Εξεταστική: Δεν θα δημοσιοποιούνται και δεν θα διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται - Για «επιχείρηση συγκάλυψης» μιλά η αντιπολίτευση

Must Read

Κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να διεξάγονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η Επιτροπή αποφάσισε να μη δημοσιοποιούνται και να μην διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής όμως θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους διασφάλισης του απορρήτου, θεμάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 16 θετικές ψήφους.

Κόμματα της μειοψηφίας πρότειναν οι συνεδριάσεις να μην μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες.

Επίσης, αποφασίσθηκε οι εργασίες της Επιτροπής να διεξάγονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν και αύριο στις 9 το πρωί, όπου θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ.

Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή.

«Επιχείρηση συγκάλυψης»

«Δυστυχώς οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πώς «οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολιτικομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης.

Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη».

«Οι συνεδριάσεις πρέπει να είναι δημόσιες»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης ανέφερε πως η θέση του κόμματός του είναι ότι: «Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής πρέπει να είναι δημόσιες. Σχετίζονται με συγκεκριμένα δικαιώματα και ελευθερίες, που αφορούν όλο το λαό, καθώς, το απόρρητο των επικοινωνιών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι έκφραση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή της προσωπικής ζωής του καθενός και της καθεμιάς».

Σημείωσε πως «οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να είναι δημόσιες υπό την έννοια του να δίνονται άμεσα τα πρακτικά προς μελέτη. Μάλιστα, η δημοσιότητα θα συμβάλει και στην καλύτερη διερεύνηση».

Σχετικά με την δυνατότητα επίκλησης του απορρήτου από μάρτυρες ή στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι «το απόρρητο ισχύει μόνο στις περιπτώσεις, οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση από την Εξεταστική Επιτροπή, που αφορούν αποκλειστικά το στρατιωτικό απόρρητο. Ειδικότερα,για την επίκληση του απορρήτου από τους εξεταζόμενους μάρτυρες.

Πρώτο, αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής είναι η διερεύνηση παραλείψεων, καταχρήσεων κ.ο.κ. από πλευράς της ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ( απόρρητο επικοινωνιών αρ. 19 Σ, προστασία προσωπικών δεδομένων αρ, 9Α Σ κ.λ.π). Επομένως, η επίκληση του απορρήτου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό.

Δεύτερο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών (αρ 145 παρ. 2 του ΚτΒ). Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται ρητά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος 2225/1994. Κατ’ επέκταση, εφόσον η εξεταστική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητά η ίδια την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου ενώπιόν της.

Τρίτο, αντίστοιχα έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης».

«Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι»

«Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι», ανέφερε σε δηλώσεις της η εισηγήτρια στην Επιτροπή και γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη:

«Σήμερα η Κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου. Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη».

«Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν»

«Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν» τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Μαρκόπουλος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης.

Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε πως «παρά την προσπάθεια όξυνσης από την πλευρά της μειοψηφίας η εξεταστική επιτροπή και το προεδρείο της υπερψηφίστηκαν και μάλιστα με ευρύτερη της Νέας Δημοκρατίας πλειοψηφίας. Αυτό κάτι λέει. Από κει και πέρα ο στόχος μας παραμένει η διαφάνεια και όλος ο ελληνικός λαός να μάθει τα πάντα. Οι μικροτακτικισμοί δεν θα περάσουν».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This