Τσίπρας: «Οι πολίτες σήμερα περνάνε πιο δύσκολα κι από τις χειρότερες εποχές των μνημονίων»

«Η κλεψύδρα της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, αδειάζει»

Must Read

Τη βεβαιότητα του ότι η αυριανή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι εσωκομματικές εκλογές θα στείλει ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, κάνοντας λόγο για μια «πρωτόγνωρη διαδικασία», τόσο για το κόμμα του, αλλά και για την πολιτική σκηνή γενικότερα, καθώς εκτός από Πρόεδρο, θα εκλεγεί και Κεντρική Επιτροπή.

Αφού επισήμανε ότι όλοι και όλες μπορούν να ψηφίσουν αύριο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται σε περίοδο που «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια, άρα δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις».

«Να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή»

Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, όλους όσοι ενστερνίζονται τις διακηρυκτικές αρχές του κόμματος. «Έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε. Τόνισε ότι δεν καλεί τους πολίτες να έρθουν απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα μέλη που εγγράφονται θα έχουν ενεργή συμμετοχή και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, όπως στην περίπτωση εκλογών όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπει το κόμμα σε μια συνεργασία.

Αφού δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές και να επαναφέρουμε την ελπίδα στην κοινωνία και να σταματήσει αυτή η κοινωνική καταστροφή». Σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του ψηλού πήχη «ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατ. ψήφους για να κερδίσουμε».

«Η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες»

Τόνισε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίες στη βάση όμως προγραμματική συγκλίσεων «πάνω στο τραπέζι και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Σχολίασε δε ότι τα κόμματα αναγκάζονται από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους και πως η απλή αναλογική θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλες, είναι βαθιά ιδεολογικές και πολιτικές και πως «άρα οι όποιες προγραμματικές συγκλίσεις για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο πόλων, της Αριστεράς και της Δεξιάς και των υπόλοιπων δυνάμεων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως θεωρεί εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στη βάση συγκλίσεων σε προοδευτική βάση.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ που αποκλείει κάθε μετεκλογική συνεργασία, σχολίασε ότι είναι δηλώσεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και θεώρησε λογικό «να μην θέλουν να ανοίξουν από τώρα τα χαρτιά τους στο θέμα των συνεργασιών».

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών, είπε ότι δεν είναι μάντης για να μπορεί να τον προβλέψει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι  «η κλεψύδρα της Κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, αδειάζει» και τόνισε ότι όσο συντομότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι «οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μια βόλτα σε ένα καφενείο ή σε έναν εμπορικό δρόμο. Το σκηνικό έχει αλλάξει και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή».

Η ρήτρα αναπροσαρμογής, η ΡΑΕ και τα Golden Boys

Αναφερόμενος στο τσουνάμι ακρίβειας και συγκεκριμένα στους λογαριασμούς ρεύματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Βλέπω ανθρώπους σε απόγνωση όταν παίρνουν τον λογαριασμό του ρεύματος που είναι 3 και 4 φορές ψηλότερος από αυτόν που πλήρωναν, ή όταν μου λένε ότι δεν μπορούν να πάνε στο σούπερ μάρκετ για να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους».

Απέδωσε την κύρια ευθύνη για τις τεράστιες ανατιμήσεις στο ρεύμα στην Κυβέρνηση κι όχι στις διεθνείς εξελίξεις, λέγοντας πως ενώ τους 5 από τους 9 μήνες που διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα ήταν η πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι αυτή υπήρχε από το 2013, αλλά στη σημερινή της μορφή που είναι και υπαίτια για τις τεράστιες αυξήσεις, την έφερε η ΝΔ. «Κι εμείς είχαμε ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά δεν κάναμε αυξήσεις ούτε 1 ευρώ. Αντίθετα είχαμε μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 12%».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί 9 μήνες τώρα έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και μάλιστα επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης.

Σε ότι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, είπε ότι «η ΡΑΕ στους υπολογισμούς της έχει αφήσει έξω 3 μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), αλλά ακόμη κι έτσι το ποσό που έβγαλε είναι 950 εκ. ευρώ. Σε αυτό όμως άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι αλχημείες για να μειωθεί, με συνεχείς αφαιρέσεις».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσεις τα υπερκέρδη των εταιρειών μετά από δική του πίεση στη Βουλή, «στοιχηματίζω ότι τελικά δεν θα το κάνει».

Άσκησε ακόμα σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για «γαλάζια golden boys», υποστηρίζοντας ότι «έχουν πέσει σαν ακρίδες πάνω στο δημόσιο πλούτο» και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΔΕΗ αμειβόταν με 60.000 τον χρόνο, ενώ ο σημερινός αμείβεται με 360.000 ευρώ ετησίως». Πρόσθεσε δε πως την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τα golden boys που διόρισε η Κυβέρνηση στη ΔΕΗ, πήραν μπόνους 16 εκατομμύρια ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες σήμερα περνάνε πιο δύσκολα κι από τις χειρότερες εποχές των μνημονίων», ενώ επεσήμανε η η Κυβέρνηση του ήταν η μόνη μεταπολιτευτικά που άφησε γεμάτα ταμεία με 37 δις, ενώ όταν παρέλαβε «δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για να πληρωθούν οι συντάξεις».

«Δεν πήραμε εγγυήσεις και γι’ αυτό δεν υπογράψαμε τη συμφωνία»,

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα και ερωτηθείς γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, εξήγησε ότι και επί των ημερών του υπήρξαν διαπραγματεύσεις «στις οποίες προσφέραμε διευκολύνσεις, ζητώντας εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για την τουρκική επιθετικότητα. Δεν πήραμε εγγυήσεις και γι’ αυτό δεν υπογράψαμε τη συμφωνία», ανέφερε, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπογράφει μια συμφωνία που είναι επ’ αόριστον κι αυτό είναι επιζήμιο για τα εθνικές διεκδικήσεις».

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε πως «είναι υποχρεωμένος να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων». Προέβλεψε δε πως τελικά οι ΗΠΑ θα δώσουν F-16 στην Τουρκία και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως η πολιτική του «δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο Μητσοτάκης είναι αποτυχημένη».

«Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε τις οικονομίες όλης της Ε.Ε για να βοηθήσουμε – και σωστά το κάνουμε – την Ουκρανία, που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και την ίδια στιγμή δεν ακούγεται κουβέντα για το γεγονός ότι η Τουρκία εδώ και περίπου 50 χρόνια έχει εισβάλει στην Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This