Ο Κασσελάκης πήρε από τον Τσίπρα τα «κλειδιά» του ΣΥΡΙΖΑ

Νουθεσίες από τον πρώην πρόεδρο στον νέο αρχηγό, ο οποίος, μετά τη θεαματική νίκη του και σε μια συμβολική κίνηση επίδοσης διαπιστευτηρίων, τον επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή

Must Read

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η «εποχή Κασσελάκη» άρχισε με ρυθμούς εφόρμησης σε ένα μέλλον που κανένας αυτήν την εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προβλέψει. Ο νέος πρόεδρος, μετά τη θεαματική νίκη του, φαίνεται πως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Η πρώτη δουλειά που έκανε χθες ήταν να επισκεφθεί τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή, σε μια συμβολική κίνηση επίδοσης διαπιστευτηρίων. Η ατμόσφαιρα με τον άνθρωπο που τον ανέδειξε στο προσκήνιο ήταν μεν θερμή, αλλά η αμηχανία και των δύο ήταν κάτι παραπάνω από προφανής. Μετά τα τυπικά, ο Αλ. Τσίπρας ακούστηκε να τον νουθετεί: «Από κοντά σού εύχομαι να είσαι σιδεροκέφαλος. Έτσι λέμε εδώ, πιστεύω να έχεις ακούσει αυτήν την έκφραση, γιατί θα σου χρειαστεί. Το μόνο που έχω να σου πω είναι να χαρείς αυτές τις μέρες δίχως ενοχές, γιατί όποιος μπαίνει στην πολιτική πρέπει να ξέρει ότι οι χαρές δεν είναι περίσσιες και οι δυσκολίες είναι συνεχόμενες. Να χαρείς αυτές τις μέρες και μετά να αφοσιωθείς στην παρακαταθήκη που αναλαμβάνεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δυσκολίες μεγάλες, με ενότητα και με συντροφικότητα, κρατάω μία φράση που είπες, ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος, δεν είναι όπως στο ΝΒΑ».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Σ. Κασσελάκης δήλωσε σεβαστικά: «Τον τιμώ, ελπίζω να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η μόνη συνισταμένη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλων ψηφοφόρων». Την ίδια ώρα, ο Τσίπρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους υποσχόταν υπαινικτικά σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά. «Δεν θα σας αφήσουμε να πλήξετε. Οχι εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε, ενώ ανακοίνωσε ότι στο εξής θα έχει πυκνή παρουσία στο γραφείο του στη Βουλή. «Του κάνατε ταχύρρυθμο;» ρωτήθηκε για τον Σ. Κασσελάκη, για να απαντήσει λακωνικά: «Μαθαίνει γρήγορα». Αναφερθείς δε στην αλλαγή σκυτάλης, σχολίασε με χιούμορ: «Δεν είναι υπουργείο να κάνουμε παράδοση – παραλαβή. Τι να του δώσω; Του έδωσα το “βαλιτσάκι” με τους κωδικούς των πυρηνικών». Στην επόμενη ερώτηση, αν υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής έκρηξης, απάντησε χωρίς, όπως φάνηκε, να βάζει το χέρι του στη φωτιά: «Δεν θα ωφελούσε κανέναν. Δεν νομίζω…».

 

Στην προσπάθειά του, βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας να κάνει αφελώς επίδειξη γνώσεων, πρόσφερε ακόμα μία ευτράπελη απόδειξη της επιδερμικής επαφής του με την πολιτική και διπλωματική Ιστορία. Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, είπε: «Η πολιτική είναι events my dear, όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ», αγνοώντας ότι ο αφορισμός αποδίδεται στον Χάρολντ ΜακΜίλαν… Γεγονός είναι ότι ο Σ. Κασσελάκης φροντίζει ήδη από τις πρώτες ώρες να καλύψει το επικοινωνιακό κενό, ώστε να ανακοινώσει τη νέα «προεδρική ομάδα», η οποία δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο. Οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου είναι πυρετώδεις, υπό τη διαρκή εποπτεία του Νίκου Παππά, ενώ την ίδια ώρα από τα γραφεία περνάνε στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη θέση του γραμματέα με εκλογή από το συνέδριο, η Ρένα Δούρου, δεύτερη σε σταυρούς στην Κ.Ε. μετά την Έφη Αχτσιόγλου, η πολύπειρη αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος αποκαλούσε μέχρι χθες τον Ε. Τσακαλώτο «δεύτερο πατέρα» του, και άλλοι. Κοινή συνισταμένη όσων συζητούν μαζί του είναι η διαπίστωση ότι ο νέος πρόεδρος «δεν είναι οχυρωμένος, ενδιαφέρεται για τη γνώμη του συνομιλητή του και κυρίως “ακούει”». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος που αποφασίζει τις αλλαγές διακρίνεται πάντα από κομψότητα. Διαπιστώνεται διάθεση εκκαθαρίσεων. Τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος προσφέρθηκε να τον υπηρετήσει, τον άλλαξε με τον Γιώργο Τσίπρα στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ άγαρμπα «φαγώθηκε» και ο επαρκής και φίλεργος Στέργιος Καλπάκης από εκπρόσωπος Τύπου. Στη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα της τέως δημοσιογράφου και τέως βουλευτή Θεσσαλονίκης Δώρας Αυγέρη.

 

Για το πόστο του διευθυντή στο προεδρικό γραφείο προαλείφεται ο στενός του συνεργάτης, δικηγόρος και μετεγγραφή από το επιτελείο Πολάκη, Μανώλης Καπνισάκης, ενώ σε ρόλο «μέντορα» του νέου προέδρου αναδεικνύεται ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος τον καθοδηγεί στα εθνικά θέματα και τον συνοδεύει και στέκεται στο πλευρό του σε κάθε του βήμα. Δεδομένης της άρνησης του Ν. Παππά να διαπραγματευτεί κάποια θέση, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει πρόεδρος της Κ.Ο. ο Σωκράτης Φάμελλος. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σήμερα είναι οι Ε. Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν. Η Έφη Αχτσιόγλου, όταν ρωτήθηκε προεκλογικά αν θα αναλάβει κάποια θέση, το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας παγερά ότι ο Σ. Κασσελάκης έχει επιλέξει στην ομάδα του στελέχη όπως ο Π. Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: 74.285 ψηφοφόροι οδήγησαν στη νίκη τον Στέφανο Κασσελάκη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This