«Με τα παντελόνια κάτω» απέναντι στην Τουρκία!

Η χθεσινή συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν συνιστά διπλωματικό «Bατερλό», που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη Θράκη όσο και για το Κυπριακό

Συντάκτης: Newsroom

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση είναι «με τα παντελόνια κάτω» απέναντι στην Τουρκία, με μοναδικό στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Αγκυρα. Η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν συνιστά διπλωματικό «Βατερλό» που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας όσο όμως και για το Κυπριακό.

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει το κυβερνητικό επιτελείο για τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει μπολιάσει τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης με πηχυαίους τίτλους για το καλό κλίμα μεταξύ των δυο υπουργών, ενώ δεν έλειψαν και τα παραπολιτικά σχόλια που αφορούσαν τη σκληρή στάση και το έντονο βλέμμα του κ. Γεραπετρίτη, τα οποία επιβεβαίωναν, σύμφωνα με τους συντάκτες των σχολίων, την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τον Τούρκο ομόλογό του.

Δυστυχώς, σε όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει η παραμικρή δόση αλήθειας. Το καλό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών δεν είναι τίποτα άλλο από μια εικόνα χωρίς ουσία, καθώς η Τουρκία φαίνεται από τις δηλώσεις του Φιντάν πως δεν έκανε βήμα πίσω από τις εκπεφρασμένες της θέσεις, την ίδια ώρα που το «σκληρό» ύφος του Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν μόνο στις κάμερες, αφού ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του σε όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των δυο υπουργών, η Τουρκία έθεσε ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, με τον Χακάν Φιντάν να χαρακτηρίζει του Ελληνες μουσουλμάνους «συμπατριώτες» του. «Συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό σημείο της ημερήσιας διάταξης. Εχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας και αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τους συμπατριώτες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συγκεκριμένη δήλωση του Φιντάν, η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι και αυτή που τον προδίδει, καθώς ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε σε ένα ευχολόγιο, χωρίς να πει λέξη για τη φράση του Φιντάν περί συμπατριωτών. «Σε σχέση με τις μειονότητες, μιλήσαμε και αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν. Για εμάς, οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας. Και όλοι οι πολίτες μας στην Ελλάδα απολαύουν ισονομίας και ισοπολιτείας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει στην Αγκυρα με μοναδικό στόχο να επιβεβαιώσει το δήθεν καλό κλίμα, ακόμα και αν τα δεδομένα επιβεβαιώνουν το αντίθετο, έχει να κάνει με την αποσιώπηση των τουρκικών εγκλημάτων στην Κύπρο. Και αν η προσπάθεια του Χακάν Φιντάν να αποφύγει κάθε αναφορά στις πρωτοφανείς προβοκάτσιες των εποίκων στα Κατεχόμενα είναι εξηγήσιμη, η σιωπή του Γιώργου Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις που αφορούν τη Μεγαλόνησο είναι προκλητική.

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το κυπριακό ζήτημα. Οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό» ήταν η αναφορά του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ., με τη δήλωση του Ελληνα υπουργού να εμπεριέχει μόνο το ότι οι δυο άνδρες συζήτησαν και το Κυπριακό.

Το τρίτο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τη δήθεν συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς που σχετίζονται με την οικονομία και τον τουρισμό. Προφανώς, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτούς τους τομείς, ξέχασε το «Turkaegean», για το οποίο δήθεν «θα έπεφταν κεφάλια» στην κυβέρνηση, αλλά και θα δίνονταν μάχες σε διεθνές επίπεδο για να σταματήσει η Τουρκία να σφετερίζεται το Αιγαίο.

Προφανώς, ο επιμελής κ. Γεραπετρίτης δεν είχε ξεχάσει το θέμα, όμως η ικανοποίησή του από τον διάλογο τον έπεισε για το γεγονός πως δεν θα έπρεπε να χαλάσει το κλίμα και έτσι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη. Ομως, το ερώτημα παραμένει: τι συνεργασία μπορεί να υπάρξει ακόμη και στον τουριστικό τομέα, όπου η Τουρκία είναι όχι μόνο ανταγωνίστρια χώρα με πολύ χαμηλότερες τιμές, αλλά και σφετερίστρια του Αιγαίου;

Σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στόχο την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου. Το καλό κλίμα, όμως, μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να το καλλιεργήσει μόνο η Αθήνα. Οφείλει το ίδιο να κάνει και η αντίθετη πλευρά, ώστε ο διάλογος να γίνεται στη βάση της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης.

