Έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά ομογενών στη Μαριούπολη ζήτησε η Ελλάδα

«Η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Must Read

Με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη.

Όπως τονίζει σχετικά ο υπουργός «θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα fora και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς», ενώ κάνει ξεχωριστή μνεία στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στο ξεκίνημα του πολέμου υπήρξαν θύματα ομογενείς.

«Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιεί το ελληνικό στοιχείο», υπογραμμίζει ο Ν. Δένδιας. Ειδικά δε όσον αφορά στη Μαριούπολη, ο υπουργός σημείωσε πως «η κατάσταση είναι τραγική και η πόλη ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται», ενώ πρόσθεσε πως «δεν μας επιτρέπεται να μεταβούμε εκεί, προκειμένου να μην διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής».

Η στήριξη της Ουκρανίας μόνη επιλογή για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει, ως θεμελιώδη αρχή, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», επανέλαβε, ενώ τόνισε πως, παρά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, «η Ελλάδα δεν είχε ουδεμία επιλογή».

«Έκανε αυτό που υπαγορεύουν οι αρχές που υπηρετεί, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», σημείωσε – σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή ως θέση αρχής. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση. Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή. Το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, τέλος, πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της ρωσικής πλευράς», ενώ «θεωρητικά, ακόμη και μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This