Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Η Τουρκία περικυκλώνει την Ελλάδα!

Νέος πονοκέφαλος για την Αθήνα το (τρίτο) αυθαίρετο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σιγή ιχθύος από τη Μάλτα. Ποια η αντίδραση της Αιγύπτου

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα μετά τη νέα αιφνιδιαστική κίνηση της Αγκυρας στην Αν. Μεσόγειο και την υπογραφή ακόμα ενός μνημονίου (τρίτου) μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, με το οποίο η δεύτερη επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων στη «δική» της θαλάσσια περιοχή, με βάση το αυθαίρετο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η απόσυρση της τροπολογίας Μενέντεζ από το κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2023 (NDAA – National Defense Authorization Act) δεν ανησυχεί τόσο την Αθήνα όσο οι συνέπειες από τη νέα τουρκολιβυκή εξέλιξη. Η τροπολογία Μενέντεζ, η οποία θέτει όρους όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης ή και πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δεν καθιστά άμεσα δυνατή την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. «Θα πάρει χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου και, επομένως, η Αθήνα δεν σπεύδει να απογοητευτεί… Ας πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για την τροπή των πραμάτων. «Η τροπολογία είναι μόνον ένα από τα εργαλεία στη διαδικασία προώθησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο» δήλωσε ο ίδιος ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Προβληματισμός

Το νέο, όμως, τουρκολιβυκό μνημόνιο παράγει άμεσα αποτελέσματα. Ολοι στην ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνουν πως το νέο αυθαίρετο βήμα της Αγκυρας οριοθετεί περαιτέρω την περικύκλωση της Ελλάδας. Η αναζήτηση ενεργειακών πηγών και οι δήθεν έρευνες εκ μέρους της Τουρκίας στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι μόνον πρόσχημα. Και ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός οτι μετά και τις πρώτες διπλωματικές κινήσεις, που ακολούθησαν χρονικά την αναγγελία του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου, ο διπλωματικός απολογισμός δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός.

Ο Ν. Δένδιας επισκέφτηκε αμέσως, ως όφειλε, τις δύο χώρες της περιοχής που εμπλέκονται γεωγραφικά στα τουρκολιβυκά μνημόνια, την Αίγυπτο και τη Μάλτα (9/10 και 10/10), αλλά δεν απέσπασε ηχηρές αποδοκιμασίες ως προς την τουρκική κίνηση. Η Αθήνα εξασφάλισε, επίσης, καταδικαστικές τοποθετήσεις από διάφορες πρωτεύουσες. Την επομένη της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου στην Τρίπολη ο Ν. Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αιτούμενος να συνομιλήσουν κατ´ ιδίαν στο Κάιρο, επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/10), ενώ δέχθηκε στο γραφείο του και τον Αμερικανό πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη. Μετά την επιστροφή του Ν. Δένδια από τις δύο πρωτεύουσες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε την Τετάρτη (12/10) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεσημέρι, μόλις τελείωσε η συνεδρίαση, γύρω στη 1.30 μ.μ., ο Αμερικανός πρέσβης πέρασε το κατώφλι της τουρκικής πρεσβείας, που βρίσκεται στην οδό Βας. Γεωργίου Β’, λίγο πιο κάτω από το Μέγαρο Μαξίμου. Χρονική σύμπτωση, ίσως…

Η φιλοξενία προς τον Ελληνα υπουργό στις δύο πρωτεύουσες θερμή, γεγονός, ωστόσο, όχι ικανό να ανακόψει την τουρκική επέκταση. Το Κάιρο ήταν περισσότερο θετικό ως προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά η Βαλέτα παρέμεινε σιωπηρή, έως αρνητική. Να σημειωθεί οτι ο Μελιταίος ΥΠΕΞ Ιαν Μπροκ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο (8-9/10) στην Αθήνα και ο Ν. Δένδιας ευγενώς προσέφερε φιλοξενία στο υπουργικό αεροσκάφος, προκειμένου να συνταξιδεύσουν στη Μάλτα. Στη διπλωματία η ευγένεια δεν ανταποδίδεται με αλλαγή πλεύσης.

Η διαφθορά που διατρέχει το σύστημα εξουσίας στη Μάλτα έχει επιτρέψει στην Τουρκία να εξαγοράζει συνειδήσεις, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτόν έχει φροντίσει να διατηρεί ισχυρή διπλωματική παρουσία το νησί. Η τουρκική διπλωματική αποστολή στην πρωτεύουσα είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης ελληνικής. Η ελληνική πρεσβεία στη Βαλέτα αριθμεί μόλις έξι άτομα προσωπικό, έναντι 15-20 της τουρκικής.

