Παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, αποτελεί σταθερό και θερμό υποστηρικτή των αρχών και αξιών του

Must Read

Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με έμβλημα την ελιά και το κλαδί της και με πυξίδα τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, παρουσιάστηκε απόψε η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στόχος της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, διαμήνυσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών. Επιδίωξη, καταρχήν, αυτονόητη, προσέθεσε, «αλλά όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο έχει αποδειχθεί η επίτευξή της», σημειώνοντας ότι τη θύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, αποτελεί σταθερό και θερμό υποστηρικτή των αρχών και αξιών του και έστειλε το μήνυμα πως, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και θα εργαστεί για την προάσπιση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που καθιέρωσε ο Χάρτης του ΟΗΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση χρήσης ή την απειλή χρήσης βίας.

Αναφερθείς στον συμβολισμό του χώρου που επιλέχθηκε να διεξαχθεί η εκδήλωση, είπε ότι πραγματοποιείται σε μια εμβληματική τοποθεσία, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σε ένα χώρο ο οποίος αναδεικνύει με τον πιο περήφανο τρόπο την οικουμενικότητα των μηνυμάτων της αρχαίας Ελλάδας. «Το μουσείο το οποίο μας φιλοξενεί απόψε αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου δυναμισμού μας και των επιτευγμάτων της σημερινής Ελλάδας. Φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημείωσε και εξέφρασε τη βαθιά ελπίδα να ενωθούν σύντομα με αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με αυτά που βρίσκονται στη Βιέννη και σε άλλες πόλεις.

Εν συνεχεία, επεξήγησε τις τρεις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα δέλτα, «με μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» και θα αποτελέσουν την πυξίδα της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Πρώτον, διάλογος είναι η ανταλλαγή εύλογων επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος είναι ο δρόμος προς την αλήθεια και την πραγματική γνώση. Η δεύτερη λέξη είναι η Διπλωματία. Η ρίζα της λέξης περιέχει τον αριθμό δύο. Η διπλωματία βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί και ως έθνη, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να καταλήξουμε σε λύσεις. Η τρίτη λέξη είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία γεννήθηκε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, στην Αθήνα. Σημαίνει κυριολεκτικά “κράτος του δήμου”. Η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “Αγορά”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ελιάς και του κλαδιού της που αποτελούν το έμβλημα της ελληνικής υποψηφιότητας. Συμβολίζει την ειρήνη και τη σοφία και είναι το μυθικό δώρο της Θεάς Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών και έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αρχαίων αγώνων, όταν σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξετύλιξε το πλέγμα των έξι βασικών προτεραιοτήτων στις οποίες θα επικεντρωθεί η Ελλάδα, εφόσον εκλεγεί, πρεσβεύοντας τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία:

(1) ειρηνική επίλυση των διαφορών,

(2) σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες και αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

(3) ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»,

(4) κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,

(5) θαλάσσια ασφάλεια και

(6) παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διεθνούς συστήματος διαχείρισης κρίσεων και συγκρούσεων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αρχές της ειρήνης και της ασφάλειας δεν δύνανται να διασφαλιστούν δίχως την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδιώξει και να στηρίξει την ανάληψη δράσεων για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων διεθνώς, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εφαρμογή της «Ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Ως μέλος της Ομάδας Φίλων για το Κλίμα και την Ασφάλεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Στο σημείο αυτό, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης το 2024 της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» και σκιαγράφησε ότι η χώρα μας συνυφασμένη με τη θάλασσα, με χιλιάδες νησιά και με ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια. «Με την εκλογή της θα επιδιώξει την ενίσχυση των προσπαθειών, για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχέσεις των κρατών στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Σε ό,τι αφορά την έκτη προτεραιότητα για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού κατά τις ένοπλες συγκρούσεις και σε όλες τις διαδικασίες ειρήνευσης», είπε ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με την αφορμή της σημερινής εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα «σημαντικές και πρώτες στην ιστορία» ελληνικές υποψηφιότητες στο πλαίσιο του ΟΗΕ: Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30 και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. «Πρόκειται για κομβικές θέσεις του συστήματος του ΟΗΕ που θα ενισχύσουν τη διάθεση και τη δυνατότητα της χώρας μας να προσφέρει στο διεθνές γίγνεσθαι» ανέφερε.

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στο Σουδάν»

Συνάμα, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα στο Σουδάν, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, και υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. «Από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης στο Σουδάν, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα, την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας. Με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας, Έλληνες πολίτες και οι οικογένειές τους σε μεγάλο αριθμό έχουν απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Αλλά έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε και τις ανάγκες άλλων συνανθρώπων μας» σημείωσε.

Επίσης, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση κατά το δυνατόν του μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται στο Σουδάν.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση καθώς ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τους Φινλανδούς και Ρουμάνους πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επέστρεψαν με ελληνικό αεροσκάφος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Ίαν Μποργκ, η χώρα του οποίου είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο αυτή, και η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τους οποίους καλωσόρισε ο Νίκος Δένδιας.

Απευθυνόμενος στον Ίαν Μποργκ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα και η Μάλτα μοιράζονται και προωθούν τις ίδιες αξίες και αρχές και ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και κατά την πραγματική θητεία της Μάλτας ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βασιστούμε στην πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία σας. Και ότι η γόνιμη και παραγωγική συνεργασία μας θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον» προσέθεσε και τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση και την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας από τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This