρκικές διαρροές.

Στο επίκεντρο της συζήτησης συμπερολήφθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας, άρα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ενώ στέλνει και μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν γίνεται αποδεκτός.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζυτήθηκαν και τα διμερή μας ζητήματα, ενώ στο «τραπέζι» έπεσε παράλληλα και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», με τα μέτρα χαμηλής πολιτικής, που χειρίζονται σε καλό κλίμα οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ.

Επί τάπητος τέθηκαν και οι νέες ενεργειακές ισορροπίες, με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός κόμβος, ιδίως για φορτία LNG, με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ως το 2027 από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στις 16:15 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, καθώς το πρωί στην Θεία Λειτουργία δεν υπήρχε χρόνος για μία τετ-α-τετ συνάντηση.

Διαβάστε ακόμη: Όταν Έλληνας Πρωθυπουργός καθήμενος στο γεύμα του Ερντογάν απεμπολεί το όνομα της Πόλης, τι να αναμένουμε για την συνέχεια;

Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Λίγο μετά τις 11:00 ο πρωθυπουργός έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο πλευρό του Πατριάρχη.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε το δράμα του ουκρανικού λαού και θαυμάζουμε την σθεναρή αντίστασή του στον εισβολέα. Απευθύνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η βία και ο πόλεμος δημιουργούν περιπλοκότερα προβλήματα. Πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει ρητώς τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του οργανισμού να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα», είπε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This