«Παραπληροφόρηση» – Έτσι απάντησε το ΥΠΕΞ στη θρασύτατη τουρκική ανακοίνωση μετά την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη

Με αναφορά και στο NATO η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - Για «νευρικότητα και αδιέξοδο» της Τουρκίας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Must Read

Η πρωτοφανής πρόκληση με οπλισμένα τουρκικά μαχητικά να φθάνουν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη που σημειώθηκε στις 18 Μαΐου και απεκρύφθη επί δύο ημέρες από την ελληνική Κυβέρνηση, έγινε γνωστή χθες, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρά σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο Πρέσβη.

Ωστόσο, επειδή -ως συνήθως- η Άγκυρα «γράφει» τα ελληνικά διαβήματα… εκεί που δεν πιάνει μελάνι, το τουρκικό ΥΠΕΞ πέρασε το βράδυ της Παρασκευής στην αντεπίθεση και με μια ανακοίνωση μνημείο θράσους, έκανε λόγο για… απάντηση της Τουρκίας στις ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου, καλώντας μάλιστα τη χώρα μας να… σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο.

Προ ολίγου, το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του απάντησε στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντας «παραπληροφόρηση», «αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις» τα περί παραβιάσεων της Ελλάδας, ενώ έκανε αναφορά τόσο στο πρόσφατο ρεκόρ τουρκικών υπερπτήσεων, όσο και στη σταθερή υπονόμευση της συνοχής του NATO από την Τουρκία.




Αναλυτικά:

Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία.




Οικονόμου: «Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά»

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ για την τουρκική προκλητικότητα και την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη, επαναλαμβάνοντας την καραμέλα ότι τάχα η πολιτική της Ελλάδας έχει οδηγήσει την Τουρκία σε αδιέξοδο, ενώ μίλησε με διθυραμβικά λόγια για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας στο τέλος ότι «τα μηνύματα έχουν φτάσει», αναφορικά με τη «σταθερότητα» στην περιοχή και το NATO…

Είπε συγκεκριμένα:

«Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια, η οποία έτυχε της πολύ αυστηρής αντιμετώπισης από το Υπουργείο εξωτερικών, την αντίδραση του κ. Δένδια. Υπήρξε αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., πολύ καταδικαστική για όσους μπορούν να διαβάσουν το ύφος, τον τρόπο και πίσω από τα γράμματα. Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία με βάση τα όσα έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία δύο χρόνια.




Την  ενδυνάμωσή της σε όλα τα πεδία, την ενδυνάμωσή της διεθνώς με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας και ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια των Rafale,  τη συμφωνία για τις φρεγάτες, τις συμφωνίες με τη Γαλλία και κυρίως με την απολύτως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Επί δύο ημέρες, ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο Πρωθυπουργός της Πατρίδας μας, πρωταγωνίστησε στις Η.Π.Α. με τα πολύ δυνατά και καθαρά μηνύματα που έδωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της αποφασιστικότητας, της σταθερότητας, της ειρήνης και με τα πολύ καθαρά μηνύματα για αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, σε όλα τα πεδία, και στο διπλωματικό, αλλά και επί του πεδίου, είναι εδώ για να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορα μας. Είναι εδώ για να υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και αυτή η πολιτική βρίσκει ανταπόκριση παντού.

Η χώρα μας είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η  φωνή της ακούγεται δυνατά παντού και οι δυνατότητές της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις είναι πολύ αναβαθμισμένες και διπλωματικά και επιχειρησιακά. Ψύχραιμα και αποφασιστικά η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε φορά, θα το κάνει. Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο Erdoğan, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α..

Ο Πρωθυπουργός είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο, «μη σκέφτεται κανείς στην Κύπρο λύση των δύο κρατών. Και αυτή η πληγή της Κατοχής, τόσα χρόνια, πρέπει να κλείσει». Οι Αμερικανοί χειροκροτούσαν θερμά.  Ο Πρωθυπουργός είπε ‘θέλω να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας τι σημαίνει για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα μιας ταραγμένης γειτονιάς, όταν παίρνετε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, πως κάποιοι κάνουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά’. Τα μηνύματα έχουν φτάσει».




ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

Κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις πρόσφατες «προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη», ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του που φέρει τον τίτλο «Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, φτάνοντας 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, παρά τους πανηγυρισμούς για το πώς η άνευ ανταλλαγμάτων, επ’ αόριστον, παραχώρηση στρατοπέδου και λιμανιού, θωρακίζει τη Θράκη. Και οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά, όχι μόνο δεν καταδικάζουν την ενέργεια, αλλά χωρίς καν να αναφέρουν τη λέξη Τουρκία, μας καλούν σε “συντονισμό και συνομιλίες… για τη διαφορά στον εναέριο χώρο”. Επιπλέον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δηλώνει αισιόδοξος για την αγορά F16 και τις σχετικές συνομιλίες που προχωρούν “πολύ θετικά”».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο “προβλέψιμος και δεδομένος” κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του: “Θα συνεχίσουμε να μην καταδικάζουμε τις τουρκικές παραβιάσεις και θα πουλήσουμε τα F16 στην Τουρκία – εσείς αγοράστε F35, συνεχίστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και να διευκολύνετε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This