Συμβούλιο της Ευρώπης: «Πολύ σοβαρό» θέμα όσα γίνονται στην Αγία Σοφία

«Σώστε την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία εκπέμπει SOS»

Must Read

Δήλωση για την προστασία της Αγίας Σοφίας ετοιμάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τα περιστατικά προσβολής της ιστορικής και θρησκευτικής μνήμης με τις θλιβερές εικόνες βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης αλλά και τις εικόνες ντροπής με παπούτσια στριμωγμένα στα τείχη του μνημείου.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης λόρδος Αλεξάντερ Ντάντι. Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης τονίζοντας χαρακτηριστικά «σώστε την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία εκπέμπει SOS».

Ο λόρδος Ντάντι ανακοίνωσε τη σύνταξη ενός σχεδίου δήλωσης (draft declaration), το οποίο θα τεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση στην επόμενη Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης Ολομέλειας του Ιουνίου. Υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο δήλωσης θα συνταχθεί από τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και όποιο άλλο μέλος της Επιτροπής επιθυμεί, όπως ο Κύπριος βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, από το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Το σχέδιο δήλωσης είναι η ανώτατη μορφή έκφρασης πολιτικής βούλησης στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν ψηφιστεί από την πλειοψηφία και γίνει δήλωση ισχυρής πολιτικής βούλησης της Επιτροπής.

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης υπενθύμισε στην Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι έχουν περάσει 2 χρόνια από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, οικουμενικού συμβόλου του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1985), από εκκλησία-μουσείο σε τζαμί.

«Οι εικόνες των βανδαλισμών κατά της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., είναι επαίσχυντες και προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή. Οι φρικτές εικόνες βανδαλισμού και εγκατάλειψης του ιστορικού κτιρίου είναι αποτέλεσμα της μονομερούς και αυθαίρετης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο που είναι εγγεγραμμένο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Unesco) από ορθόδοξη εκκλησία-μουσείο σε τζαμί, παραβιάζοντας κατάφωρα όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχές αποδεκτές από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις θρησκείες», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε:

α) η Αγία Σοφία να τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης,

β) τη συγκρότηση ad hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων προκειμένου να επιθεωρήσει επί τόπου το μνημείο και να καταγράψει όλες τις σημαντικές ζημιές και

γ) την επιστροφή του μνημείου στο καθεστώς «status quo ante», στην προηγούμενη λειτουργία του ως Εκκλησίας-Μουσείου δεδομένου ότι οι βανδαλισμοί και οι ζημιές συνέβησαν μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This