Ο Νίκος Δένδιας

Επαφές Δένδια

Στην πρωτεύουσα της Μάλτας ο Ν. Δένδιας εξέφρασε ενώπιον του ομολόγου του Ιαν Μπροκ στις σύντομες κοινές δηλώσεις (μετά την κατʼ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες) την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ε.Ε. και πολλών άλλων χωρών να αποκηρύξουν την πρόσφατη υπογραφή του «μνημονίου», αναφέροντας ονομαστικά τις χώρες που αντέδρασαν: Κύπρο, Ην. Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αίγυπτο. Η Μάλτα δεν υπήρχε ανάμεσα σε αυτές. Διπλωματική πηγή χαρακτήριζε τη στάση της Βαλέτας παρόμοια με αυτήν της Ρώμης. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε μαζί του και παρουσίασε στους συνομιλητές του στη Μάλτα χάρτες που αποδεικνύουν το παράλογο του τουρκολιβυκού μνημονίου, που υπεγράφη το 2019, το οποίο συνιστά σαφέστατη παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (ΔΔΘ), καθώς αγνοεί την επήρεια μεγάλων ελληνικών νησιών στη θάλασσα, μεταξύ των οποίων και της Κρήτης. Εισέπραξε «κατανόηση», αλλά μέχρι εκεί.

Ωρολογιακή βόμβα στην ανατολική Μεσόγειο

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ διαπιστώθηκε με επιχειρήματα η νέα κατάσταση. Διαπιστώθηκε, επίσης, οτι ούτε οι αποδοκιμασίες της Ε.Ε. και μεμονωμένων χωρών πτοούν τον Ερντογάν ως προς τα σχέδιά του για την Αν. Μεσόγειο και, επομένως, πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Ουσιαστικά, με τρεις κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο (όσα και τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια) η Τουρκία έχει μπλοκάρει την ευρύτερη ανατολική περιοχή της Μεσογείου, μην αφήνοντας χώρο στην Ελλάδα να… αναπνεύσει. Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Λιβύη δεν επιτρέπουν κλίμα αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης της Τρίπολης απέναντι στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά καταδίκασε τις δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντουλχαμιντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος μετά την υπογραφή του «μνημονίου» δήλωσε οτι «η Λιβύη θα πραγματοποιήσει έρευνες στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου» και ότι η χώρα του δεν θα παραχωρήσει «δικαιώματα της Λιβύης». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «διαφορά» που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. «Ατυχείς» οι δηλώσεις, ανέφερε διπλωματική πηγή, αλλά αυτές είναι, και αποτυπώνουν το ευρύτερο κλίμα. Η δύσκολη εξίσωση της Λιβύης είναι ο διαρκής εφιάλτης για τον Νίκο Δένδια και το διπλωματικό επιτελείο του. Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη και επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο πυρ Βενιζέλου για τις υποκλοπές!

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διαχείρισή...

Εικονική πραγματικότητα οι επενδύσεις του Άδωνη!

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι πολλές από τις επενδύσεις που διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης...

Έκλεισε και η Βουλή! Δεν θα μιλήσει ούτε ο Μητσοτάκης για τις κορβέτες και...

Ούτε το Κοινοβούλιο θα μπορέσει να λειτουργήσει σήμερα!

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα, λένε οι μεν, «επτά χρόνια φοβάστε το ντιμπέιτ» απαντούν...

Μέρα με τη μέρα πολώνεται όλο και πιο πολύ το πολιτικό κλίμα, με την...

ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ «σφάζονται» στην… ποδιά του Ανδρέα!

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. για το ποιος είναι περισσότερο... σοσιαλιστής από τον...

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Πρόεδρος των «ναι» αφήνει πίσω του σκιές

Οι χθεσινές εκλογές της Κύπρου σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Αναστασιάδη. Το κεντρικό ερώτημα...

Μ. Δημητρακόπουλος: «Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς»

«Οι κατηγορίες του Παντσέρι για την Εύα Καϊλή είναι ψευδείς». Τάδε έφη Μιχάλης Δημητρακόπουλος....

Λίγη ντροπή επιτέλους κύριε Ανδρουλάκη! Απάντηση στο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις αναρτήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε δήλωση ο Γιάννης Μοίρας τ....

‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Θα πάμε και σε τρίτες εκλογές αν ο Ανδρουλάκης αρνηθεί την συγκυβέρνηση»

Στο ενδεχόμενο να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν και για τρίτη φορά σερί αν...

Γρηγόρης Ψαριανός: Ο εθνικός υβριστής μάς κάνει μαθήματα ευπρέπειας

Η επίσημη ιδιότητα του Ψαριανού είναι συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Από τον ίδιο...

Ο Οικονόμου κατηγορεί τον Τσίπρα ότι ζητούσε δανεικά από τον Πούτιν και καύσιμα από...

Την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάτρα έσπευσε να σχολιάσει...

Οι συνταξιούχοι κλαίνε και ο Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τις αυξήσεις πείνας

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ, που άκουγαν επί μήνες τα κυβερνητικά στελέχη...

Τσίπρας: «H κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και της εκτροπής ήρθε η ώρα να...

Από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών στην Πάτρα, όπου πριν από λίγη...

Ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας

Με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Το δημοσίευμα-«φωτιά» που εξαφάνισε ο Κουρτάκης μετά την κατάθεση Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

Έτρεξε να σβήσει το δημοσίευμα που αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το Μαξίμου χρησιμοποίησε τις...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...
spot_img

NEWSROOM