«Γενναίος» ο Γεραπετρίτης που «αγγίζει θέματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία για δεκαετίες»!

Μας πάνε ολοταχώς για νέες «Πρέσπες» και το χαίρονται κιόλας

Must Read

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε που οδεύει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, μιλώντας για την πρόθεση να συζητηθούν με γενναιότητα ζητήματα που αγγίζουν τα θέματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία για δεκαετίες!

«Κάποια στιγμή θα πρέπει εκείνοι οι οποίοι ασκούν εξουσία να αντιλαμβάνονται ότι το κρίσιμο είναι να ενσωματώνεις στις πολιτικές σου το μέλλον, τις επόμενες γενεές, η δικιά μου προδιάθεση, με την εντολή του πρωθυπουργού, είναι να αγγίξουμε με γενναιότητα τα θέματα, τα οποία μας ταλανίζουν επί δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, είμαστε θετικοί. Έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Προχωράμε βήμα- βήμα, αλλά η διάθεση μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα θέματα, έτσι ώστε οι γενιές που θα έρθουν να έχουν μία πατρίδα που θα είναι πιο ασφαλής και μια γειτονιά που θα τους προσφέρει ευημερία».

«Δε χρειάζεται για να συνομιλείς με κάποιον, να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν είμαστε εκεί σε μια πολυκατοικία δεν χρειάζεται όλοι να πιστεύουμε το ίδιο για να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα, που απασχολούν την ασφάλεια, την καθαριότητα ή την τροφοδοσία της πολυκατοικίας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δε χρειάζεται να είμαστε σε όλα ταυτόσημοι αλλά θα πρέπει να συζητούμε».

Όπως επεσήμανε ο Γεραπετρίτης υπάρχουν έξι βασικές αρχές στο θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας:

Αρχή πρώτη οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες μας», επεσήμανε. «Όπως λέει και ο πρωθυπουργός συχνά, η γεωγραφία μας έχει κατατάξει δίπλα στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και οφείλουμε να το διαχειριστούμε».

Αρχή δεύτερη, οδηγός μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Επανέρχομαι στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής αρχών. Εάν χρησιμοποιείς επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο, σε κάθε περίπτωση που ανακύπτουν διεθνείς διαφορές κάποια στιγμή θα βρεθείς απέναντι από την ιστορία σου. Αν είσαι συνεπής με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθείς».

-Τρίτον όπως σημείωσε: «θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας δεν πρόκειται να τεθεί σε συζητήσει ποτέ ένα ζήτημα που αφορά την εθνική κυριαρχία δηλαδή θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με μονομερή απόφαση της Ελλάδος»

-Τετάρτη αρχή είναι ότι «οφείλουμε να έχουμε τις δικλείδες ασφάλειας, αποσυμπίεσης, έτσι ώστε κάθε φορά που προκύπτει μία διαφορά ή μία διαφωνία, αυτό να μην καταλήγει σε ένταση και σε κρίση. Αυτό αισθάνομαι ότι έχουμε πετύχει σε ικανό βαθμό. Ίσως μερικές φορές να χρειάζεται να μιλάμε περισσότερο οι δύο υπουργοί. Ακόμα και ζητήματα ήσσονος πολιτικής, μικρή σημασίας να φτάνουν στο υπουργικό επίπεδο για να επιλυθούν αλλά ίσως αυτός να είναι ο τρόπος για να μπορούμε να επιλύουμε αναίμακτα ότι προβλήματα προκύπτουν».

-Πέμπτο, επεσήμανε πως «η μακρά περίοδος ησυχίας, την οποία βιώνουμε περίπου δέκα μήνες είναι από μόνο του μία κατάκτηση. Είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο».

-Έκτο, τόνισε πως «την ειρήνη και την ευημερία δεν την προάγει κατά την άποψή μου η αδράνεια, την προάγει η ευθυκρισία και η γενναιότητα στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνεις».

Τώρα πως γίνεται με τόσες προκλήσεις ο Γεραπετρίτης να ανακαλύπτει θετική ατζέντα σε μια δύναμη αναθεωρητισμού, όπως οι γείτονες, είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί…

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This