Η τουρκική αλεπού στο… NATOπάζαρο – Ακόμα και θέμα Αιγαίου θέτουν με αφορμή Σουηδία, Φινλανδία!

Την ίδια στιγμή ο Τσαβούσογλου ζητά… γραπτές απαντήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες στα αιτήματα της Άγκυρας!

Must Read

Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί, για να κερδίσει ό,τι περισσότερο γίνεται, από όποιον έχει κάτι να της προσφέρει. Πάνω σε αυτό το δόγμα βασίζεται η εξωτερική της πολιτική, ειδικά μετά τα πολεμικά γεγονότα στην Ουκρανία τα οποία ανέδειξαν την Άγκυρα ως καίριο μέρος της εξίσωσης ανάμεσα σε Ρωσία, Κίεβο, NATO και ΗΠΑ.

Μιας και το παζάρι είναι λέξη οθωμανικής προέλευσης, τα όσα γίνονται τελευταία έχουν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, του παζαριού. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το παζάρι, το οποίο έχει ως βάση του το τουρκικό βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO, η παράπλευρη απώλεια φαίνεται να είναι η Ελλάδα.

Χθες έγινε στο Βερολίνο μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, στην οποία ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, δηλαδή του Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε θέμα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου!

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, συμμετείχαν, εκτός από τον Καλίν και οι: Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ), Γενς Πλότνερ (εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας), Στίβεν Λάβγκροβ  (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου) και Φιλίπ Ερέρα (γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών).

Υποτίθεται ότι θέμα αυτής της συνάντησης ήταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου, αλλά και οι αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία, όπως και η κατάσταση στην Ουκρανία, κυρίως σε ότι αφορά τις εξαγωγές των σιτηρών.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν παρέλειψε να θέσει στο τραπέζι, από το οποίο απουσίασε η Ελλάδα, θέμα με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό την τουρκική σκοπιά φυσικά.

«Η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση, αποδεικνύοντας πως για την Τουρκία τα πάντα όλα είναι προς διαπραγμάτευση, ανεξαρτήτως κατάστασης και συγκυρίας.

Ο Τσαβούσογλου έβαλε… διαγώνισμα σε Σουηδία, Φινλανδία

Η Τουρκία αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο Τούρκος διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This