Αγρότες: Εμπαιγμός από τον Μητσοτάκη!

Αφού αρχικώς επιχείρησε να τους... καλοπιάσει, λέγοντας πως έχουν δίκιο, στη συνέχεια ανακοίνωσε μέτρα-ασπιρίνες

Must Read

Κοροϊδία και εμπαιγμός των αγροτών, που έχουν βγει στον δρόμο με τα τρακτέρ τους, κλιμακώνοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις τους, αποτελούν τα μέτρα-ασπιρίνες που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, σε πανηγυρικό μάλιστα κλίμα, παρά την αγροτική κρίση που μαίνεται στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοίνωσε με αυτοκρατορικό ύφος μέτρα στην κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες, τους οποίους ωστόσο κατασυκοφάντησε, αφού πρώτα είχε μιλήσει για «δίκαιη αγωνία των αγροτών». «Μια στο καρφί και μια στο πέταλο», δηλαδή, για ανθρώπους οι οποίοι αδιαμφισβήτητα πλήττονται, όπως και όλοι οι Ελληνες, από το πανάκριβο ρεύμα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού», ανακοίνωσε αφενός την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, αφετέρου μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ανάμεσά τους την πρόθεση της ΔΕΗ για πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, καθώς και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, συνολικού ύψους 87.000.000 ευρώ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε αρχικώς να… καλοπιάσει τους αγρότες που κινητοποιούνται, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένα τα περισσότερα από τα αιτήματά τους, λέγοντας πως «δεν θα τους κοροϊδέψουμε, δεν θα τους εξαπατήσουμε. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, στα πλαίσια της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί πολλές τάξεις έχουν προβλήματα». Λίγο μετά, ωστόσο, επιτέθηκε με αδιανόητο τρόπο στους αγρότες, καταλογίζοντάς τους μπλόκα στην αλήθεια και ψευδείς ειδήσεις, δίχως ωστόσο να μιλά συγκεκριμένα. «Ταξιδεύουν εύκολα τα φέικ νιους από καφενείο σε καφενείο, από εργατοπατέρες σε κομματικά γραφεία, αλλά αυτό δεν είναι παραγωγικός συνδικαλισμός, αλλά μπλόκα στην αλήθεια, στη συνεργασία και στις υπεύθυνες λύσεις» είπε, στρέφοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως, αντί για ρητορείες, θα ήθελε να ακούσει κοστολογημένα μέτρα. Αλγεινή εντύπωση μάλιστα προξένησε το γεγονός ότι επιτέθηκε με οξύτητα στον Στέφανο Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι πρότεινε ακοστολόγητα μέτρα για τους αγρότες και λέγοντας πως η εποχή των συνθημάτων «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν σε λάθος εποχή» ανέφερε, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δώσει τζάμπα υποσχέσεις. Από τα βέλη της κριτικής δεν έλειψαν και αυτά με κατεύθυνση τη Νέα Αριστερά, παρά τους κατά κοινή ομολογία χαμηλούς τόνους του Αλέξη Χαρίτση, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως «μπορεί να λέγεστε Νέα Αριστερά, όμως έχετε υιοθετήσει όλες τις κακές συνήθειες της παλιάς Αριστεράς από την οποία προέρχεστε. Μιλάτε πολλή ώρα χωρίς να λέτε τίποτα» είπε, υποστηρίζοντας πως όσα ανακοίνωσε είναι συγκεκριμένα μέτρα με θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε προτάξει την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος επιλέγει την αποτελεσματικότητα αντί της κομματικής σκοπιμότητας, αλλά και την προσέγγιση αντί της έντασης!

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία, λέγοντας πως δύο είναι οι άμεσες προτεραιότητες: η στήριξη των Θεσσαλών ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, καθώς και η κατασκευή των υποδομών, χαρακτηρίζοντάς την ως χρονοβόρα και κοστοβόρα άσκηση.

Ενιαίος φορέας

Ανακοίνωσε μάλιστα πως εντός του μήνα θα ψηφιστεί στη Βουλή ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων, ενώ εντός του τρέχοντος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών. Αίσθηση προκάλεσε η εκ νέου απόπειρα επίρριψης ευθυνών στους αγρότες, καθώς, όπως είπε, αν και πάνω από 30.000 πληγέντες της Θεσσαλίας δήλωσαν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, μόλις 4.400 έχουν καταθέσει φάκελο.

«Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε» υποστήριξε, προκαλώντας αίσθηση. Από την πλευρά του, ο ερωτών πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η αγωνία των αγροτών μετατρέπεται σε δίκαιη οργή, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σχολιάζοντας πως «φοβάμαι πως θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Στο πλευρό των αγροτών τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μεταβαίνει σήμερα στην Agrotica και τον Νίκο Ανδρουλάκη να συναντά αγρότες στην Ημαθία. Για υποσχέσεις ψίχουλα, που δεν δίνουν απαντήσεις στις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Στέφανο Κασσελάκη και Σωκράτη Φάμελλο να «πυροβολούν» τον πρωθυπουργό. «Στην πραγματικότητα θέλει μόνο να αγοράσει λίγο χρόνο ησυχίας. Καλώ, λοιπόν, τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει και τα οκτώ μέτρα που προτείναμε. Τον καλώ να επιστρέψει στους αγρότες αυτά που τους “κλέβει” η πολιτική της αισχροκέρδειας που υιοθετεί» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε χθες με αγρότες στην Κουλούρα Ημαθίας, για να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση: «Είμαστε δίπλα σας κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα. Το πρόβλημα είναι στον εσωτερικό σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης τρέχει μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισημαίνει για τα μέτρα Μητσοτάκη: «Περσινά ξινά σταφύλια αποτελούν οι δήθεν “εξαγγελίες” για τους αγρότες, αφού όσα επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του κι είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους».

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, που χαρακτήρισε τα μέτρα για τους αγρότες «απαράδεκτα ψίχουλα». «Πιστεύουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δώσουν μερικές ανάσες στους αγρότες μας, αλλά δεν θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα» αναφέρει η ΝΙΚΗ. Κοντά στους αγρότες, στο μπλόκο στο Στεφανοβίκειο, βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δήλωσε: «Οι εξαγγελίες είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσαν να γίνουν, δεν μου αρέσει η τάση του κ. Μητσοτάκη να ενοχοποιεί τους αγρότες».

Το ΔΝΤ απειλεί τις κυβερνήσεις για τις αγροτικές ενισχύσεις

Το ΔΝΤ τραβάει το αυτί των κυβερνήσεων για τις αγροτικές ενισχύσεις που σχεδιάζουν να δώσουν, με φόντο τις μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και την απραξία της Κομισιόν. Σημειώνεται πως η Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής επέλεξε να μην αποφασίσει το παραμικρό για τους αγρότες, παρά μόνο συζήτησε το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά κυρίως τους μεγαλογαιοκτήμονες.

Το Ταμείο, οι «συνταγές» του οποίου έχουν καταστρέψει τα προηγούμενα χρόνια τόσο τη χώρα μας όσο και άλλα κράτη που έχουν ζητήσει τις… συμβουλές του, τρομοκρατεί τις κυβερνήσεις ότι «θα το μετανιώσουν».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι κατανοεί, από ανθρώπινη άποψη, τις δυσκολίες και τις ανησυχίες των αγροτών, ειδικά στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, αλλά τόνισε ότι την ανησυχεί το γεγονός ότι τα κράτη παρατείνουν τις κρατικές ενισχύσεις, αντί να προχωρήσουν στην «απαραίτητη» δημοσιονομική σταθεροποίηση. Παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος τη δουλειά που κάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά οι ενισχύσεις θα βάλουν «τις κυβερνήσεις με την πλάτη στον τοίχο και θα τις εμποδίσουν να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν οι οικονομίες τους. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η στιγμή που ίσως το μετανιώσουν».

Πειραιώς: Χρηματοδοτήσεις άνω των 400.000.000 ευρώ

Το 2024 οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα θα ξεπεράσουν τα 400.000.000 ευρώ του 2023, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι χρηματοδοτήσεις να συμβάλουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, την ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους.

Μιλώντας ευρύτερα για τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στα 1,7 δισ. ευρώ. «Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, το flyover, η ανάπλαση του χώρου του FIX και η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή» είπε ο κ. Μεγάλου.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη βόρεια Ελλάδα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (330.000.000 ευρώ) και δικά της κεφάλαια (380.000.000 ευρώ). Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Ηλίας Λεκκός εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθούν ταχέως τα επιτόκια της ΕΚΤ από το καλοκαίρι, ώστε στο τέλος του 2024 να βρίσκονται στο 2,40% και στο τέλος του 2025 να ισορροπήσουν στο 1,5%.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This