Ποιοι βουλευτές εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Επτά υποψηφίους της από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εξέλεξε η Ν.Δ., τέσσερις ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο το ΠΑΣΟΚ και από έναν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 

Must Read

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε τον δρόμο στη Βουλή για επτά υποψηφίους της από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τέσσερις βουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δύο το ΠΑΣΟΚ και από έναν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

 






Συγκεκριμένα, από τη «γαλάζια» παράταξη εκλέγονται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Χρήστος Στυλιανίδης, η Ιωάννα Λυτρίβη, ο Γεώργιος Σταμάτης, η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και η Μαρία Πολύζου. Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα. Από το 2019 έως το 2022 διετέλεσε ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, από τον Αύγουστο του 2020 και αρμόδιος για την προετοιμασία και τον συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ η Ιωάννα Λυτρίβη, πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις Πολιτικές διά Βίου Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) την τετραετία 2019-2023.

 






ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερις βουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Οθωνα Ηλιόπουλο, την Ελένη Ακρίτα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Πόπη Τσαπανίδου. Ο Όθων Ηλιόπουλος, γνωστός γιατρός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Στη δεύτερη θέση είναι η γνωστή δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος Ελενα Ακρίτα, στην τρίτη θέση ο εν αποστρατεία ναύαρχος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ στην τέταρτη θέση η δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου.

ΠΑΣΟΚ

Το τρίτο ΠΑΣΟΚ στέλνει στη Βουλή δύο στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Δουδωνή και τον Δημήτρη Μάντζο. O Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, είναι συνταγματολόγος, διδάκτορας της Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MPhil και MJur από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίου Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2018 διδάσκει Ευρωπαϊκό και Συνταγματικό Δίκαιο ως λέκτορας στο Κολέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και Συνταγματικό, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο και Δίκαιο Πολιτικών Κομμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.

ΚΚΕ – Ελληνική Λύση

Όσον αφορά το ΚΚΕ, εκλέγεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Θανάσης Παφίλης. μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1991 και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος στην προηγούμενη Βουλή. Η Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, εκλέγει τον γνωστό δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

 






Διαβάστε ακόμα:

Σάρωσε η ΝΔ με 20 μονάδες: Σε ποιες περιοχές πέτυχε τις μεγαλύτερες νίκες

Αυτή τη φορά έπεσαν μέσα! Οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν την καθαρή νίκη της Ν.Δ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This