Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Ο βουλευτής που πιέζει να βγουν σπίτια στο σφυρί

Εκπροσωπεί τη (μεγάλη) διαχειρίστρια «κόκκινων δανείων» doValue σε διαδικασίες, με σκοπό να βγουν σε πλειστηριασμό περιουσίες πολιτών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο Ανδρέας Πάτσης και ο Παναγής Καππάτος είναι δικηγόροι. Εξελέγησαν και οι δύο για πρώτη φορά βουλευτές το 2019. Αποτέλεσαν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μονοεδρικές Γρεβενών και Κεφαλλονιάς. Ο πρώτος στηρίχθηκε σε επιχειρηματικές του δράσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη το 2015, ο δεύτερος ασχολήθηκε με τα κοινά για πρώτη φορά επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κάτι ακόμα που φαίνεται ότι ενώνει τους δυο βουλευτές είναι οι πλειστηριασμοί. Ο Ανδρέας Πάτσης έχει εισπρακτική εταιρία. Ο δεύτερος φέρεται από δημοσιεύματα και δικόγραφα που βλέπουν το φως ότι εκπροσωπεί την doValue σε δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να βγουν σπίτια στο «σφυρί». Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ούτε ο κ. Καππάτος ούτε η Ν.Δ. έχουν βγάλει κάποια ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που φαίνεται ότι κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αργοστολίου με ημερομηνία 10 Μαΐου 2021, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την doValue ζητά να απορριφθεί το σχέδιο που προτείνει η ιδιοκτήτρια «για τη διάσωση της κύριας κατοικίας με αποπληρωμή του 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».

Το θέμα πήρε διαστάσεις από χθες, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει στο «Κόκκινο»: «Ο Καππάτος δεν έχει εισπρακτική εταιρία όπως ο Πάτσης, αλλά είχε, φαίνεται, την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης ως δικηγόρος μιας εισπρακτικής, της doValue, που ουσιαστικά προχωρούσε κι αυτή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από δάνεια. Και μάλλον υπάρχει και τρίτος βουλευτής, εκτός από Πάτση, Καππάτο, που κάνει την ίδια δουλειά με τον δεύτερο. Για το όνομα δεν είμαστε απολύτως σίγουροι, είναι από το νότιο Αιγαίο».

Η doValue Greece είναι μια σχετικά νέα εταιρία που ξεκίνησε με σημαντική «προίκα» από τη Eurobank FPS, η οποία έχει τη μερίδα του λέοντος στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος. Κατέχει το 41% στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων. Πριν από τρεις μέρες διοργανώθηκε από κόμματα και σωματεία διαδήλωση έξω από τα γραφεία της doValue, επειδή βγάζει στο «σφυρί» τα σπίτια τριών χαμηλοσυνταξιούχων.

Νομικά δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα, ώστε ο Καππάτος να εκπροσωπεί ως δικηγόρος ακόμα και μια τέτοια εταιρία που παίρνει σπίτια χαμηλοσυνταξιούχων. Ούτε είναι ο πρώτος πληρεξούσιος δικηγόρος που αρνείται την πρόταση του ιδιοκτήτη κύριας κατοικίας για αποπληρωμή του 80% της αντικειμενικής, προκειμένου τελικά το σπίτι να πλειστηριαστεί. Ηθικά, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, που του παρέδωσε τη μονοεδρική, εκτίθενται για μια ακόμα φορά.

Ο κ. Καππάτος είχε βρεθεί, για αρνητικό λόγο, στο προσκήνιο δύο φορές μέχρι τώρα. Η πρώτη, όταν, ως εν ενεργεία βουλευτής, έκανε αίτηση για να πάρει 15.000 ευρώ από το προγράμματα ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού. Τον Απρίλιο του 2021 κρίθηκε δικαιούχος των χρημάτων. Μετά τον σάλο, όμως, δήλωσε ότι «η κίνησή μου ήταν λάθος και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έδωσα εντολή να μην προχωρήσει καμία διαδικασία εκταμίευσης».

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Μένιος Φουρθιώτης έδωσε στη δημοσιότητα διαλόγους που είχε μέσω SMS και με τον Καππάτο, με συνέπεια για μια ακόμα φορά να βρεθεί στο στόχαστρο ο βουλευτής Κεφαλλονιάς, αυτή τη φορά για την επιλογή των συνομιλητών του.

