Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Νίκος Παππάς για Ειδικό Δικαστήριο: «Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, που δικάζεται για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο κ. Παππάς προέβη σε δήλωση στην οποία χαρακτηρίζει «πολιτική» την υπόθεση.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς που δικάζεται για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων, στη δήλωση του αναφέρει ότι «θέση μου για την παρούσα υπόθεση είναι από την αρχή της ξεκάθαρη. Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά». «Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το κόμμα στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί» σημείωσε και προσέθεσε:

«Κατηγορήθηκα από τους πολιτικούς μου αντιπάλους μέχρι και για δωροληψία σε ένα διαγωνισμό που φρόντισα να φέρει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ελάμβαναν οποιοδήποτε ποσό για ένα δημόσιο αγαθό. Και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία οι πολιτικοί διώκτες μου αναγκάστηκαν να αποσύρουν την εν λόγω ατιμωτική κατηγορία, που οι ίδιοι κατασκεύασαν».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Παππά έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Η διαδικασία ενώπιον Σας ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο και με πολλές παραδοξότητες.

Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, που συγκροτήθηκε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από 21 ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, για να εκδικάσει μία υπόθεση πλημμελήματος.

Είναι η πρώτη φορά που ένα Ειδικό Δικαστήριο εκδικάζει ενέργειες υπουργού που όχι μόνο δεν προξένησαν οικονομική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο αλλά πολύ περισσότερο του απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος είναι κάποιος που με τις ενέργειές του συνέβαλε αποφασιστικά να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και όχι αυτοί που αδράνησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια να τα εισπράξουν.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος είναι κάποιος που με τις ενέργειές του συνέβαλε αποφασιστικά να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και η νομιμότητα και όχι αυτοί που αδράνησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια να το εφαρμόσουν.

Είναι δηλαδή η πρώτη φορά που ένα Ειδικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν η είσπραξη για το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και η εφαρμογή της νομιμότητας ήταν ή έγιναν με παράνομο τρόπο.

Οι παραδοξότητες και οι αντιφάσεις ωστόσο δεν σταματάνε εδώ.

Πρώτον. Η παρούσα υπόθεση ξεκίνησε με μήνυση του συγκατηγορουμένου μου, ο οποίος υποστηρίζει την αθωότητα του αλλά ταυτόχρονα και την “αλήθεια” των ισχυρισμών του, που τον κατέστησαν κατηγορούμενο.

Δεύτερον. Συνήγορος τού συγκατηγορούμενού μου, ο οποίος εκ θέσεως πρέπει να υπερασπίζεται την αθωότητα του πελάτη του, είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο μέλος του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει στην ελληνική Βουλή υπέρ της δίωξης μου και κατ’ αποτέλεσμα και του πελάτη του. Ο ασκήσας τη δίωξή μου αγωνίζεται για την αθωότητα του συγκατηγορούμενου μου. Όντας και παραμένοντας πολιτικός αντίπαλός μου.

Και τρίτον ο αρχικά μηνυτής μου και στο δικαστήριο σας συγκατηγορούμενος μου ισχυρίζεται ότι αδικήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και διώκτες μου αλλά και η σε βάρος μου κατηγορία διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι ευνοήθηκε. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Η διαδικασία ενώπιόν σας ήταν σύντομη. Οι περισσότεροι μάρτυρες ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους σε πολύ σύντομο χρόνο.

Υπό το βάρος της ένορκης κατάθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου σας, άλλοι μετρίασαν τις καταθέσεις τους ή ακόμα και ανέτρεψαν όσα είχαν γράψει και πει δημοσίως.

Άλλοι πάλι κατέθεσαν ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν δική μου παράνομη εμπλοκή, ή ακόμα περισσότεροι βεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία γνώση για δική μου παρέμβαση υπέρ του συγκατηγορούμενου μου.

Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Θεωρώ χρέος μου να καταθέσω ενώπιον σας την εκτίμηση μου. Η θέση μου για την παρούσα υπόθεση είναι από την αρχή της ξεκάθαρη. Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά.

Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το κόμμα στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί.

Κατηγορήθηκα από τους πολιτικούς μου αντιπάλους μέχρι και για δωροληψία σε έναν διαγωνισμό που φρόντισα να φέρει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ελάμβαναν οποιοδήποτε ποσό για ένα δημόσιο αγαθό. Και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία οι πολιτικοί διώκτες μου αναγκάστηκαν να αποσύρουν την εν λόγω ατιμωτική κατηγορία, που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Ήδη από το στάδιο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, οι πολιτικοί μου αντίπαλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις καταθέσεις των μαρτύρων με τη χρήση αποσπασμάτων τους και τη διαστρέβλωση του περιεχομένου τους, ώστε με τη συνδρομή των ουκ ολίγων φιλικά προσκείμενων σε αυτούς μέσων μαζικής ενημέρωσης να με κατασυκοφαντήσουν και να εξυπηρετήσουν τις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις.

Μάρτυρες αυτής της προσπάθειας, κυρίες και κύριοι Δικαστές, υπήρξατε ιδίοις όμμασι και ωσίν και εσείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του δικαστηρίου σας διαπιστώσατε τις διαστρεβλώσεις, που υπήρξαν σε μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης για όσα έγιναν και όσα ειπώθηκαν ενώπιόν σας, αλλά και την ετοιμότητα των πολιτικών μου αντιπάλων και διωκτών γι’ αυτό. Πριν καν ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, λες και ήταν έτοιμοι από καιρό, εξέδιδαν ανακοινώσεις, ακόμη και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, με περιεχόμενο τις διαστρεβλώσεις των καταθέσεων μαρτύρων αλλά και τις στρατευμένες όψιμες καταθέσεις άλλων ή/και των ίδιων μαρτύρων.

