Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από τον Μητσοτάκη με τις εκλογές

Προανήγγειλε (πάλι) πρόωρες κάλπες σε τρεις μήνες, το «ξεφούρνισε» κατά λάθος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Must Read

Ανέκδοτο έχει καταντήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος με απανωτές συνεντεύξεις του όχι μόνο δεν το κλείνει, παρότι λέει ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά παίζοντας με τις λέξεις το κρατά ορθάνοιχτο και μόνο την ημερομηνία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα.

Όμως, την ημερομηνία ουσιαστικά την… ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για εκλογές σε τρεις μήνες, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Απαντώντας σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία είχε ζητήσει να ορισθεί από τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη, επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδεινώσει την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους».

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του πρωθυπουργού είναι ιδιαιτέρως ανεύθυνη και επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει την ίδια την κυβέρνησή του, αφήνει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο και δίνει το σύνθημα στους υπουργούς να ασχοληθούν με τις εκλογές και όχι με τα καθήκοντά τους. Κι όλα αυτά σε μια δύσκολη περίοδο, με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, τις πυρκαγιές να απειλούν να κάψουν ό,τι έχει απομείνει, την ακρίβεια να είναι ανεξέλεγκτη και την πανδημία να επανακάμπτει.

Η ανεύθυνη στάση του πρωθυπουργού φάνηκε και στη συνέντευξή του χθες στο Capital.gr, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως ο ίδιος θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά δεν τον αφήνει η… αντιπολίτευση, γιατί καλλιεργεί μια παρατεταμένη και έντονη προεκλογική αντιπαράθεση που δεν χρειάζεται η χώρα… «Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές ευκαιρίες να κάνω εκλογές σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία, και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος».

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογών αμέσως μετά τον Αύγουστο

Στη συνέχεια όμως ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε όλα τα παραπάνω, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογών αμέσως μετά τον Αύγουστο, λέγοντας τα εξής: «Ταυτόχρονα, όμως, έχω πει ότι, ναι, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μια έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων».

Τον πρωθυπουργό, όμως, ανταγωνίζεται επάξια σε αυτή την τακτική του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα προς τις εκλογές, να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Για τις νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι «βλέποντας την αυτοδυναμία να απομακρύνεται, ο κ. Μητσοτάκης τη μια στιγμή “ορκίζεται” στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, περίπου ως απειλή, ρίχνοντας το φταίξιμο στην αντιπολίτευση, την ώρα μάλιστα που οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό αγώνα».

Δικαιολογίες

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση για τις πρόωρες εκλογές που έχει ήδη αποφασίσει, κατηγορώντας τη για τοξικότητα.

Αλήθεια, ποιος του φταίει; Τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ορίζει αποκλειστικά ο ίδιος. Όσο και να φωνάζει η αντιπολίτευση, δεν μπορεί να επιβάλει καμία εξέλιξη. Άρα, δεν πείθει κανέναν!

Το προεκλογικό κλίμα έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο και τους στενούς συνεργάτες του που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη κυβίστηση. Ο σεβασμός στους θεσμούς πάει περίπατο… Το έχουν καταλάβει οι πάντες, με πρώτους τους βουλευτές του.

Δημήτρης Ριζούλης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This