Στον Καιάδα το Σύνταγμα και η ελληνική κυριαρχία!

Τα... μασάει το Υπουργείο Άμυνας για το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη Ζουράφα και την παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Ελευσίνα σε δυνάμεις των ΗΠΑ

Must Read

Η κυβέρνηση με ανώνυμες πηγές του Υπουργείου Αμυνας επιχείρησε να δώσει διευκρινήσεις -και σε καμιά περίπτωση να διαψεύσει– το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», όπου αναφερόταν:

Α) σε αντισυνταγματική και απολύτως παράνομη παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ελευσίνας σε στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και

Β) στην προσάρτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ζουράφα στο βόρειο Αιγαίο, σε περιοχή στην οποία η Τουρκία εκτελεί άσκηση με πυρά επιχειρησιακής δοκιμής πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV.

Σημειώνεται ότι σήμερα, 30 Οκτωβρίου, η Τουρκία εκτελεί κανονικά την άσκησή της στη Ζουράφα μέχρι της 2 Νοεμβρίου, παρά τις άστοχες αιτιάσεις – διευκρινήσεις της κυβέρνησης για συγκάλυψη.

Συγκάλυψη

Στο δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της, δήλωσε: «Με αφορμή δημοσιεύματα για παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ και για το μικρονήσι Ζουράφα, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) διευκρινίζουν τα εξής: Οσον αφορά αναφερόμενο δημοσίευμα για το μικρονήσι Ζουράφα, έχει εκδοθεί αντι-ΝΟΤΑΜ, όπως παγίως γίνεται από ελληνικής πλευράς».

1. Για την απάντηση-διευκρίνηση αυτή του ΥΠΕΘΑ σημειώνονται τα ακόλουθα, όπως αυτά περιλαμβάνονται και καταγράφονται στον όγκο διαθέσιμων ενυπόγραφων στοιχείων της κυβέρνησης και σε διεθνή έγγραφα:

Α. Δεν υπήρξαν δημοσιεύματα που επικαλείται το ΥΠΕΘΑ αλλά ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ, αυτό της «κυριακάτικης δημοκρατίας».

Β. Η λέξη ή ορισμός αντι-ΝΟΤΑΜ, που ισχυρίζεται το ΥΠΕΘΑ ότι εξέδωσε η Ελλάδα για τη Ζουράφα, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΟΝ ICAO – ΟΗΕ – ΝΑΤΟ – Euro control – ΕCAC – E.E., καθώς επίσης και στο σύνολο της διεθνούς νομιμότητας και αποτελεί εφεύρεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να συγκαλύπτει με παραπληροφόρηση τους Ελληνες για τις παραχωρήσεις ή δηλώνει πλήρη άγνοια, καθιστώντας την κυβέρνηση εξόχως επικίνδυνη στη διαχείριση ελληνικής κυριαρχίας. Και τούτο διότι η μοναδική υπαρκτή απάντηση είναι η ΝΟΤΑΜ-προειδοποίηση για τους αεροναυτιλλομένους, (navigation warning), και όχι η αντι-ΝΟΤΑΜ, που προσπαθεί το ΥΠΕΘΑ λόγω άγνοιας να ταυτίσει με το navigation warning.

H Ελλάδα πράγματι εξέδωσε ΝΟΤΑΜ ως αντίδραση στην τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα, χαρακτηρίζοντας άκυρη την τουρκική άσκηση. Μάλιστα εξέδωσε δύο ΝΟΤΑΜ και όχι μία, που ισχυρίζεται το ΥΠΕΘΑ, γεγονός που αποδεικνύει άγνοια και βεβιασμένη προχειρότητα κομματικής συγκάλυψης του θέματος.