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος οφείλει να γίνει. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι Τούρκοι θα αποσύρουν όποιες αξιώσεις έχουν απέναντι στη χώρα μας και στα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και θα βάλουν τέλος στην κατοχή της βόρειας Κύπρου. Αν δεν υπάρχει εξέλιξη σε αυτά τα δύο ζητήματα, αλλά αντίθετα η Αγκυρα ανοίγει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, πάνω σε ποια βάση μπορεί να υπάρξει διάλογος και ποια λύση να δοθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Την απάντηση αυτή πρέπει να τη δώσει η… πραγματική υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, άλλωστε, έχει αναλάβει να «τρέχει» το υπουργείο με εντολές Μητσοτάκη, αφήνοντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη να είναι η βιτρίνα… Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά εξεύρεσης λύσης με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Γιατί είναι άλλο ο ειλικρινής διάλογος και άλλο το «σφάξε με, αγά μου, να αγιάσω».

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η… πραγματική υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Ενα ακόμη βήμα προς το «ναι» για απευθείας διαπραγματεύσεις

Η χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα ήταν ένα ακόμα βήμα στον δρόμο προς τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έχει εξαγγείλει άλλωστε ο πρωθυπουργός εδώ και δύο μήνες.

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως για την Αθήνα το ιδανικό τέλος αυτής της διαδικασίας θα ήταν να καταλήξει η διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μετά το προαναγγελθέν τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι τρεις θεσμοθετημένοι δίαυλοι: αυτή του πολιτικού διαλόγου (με τις διερευνητικές επαφές ενταγμένες σε αυτό το πλαίσιο), των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε στρατιωτικό επίπεδο και της θετικής ατζέντας.

Στις συνολικά τρεις και πλέον ώρες που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και τα επιτελεία τους συνομίλησαν στην Αγκυρα επιβεβαιώθηκε η βούληση για συνεργασία και χαράχτηκε ένας οδικός χάρτης που ουσιαστικά οδηγεί τις ελληνοτουρκικές επαφές ως το τέλος του χρόνου. Τη μερίδα του λέοντος στην προετοιμασία του διάλογου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της δουλειάς που πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι θα αναλάβει από την πλευρά της Ελλάδας η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία θα είναι επικεφαλής της ομάδας που θα εξετάσει το πιο ουσιαστικό σκέλος των επαφών, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο.

Οσον αφορά τους δυο υπουργούς, αποστολή τους θα είναι η επίλυση των θεμάτων αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και η αποσυμπίεση των εντάσεων με σκοπό την πρόληψη των δυνάμει επικίνδυνων καταστάσεων. Δεύτερον, οι δυο υπουργοί πρέπει να κατευθύνουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχουν διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.

Τρίτον, η προετοιμασία των επαφών των δυο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο. Κομβικά σημεία, όπως τονίστηκε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, και η διοργάνωση ύστερα από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διπλωμάτης για κλάματα ο Κυριάκος!

Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα από το ένα φιάσκο στο άλλο, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, Κωνσταντίνου

Νέα αυτοαποθέωση Μητσοτάκη

Χώρα χωρίς προβλήματα, που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και με πολίτες ευτυχισμένους, είναι η Ελλάδα στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν σταματά να...

Προς παραγραφή το σκάνδαλο με τις έξι φρεγάτες!

Ντροπή! Το Δημόσιο δεν εμφανίστηκε στη δίκη για να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή – Κατηγορούμενοι παραμένουν μόνο το ζεύγος Παπαντωνίου και ο Μπάρδης

Ασυγχώρητο εθνικό έγκλημα το «ναι» στην κατάργηση του βέτο!

Χάνουμε το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας - Ένοχη η σιωπή του Μαξίμου

«Εκπτώσεις» στην απονομή δικαιοσύνης

Το νέο νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη αυστηροποιεί τις πλημμεληματικές ποινές και μειώνει τα φίλτρα που κρίνουν υποθέσεις

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η επίσκεψη Ερντογάν έπρεπε να γίνει»

Από την πολυαμενόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, μέχρι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επίσης έχει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και ο Νίκος Μπελαβίλας – «Συντρόφισσες και σύντροφοι δεν πάει άλλο»

«Πολύ μεγάλος στην ηλικία και στο νου για άλλη μία διάσπαση», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές και υποψήφιος δήμαρχος...