Από το τελευταίο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε ο Καππάτος φαίνεται ότι έχει εισοδήματα 54.000 ευρώ, 16.000 ευρώ σε καταθέσεις, 202.000 ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις, 37 ακίνητα και τέσσερα οχήματα, ένα εκ των οποίων μεγάλου κυβισμού.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι το όνομά του, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του, περιλαμβάνεται στους «διαμεσολαβητές», στην επίσημη διαδικτυακή πύλη gov.gr. Εκεί αναφέρεται επίσης ότι «ο διαμεσολαβητής είναι ένα τρίτο πρόσωπο σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη, το οποίο δεν έχει κανένα συμφέρον από την έκβαση της μεταξύ τους διαφοράς. Οφείλει να λειτουργεί με ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο και διαπιστεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στην υπόθεση που ήρθε τώρα στην επιφάνεια, και για την οποία αναμένεται η τοποθέτηση του βουλευτή, ο κ. Καππάτος εμφανίζεται ως πληρεξούσιος fund «κόκκινων» δανείων. Πόσο πρέπον είναι ένας βουλευτής κυβερνώντος κόμματος να είναι διαπιστευμένος διαμεσολαβητής σε άλλες υποθέσεις, ενώ σε άλλες εκπροσωπεί εταιρίες-κοράκια; Ο Μητσοτάκης το βλέπει ως κάτι αποδεκτό;

Μάλιστα, πριν από τις εκλογές, το 2018, ο Καππάτος ήταν συντονιστής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Χρεών για την Κεφαλλονιά. Δήλωνε τότε: «Οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα ζεστές στο να συνεργαστούν στον εξωδικαστικό – έχουν μεγάλη όρεξη για την επιβολή συνεχών κατασχέσεων». Προέβλεπε δε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ένας σοβαρός λόγος για να προκηρυχθούν εκλογές, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει χαμηλά το θέμα».

Ο Καππάτος, όμως, αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα. Για τη δική του κυβέρνηση δεν είναι σοβαρός λόγος οι πλειστηριασμοί που προεκλογικά κατηγορούσε; Πολύ περισσότερο όταν, με την ιδιότητα του δικηγόρου διαχειριστών «κόκκινων» δανείων, και ο ίδιος απορρίπτει εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ζητώντας να πεταχτούν στον δρόμο οικογένειες. Πρόκειται για τον ορισμό του κυνισμού και της υποκρισίας…

Ο Καππάτος, τέλος, ήταν ένας από τους 14 «επίλεκτους» του Μητσοτάκη για την Προανακριτική με την «αποστολή» να στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Β. Γαλούπης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο με το ΙΦΕΤ!

Την οξύτατη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη προκαλεί η σκανδαλώδης προσπάθεια της...

Στην κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Μητσοτάκης

Στην Τρίπολη θα μεταβεί αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του...

H Τσαπανίδου προκαλεί τον Μητσοτάκη σε debate με Τσίπρα: «Το αποφεύγει 7 χρόνια»

Απάντηση στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με...

Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη με φτυάρια στο Μάτι και καλεσμένο τον Νίκο Ανασταστιάδη

Ευκαιρία για προεκλογικές φιέστες βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, την ώρα που βρίσκονται...

Συλλυπητήρια Τσίπρα για τον κυβερνήτη του Phantom που έφυγε την ώρα του καθήκοντος

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου κυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας,...

Μητσοτάκης για τον νεκρό Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη: «Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα...

«Την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη,...

Βουλή: Της… αποχής από την ψηφοφορία έγινε στην Ολομέλεια!

Όλοι εναντίον όλων στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να...

 Το ΙΝΚΑ προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει το καλάθι του νοικοκυριού

Με μποϊκοτάζ στο «καλάθι του νοικοκυριού» που εκτόξευσε τις τιμές στα ράφια, προειδοποίησε ο...

Τσαπανίδου: «Μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε τη μισή χώρα, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά»

«Μια κυβέρνηση που έχει παρακολουθήσει τη μισή χώρα, δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να κυβερνά»,...

Μήνυσε τελικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος τον απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ

«Tους σκευωρούς θα τους πάω μέχρι τέλους, δεν παίζει κανείς με την υπόληψη της οικογένειάς μου», δήλωσε έξω από τον Άρειο Πάγο

Οι παρακολουθούμενοι στην Ελλάδα μπορεί να εκβιαστούν!

Την εκτίμηση πως η έρευνα για το σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών θα πρέπει να...

Εξελίξεις στην υπόθεση Θεοδωρικάκου: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για όσα είπε για τον...

«Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ έχει δύο βενζινάδικα και εταιρεία με λιμουζίνες» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας

«Κόβουν» την ανάσα ντοκουμέντα από το Αιγαίο – Η εμπόλεμη κατάσταση και οι προκλητικοί...

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο κάνει σήμερα η εφημερίδα...

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...
spot_img

NEWSROOM