Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο – Ποιοι διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση

Must Read

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε την Πέμπτη προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο με τίτλο «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρίζει την αίτησή του και συμπληρώνει την διεύθυνση, στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό τηλέφωνο που δηλώνει και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP)
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική μόλις υποβληθεί
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει την διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Το υπουργείο ενημερώνει: «Για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο.

Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα».

Τι ισχύει για τις διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους

Σύμφωνα με το άρθρο 30, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τίθενται σε ειδική κατηγορία προς διαγραφή στις 31.10.2024 εάν σωρευτικώς:

  1. Έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1944
  2. Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022, που έχουν υποβληθεί έως τις 31.12.2023
  3. Δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο εν ισχύ
  4. Δεν λαμβάνουν σύνταξη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This