Γ. Η παράθεση των ενυπόγραφων στοιχείων αποδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την ελληνική κυριαρχία:

  • Η Τουρκία στις 12 Οκτωβρίου 2023, πέντε ημέρες πριν από τις διαφημιζόμενες κομματικά ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις υπό την κυρία Παπαδοπούλου για τα ΜΟΕ, εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ-αγγελία Α-7623 για πραγματική βολή πυραύλων S-400 σε περιοχή που καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα. Ενώ με άλλη ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι στη βολή αυτή θα συμμετέχουν και 40 τουρκικά F-16, προφανώς για να διαμορφώσουν επιχειρησιακές ικανότητες του συστήματος στο περιβάλλον του Αιγαίου, ενώ με άλλη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία κλείνει τελείως τον εναέριο χώρο στην περιοχή αυτή.
  • Η κυβέρνηση (ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ, ΥΠΑ) και το επιτελικό κράτος των αρεστών πήραν χαμπάρι την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα έπειτα από εφτά ημέρες και έπειτα από συντονισμό τους, στις 19 Οκτωβρίου, η Αθήνα με τη ΝΟΤΑΜ Α-3789 ακύρωσε την τουρκική άσκηση – μόνον όμως θεωρητικά. Και τούτο διότι στις 20 Οκτωβρίου η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α-7847 δηλώνει ότι η άσκηση θα εκτελεστεί κανονικά και συγκεκριμένα 30 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου, ωστόσο και αυτήν την τουρκική αγγελία η Ελλάδα την ακύρωσε στις 20 Οκτωβρίου με την αγγελία Α-3800.

Εδώ πλέον τελειώνει κάθε ελληνική αντίδραση, έστω και θεωρητική, έστω και ανεπαρκής, έστω και αναποτελεσματική, να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία έστω και θεωρητικά, αφήνοντας τον Ερντογάν να αλώνει την ελληνική κυριαρχία. Δηλαδή οι ενέργειες της κυβέρνησης του ΥΠΕΘΑ, του ΥΠΕΞ και της ΥΠΑ τελειώνουν οριστικά στο σημείο αυτό, στις 20 Οκτωβρίου.

Ομως, στις 24 Οκτωβρίου έρχεται η Τουρκία και με την αγγελία Α-7935, που αποκαλύπτει ως τεκμήριο η «δημοκρατία», δηλώνει ότι η δοκιμή S-400 στη Ζουράφα θα γίνει κανονικά, ακυρώνει όλες τις ελληνικές αγγελίες και δηλώνει επίσης ότι δεν θα απασχοληθεί με οποιεσδήποτε ελληνικές αντιδράσεις:

Ανενόχλητη σήμερα η Τουρκία – Εκτελεί την άσκηση και τη δοκιμή S-400 επί εθνικού εδάφου

Σήμερα, 30 Οκτωβρίου, η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει έστω και θεωρητικά στην τουρκική αγγελία, με αποτέλεσμα η Τουρκία αυτήν τη στιγμή που διαβάζεται το κείμενο αυτό να εκτελεί την άσκηση και τη δοκιμή S-400 στην περιοχή της Ζουράφας, που αποτελεί πραγματική εφαρμογή κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας, με το ΥΠΕΘΑ να μην μπορεί να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροσκάφη στην περιοχή αυτή, λόγω πολύ μικρής έκτασης και περιορισμένου εναέριου χώρου.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι θα πάρει το σπίτι (Ζουράφα), διότι είναι τουρκικό και η Ελλάδα απαντά ότι είναι ελληνικό, και όχι τουρκικό, και στο τέλος η Τουρκία μπαίνει μέσα στο σπίτι, τα κάνει λίμπα και το καταλαμβάνει, ενώ και η κυβέρνηση δεν πάει στον εισαγγελέα και στην αστυνομία (δηλαδή στον ΟΗΕ) για να υπερασπιστεί το σπίτι της, ήτοι την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα.

S-400
Πύραυλοι S-400

2. Το ΥΠΕΘΑ (πηγές του) διευκρινίζει για την παροχή διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις πλην των προβλεπόμενων της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ ότι «άδεια χρήσης εγκαταστάσεων δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη – υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό. Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους».

Δηλαδή το Υπουργείο Αμυνας μαζί με την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχουν οδηγήσει τη συγκάλυψη σε… vertigo, διότι άλλα λέει το ΥΠΕΘΑ και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ίδιο θέμα.