Δυστυχώς η Δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε από τους πολιτικούς μου αντιπάλους ήδη από το στάδιο της Προανακριτικής Επιτροπής και η εργαλειοποίησή της συνεχίσθηκε και συνεχίζεται με επίταση και στην παρούσα δίκη. Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι επιδίωξη τους ήταν και είναι να εξυπηρετηθούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες τους, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν και η δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Σε αυτή την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης αρνήθηκα εξαρχής να συμμετάσχω. Η παρουσία μου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου αποτελούσε την πολιτική ονείρωξη και την κυρίαρχη επιδίωξη των πολιτικών διωκτών μου. Γιατί η παρουσία μου ενώπιόν σας θα νομιμοποιούσε την μικροπολιτική προσπάθεια τους. Έτσι, κυρίες και κύριοι Δικαστές η μη φυσική παρουσία μου ενώπιον σας, παρότι αποτελεί δικαίωμα μου, δεν αποτελεί ούτε οφείλεται σε έλλειψη σεβασμού και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί περιφρόνηση προς εσάς. Αντιθέτως, αποτελεί την απόδειξη του σεβασμού μου πρώτ’ απ’ όλα σε εσάς και στον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης. Ενδεχομένως με την φυσική μου παρουσία κάποιοι να κέρδιζαν μερικά λεπτά δημοσιότητας παραπάνω. Δεν θα εξυπηρετούσε όμως την αλήθεια αλλά και την ομαλή διεξαγωγή της δίκης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω καλείστε να αποφανθείτε. Και μάλιστα υπό το φως της ανωτέρω προκλητικής προσπάθειας πολιτικής εργαλειοποίησης της παρούσας δίκης. Ωστόσο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε μία αμιγώς πολιτική δίκη θα αποφασίσετε αμιγώς νομικά. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όπως οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δικαστικοποίησαν την πολιτική ζωή, εσείς θα νομικοποιήσετε την πολιτική ζωή.

Καλείστε να αποφανθείτε, για μία υπόθεση κατά την οποία το δημόσιο εισέπραξε για πρώτη φορά χρήματα τα οποία θα έπρεπε να εισπράττει από το 1989 και μετά. Δεν δαπάνησε χρήματα όπως συνέβη στις υποθέσεις τής NOVARTIS και της SIEMENS. Δεν βρέθηκαν σε μένα αδιευκρίνιστα ποσά, δεν χάθηκε το όνομά μου στη μετάφραση.

Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Έχω κάνει το καθήκον μου. Υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον. Το Δημόσιο κάθε άλλο παρά ζημιώθηκε στην υπόθεση, για την οποία δικάζετε. Η κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να είμαι μέλος έδωσε μία τιτάνια μάχη και επέβαλλε την τήρηση του Συντάγματος. Μια μάχη η οποία δεν είχε δοθεί ποτέ από το 1989 και μετά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνάντηση Δένδια με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ – Μόλις το 27% θέλει αυτοδύναμη...

Όλες οι κυβερνήσεις υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση στους σιδηροδρόμους, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, όμως τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία έχει η ΝΔ, σύμφωνα με το 28%

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, είχε ο...

Ακραία κρατικά φαινόμενα: 4.000 πολιτικά αεροσκάφη πετούν στα τυφλά!

Τα Τέμπη, η κορυφή ενός θανατηφόρου παγόβουνου - Χωρίς ραντάρ στα νησιά, χωρίς σχέδιο στις πυρκαγιές, χωρίς στρατηγική στις παγίδες των Τούρκων στο Αιγαίο

Για το μέλλον της… ανθρωπότητας μίλησε ο Παπανδρέου στο βρετανικό κοινοβούλιο!

Ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα σε μνημόνιο και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας...

Οριστικό: Αύριο στις 11:00 οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο Παρασκευή 17/3, στις 11:00, στο Υπουργείο Εργασίας...

Κυβίστηση για… ολυμπιακό μετάλλιο από Οικονόμου: «Ο Πρωθυπουργός γνώριζε»!

«Γνώριζε λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις»! - Αδιανόητη κοροϊδία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - Πλάσαρε και το νέο αφήγημα

Τσαπανίδου: «Η ΝΔ κάνει την ευθύνη μπαλάκι και την πετάει στους προηγούμενους»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, η...

Ο «ουρανοκατέβατος» που δεν φταίει για τίποτα

Στον μπλε φάκελο του Καραμανλή και στην προεκλογική του ομιλία οι αποδείξεις ότι ήξερε τα πάντα από το 2019 για τα τρένα-καρμανιόλα

Ο Κουρτζίδης διαψεύδει τον Μπογδάνο

Χθες, όταν ξέσπασε η «θύελλα» στον πολιτικό χώρο που κινείται το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ του...

Ο Κωνσταντινόπουλος διαφημίζει το… ηθικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ

Επιχειρώντας να «τσιμπήσει» κάτι το ΠΑΣΟΚ από την δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης, άρχισε τις...

Γερουλάνος: «Φτάνει επιτέλους με αυτό το τσουβάλιασμα ευθυνών που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!»

«Η Κυβέρνηση πορεύεται με την γραμμή: «Ό,τι καλό έγινε είναι δικό μου, ό,τι κακό...

Τέμπη: Πόρισμα για την τραγωδία σε ένα μήνα ανακοίνωσε ο Γεραπετρίτης

Ότι η διερεύνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον...

Θα είχε «παραιτηθεί» ο Τσίπρας αν ήταν στη θέση του Ντογιάκου – «Όταν βρέθηκα...

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος...

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έριξε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από...

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 40,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου τον τρόπο που θα ψηφίσει

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

NEWSROOM