Τα Γλυπτά απέναντι στα Eurofighter της Τουρκίας

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Η επιστολική ψήφος και πώς λειτουργεί

Όλες οι λεπτομέρειες

Αυγέρη: Τι απαντά η κυβέρνηση στην δήλωση κόλαφο της ΕΕΔΑ για το σκάνδαλο των...

Την ανακοίνωση καταπέλτη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προσπάθειες φίμωσης της ΑΔΑΕ για το...

Κόλαφος η ΕΕΔΑ: Παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διερεύνηση του σκανδάλου...

Μια πραγματική ανακοίνωση-καταπέλτη εξέδωσε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου* (ΕΕΔΑ) για τις Ανεξάρτητες Αρχές και την προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους από...

Βάζουν ταφόπλακα στο εθνικό έγκλημα!

Ετοιμάζονται να «ξεπλύνουν» τους εμπλεκόμενους στο τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών!Η Ελλάδα απειλείται, ο Έλληνας βουλιάζει στην ανέχεια, αλλά οι μίζες των εκατομμυρίων, θα μείνουν...

Μια… νέα Ελλάδα βλέπει ο Μητσοτάκης

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στο Ντουμπάι,...

Στο ναδίρ οι ελληνορωσικές σχέσεις!

Πώς φτάσαμε στην ολική ρήξη με τη Μόσχα

Προκλητική απόφαση Κεραμέως: Εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές!

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση άρον-άρον αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές επιχειρώντας να διατηρήσει τα...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Κλείνει το παράνομο τζαμί στα Μέγαρα!

Έπιασε τόπο η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας μετά αυτό του Βοτανικού, το οποίο χωρίς καμία άδεια λατρευτικού χώρου άνοιξε...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα που όλοι θυμούνται για να μην πω και νοσταλγούν τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκα κι...

Μεντβέντεφ: Ιδού ο λόγος της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, ο υπαρχηγός του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ισχυρίζεται ότι ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ αποκάλυψε άθελα του...

Το «χαμένο φιρμάνι» και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τουρκική «παρέμβαση» στην ελληνοβρετανική διαμάχη!

TRT World: «Ένα μέρος της οθωμανικής ιστορίας έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτή τη διαμάχη»

Χαμός στο Βόλος–Ολυμπιακός (2-2) με αποβολές, ακυρωθέντα γκολ και διακοπή λόγω άγριων επεισοδίων

Ισόπαλο με σκορ 2-2 αναδείχθηκε το παιχνίδι στον Βόλο, ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον Ολυμπιακό, το οποίο παρότι προσέφερε αρκετές συγκινήσεις, χάρη στα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Οσο απόλυτοι και αν είστε στις απόψεις σας, σε κάποια θέματα χρειάζεται και απαιτείται να κάνετε πίσω. Κάντε σαφείς τις θέσεις σας και μην αλλάζετε γνώμη όσον αφορά...

Το Ισραήλ επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την οριστική εξάλειψη της Χαμάς – 15.523 οι άμαχοι νεκροί στη Γάζα

Παρά το γεγονός ότι περίπου 140 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Ισραηλινοί πολίτες, παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας από τη Χαμάς και τους συμμάχους τους στη Γάζα, το Ισραήλ είναι σαν...

Γιορτές στο σπίτι για τον 81χρονο ΑμεΑ στη Χαλκιδική

Χριστούγεννα στο σπίτι του θα κάνει ο 81χρονος ανάπηρος Θεόφιλος Τζοχουνίδης, ο οποίος ξεσπιτώθηκε την περασμένη Τρίτη ύστερα από έξωση που του έκανε ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού του...

«Ψαρεύει» μουσουλμάνους στον Έβρο!

Να καλύψει το κενό του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε στη Θράκη η φυγή των βουλευτών Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ επιχειρεί τις τελευταίες ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης. Για να πετύχει...

Ερντογάν: «Επίθεση φιλίας» λίγο πριν από την επίσκεψη!

Μπορεί η κυβέρνηση -δημοσίως τουλάχιστον- να κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν την Πέμπτη και να έχει πιο πολύ το...