Α. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία και με τους κανονισμούς αεροπλοΐας των ΗΠΑ, κρατικό αεροσκάφος (state aircraft) είναι οποιοδήποτε αεροσκάφος κυβερνάται από στρατιωτικό πιλότο. Τα αεροσκάφη που θα έρθουν στην Ελευσίνα είναι στρατιωτικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται να υπάρχει παροχή ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για οποιαδήποτε αποστολή, είτε είναι πολεμική είτε ανθρωπιστική ή επιχειρησιακή ή έρευνας διάσωσης.

Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο και αναφέρει στο άρθρο 27 παρ. 2: «Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτήν ή να περάσει μέσα από αυτή»

Β. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης στην ενημέρωση δημοσιογράφων δεν δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα έρθουν για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ότι το θέμα είναι επιχειρησιακό. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις μας». Θα πρέπει πρώτα το ΥΕΘΑ να συνεννοηθεί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για κοινή πολιτική γραμμή, διαφορετικά η χώρα γίνεται ρεζίλι διεθνώς.

Γ. Δεν υπάρχει ελικόπτερο στον κόσμο που να μπορεί να απογειωθεί από την Ελευσίνα, να πάει στη Μέση Ανατολή για ανθρωπιστικούς λόγους και να επιστρέψει στη βάση του, λόγω καυσίμων. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ελικόπτερο θα κάνει ανεφοδιασμό, π.χ., σε κάποιο αεροπλανοφόρο θα αποτελέσει ωμή και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Και τούτο διότι τα αεροπλανοφόρα που βρίσκονται εγγύς της Μέσης Ανατολής και επιχειρούν στη Γάζα διαθέτουν 12 ελικόπτερα, τα οποία μπορούν να προβούν σε ανθρωπιστικές ενέργειες και να μεταφέρουν προσωπικό στη Σούδα, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα της Ελλάδας και να παραχωρείται παράνομα ελληνική κυριαρχία. Παραχώρηση διευκολύνσεων στην αεροπορική βάση Ελευσίνας απαγορεύεται από το Σύνταγμα όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ακόμα και για έρευνα – διάσωση.

Δ. Αυτό που θα προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα και τους Παλαιστινίους είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ελέγξει το είδος των αποστολών των αεροπορικών μέσων που θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο Ελευσίνας. Και τούτο διότι το πιο πιθανό είναι τα αεροπορικά μέσα να μεταφέρουν κομάντος από περιοχή σε περιοχή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κυρίως να εκτελούν πολεμική έρευνα – διάσωση (combat SAR-C-SAR).

H αντισυνταγματική και παράνομη παραχώρηση της Ελευσίνας δείχνει ότι στη Σούδα έχει υπάρξει κορεσμός αεροπορικών μέσων και δεν χωράει τίποτε άλλο, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας και μάλιστα με κύριες βάσεις στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστινίων.

Διευκρινίσεις από ανώνυμες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ανώνυμες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση-διευκρίνιση για το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας»:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις άλλες πλην των προβλεπομένων στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) διευκρινίζουν τα εξής:

  • Η άδεια χρήσης εγκαταστάσεων δόθηκε για μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως και για υποστηρικτικά ελικόπτερα και προσωπικό.
  • Τα μέσα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για εκκενώσεις και μεταφορά υπηκόων ΗΠΑ ή και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων αν απαιτηθεί, από χώρες της Μέσης Ανατολής.
  • Οσον αφορά επίσης τα αναφερόμενα σε δημοσίευμα για το μικρονήσι Ζουράφα, έχει εκδοθεί αντι-NOTAM, όπως παγίως γίνεται από ελληνικής πλευράς».

Μολονότι και τα δύο θέματα, Ελευσίνα – Ζουράφα, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης ΥΠΕΞ, εντούτοις τις διευκρινήσεις, ανεξάρτητα αν δεν ευσταθούν, τις έδωσε το Υπουργείο Αμυνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This