3/7/2022

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Μετέτρεψε μια ιστορική ευκαιρία, σε ιστορικό ανοσιούργημα!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Επί 45 ολόκληρα λεπτά δεν τόλμησε να αναφέρει τη λέξη «Τουρκία»

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας πρωθυπουργός της χώρας απεύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, να παίρνει το λόγο για να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κογκρέσου.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, απέφυγε, ουσιαστικά, να τα πει «έξω από τα δόντια», μετατρέποντας μια ιστορική ευκαιρία σε… ιστορικό ανοσιούργημα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τους μαχητές του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, που παραδίδονται μαζικά αυτές τις ώρες, με τους ήρωες του Μεσολογγίου, που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση!

Η ιστορική, κατά τ’ άλλα, ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 18.08, με τον πρωθυπουργό να τονίζει αρχικά πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες από το να απευθυνθεί στους αιρετούς του λαού. Είμαι απολύτως ευγνώμων και γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα έθνη μας».

«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών… Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα», είπε στη συνέχεια, για να συμπληρώσει πως «έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», συνέχισε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Μαριούπολη, όπως Μεσολόγγι

«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα», συνέχισε.

«Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της Ιστορίας… Αυτά τα 200 έτη είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν. Αφελώς πιστέψαμε ότι η Ευρώπη έχει βρει επιτέλους το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της ΕΕ. Πιστέψαμε ότι αυτή η ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα ενός άλλου λαού. Αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της Ρωσίας… Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία».

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να καταφύγεις στα όπλα για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, τη σημασία των συμμάχων. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είσαι στο πλευρό. Κι εμείς αταλάντευτα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες».

Ανοιχτή πληγή η Κύπρος

«Η γλώσσα της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή: αναφέρομαι στην εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Κάνοντας, κατόπιν, αναφορά στα ενεργειακά, μίλησε για την Αλεξανδρούπολη, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάνοντας επίσης αναφορά στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό που βλέπουν δεν είναι μόνο μια χώρα σε ιδανική γεωγραφική θέση, αλλά μια δυναμική οικονομία που έχει αντιπαρέλθει τις παθογένειες του παρελθόντος. Βλέπουν νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Εκείνοι που έφυγαν τώρα πείθονται να επιτρέψουν και πιστεύω ότι θα γίνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας».

«Μίλησα για τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει μαζί αλλά θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα απολυταρχικά καθεστώτα, την επόμενη πανδημία. Ο κόσμος στρέφει την ματιά του στην πιο δυναμική δημοκρατία δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο.

Η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων είναι επιλογή αλλά και ανάγκη, είπε αλλά απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των ελευθεριών μας. Ας μην λησμονά κανείς ότι ο Λίκνολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της δημοκρατίας. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών. Πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον διάλογο.

Υπάρχουν τρεις μεγάλες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες, το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να παρέχουμε ευημερία. Πολλοί, δυστυχώς, προτίθενται να τους ακούσουν και αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα τα πολύπλοκα ερωτήματα και να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, τις οικονομικές ανισότητες, να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ισότητας του πολίτη», είπε.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η ελληνοαμερικανική κοινότητα

Και συνέχισε επισημαίνοντας πως «κάθε φορά που βλέπουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είναι στο Βρετανικό Μουσείο, θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας. Τριάντα χρόνια μετά την δημιουργία τους, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο».

Κάνοντας, στη συνέχεια, μνεία στους ακλόνητους δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας καλωσόρισε και υποστήριξε τα κύματα μεταναστών που ήρθαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όπως κι εμένα που ήρθα ως φοιτητής. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες και έκαναν ταπεινή δουλειά, αλλά πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και άδραξαν κάθε ευκαιρία, για να κάνουν την ζωή καλύτερη για τα παιδιά τους. Είχαν την εμπειρία του αμερικανικού ονείρου, αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν.

Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χανκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο.

Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ, ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά. Μια από τις αξίες είναι η σωφροσύνη».

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η αλαζονεία είναι η χειρότερη απειλή για την δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός και κλείνοντας είπε ότι «οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν πολλά να συνεισφέρουν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του λαού, από τον λαό για τον λαό θα θριαμβεύσει ξανά και σήμερα κομίζω την δέσμευση των Ελλήνων ότι είμαστε μαζί. Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

  • Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία Μητσοτάκη στο ακόλουθο link:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύ βαριές οι υποχωρήσεις του Μητσοτάκη στη Μαδρίτη!

Ο πρωθυπουργός προσπέρασε το γεγονός ότι το μνημόνιο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας κρύβει παγίδες για τη χώρα μας

Ο Τέλλογλου καλεί τον Σαμαρά να ρίξει τον Μητσοτάκη;

Τι θέλει να πει ο ποιητής;Ο δημοσιογράφος Τέλλογλου είναι αυτός που με την Μάνδρου...

Κυβέρνηση βουτηγμένη στην χλιδή

Το στίγμα της κυβέρνησης φαίνεται εντέλει ότι δεν το έχει δώσει μόνον ο πρωθυπουργός...

Πολιτικός σεισμός: Αβραμόπουλος και Άδωνις ελέγχονται φορολογικά, για τα «αδιευκρίνιστα ποσά»!

Αποκάλυψη από την Μαίρη Μπενέα και τις ΔικογραφίεςΗ δικογραφία της Novartis, με εμπλεκόμενα πολιτικά...

Novartis: Το χρονικό της συγκάλυψης ενός σκανδάλου – Έκθετος ο Μητσοτάκης

Το φιάσκο Novartis εκθέτει ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης, συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφους, το...

Ένα θύμα της Μητσοτακικής Βαλκανικής Κολομβίας ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα για τη Novartis

Του Κώστα ΒαξεβάνηΤο πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με το...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την απόφαση – κόλαφο του δικαστικού...

Το φιάσκο της λάθος είδησης με υπογραφή Μάνδρου

Η συγγνώμη προς τους αναγνώστες της Ιωάννας Μάνδρου για το φιάσκο της λανθασμένης είδησης...

Έσπευσε ο Παπανδρέου στα Σκόπια για να «σπρώξει» την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακόμη και σήμερα ο πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, εξακολουθεί να παίζει...

«Σωσίβιο» Ερντογάν σε Μητσοτάκη!

Προεκλογικό αλισβερίσι...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βαφτίσια Κούστα έγιναν «εφιάλτης» για τους καλεσμένους

«Ποιος, ποιος, ποιος, μωρό μου, ποιος; Ποιος, ποιος, ο......

Fuel Pass 2: Πώς να κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ποια η ημερομηνία λήξης

Η νέα ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση στη πλατφόρμα στο gov.gr είτε μπορεί να γίνει μέσω ΚΕΠ

Νοσηλεύεται με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα o Δημήτρης Γιώτης

Ανησυχία για τον Δημήτρη Γιώτη. Ο γνωστός τραγουδιστής, που...

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης – Η σύντροφός του τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό

Νέα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη έχει ο γνωστός τραγουδιστής...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

«Βρε καλώς τα παιδάκια» – Στον Εισαγγελέα ο Θέμης Αδαμαντίδης

Με τους δημοσιογράφους τα είχε ο τραγουδιστής που συνελήφθη για ξυλοδαρμό της συντρόφου του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