Λαχτάρα για τον Μητσοτάκη από χτύπημα των Ρώσων

Η επίθεση σημειώθηκε στις 11.43 χθες το πρωί, στην Οδησσό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου και περίπου 150 μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν και η ελληνική αποστολή

Must Read

Κινδύνευσε η ζωή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των μελών της ελληνικής αποστολής, χθες, στην Οδησσό, ύστερα από επίθεση με ρωσικό πύραυλο κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 11.43 χθες το πρωί, λίγο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, περίπου 150 μέτρα από το σημείο όπου τη στιγμή εκείνη βρισκόταν και η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό. Στην περιοχή σήμανε αμέσως συναγερμός αεροπορικής επιδρομής και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια.

Aργότερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον κ. Ζελένσκι, περιγράφοντας τη στιγμή της έκρηξης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες, και λίγο μετά, όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κάθε μέρα, που δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο – επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας, καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι, με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά, και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Αμέσως μετά την επίθεση, και λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ενημερώσουν πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής». «Είμαστε όλοι καλά» δήλωσε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Στην αποστολή μετείχαν ακόμα η Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Κύρα Κάπη, η σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη, ο Αλέξανδρος Μαράκης από το γραφείο Τύπου και οι Δημήτρης Παπαμήτσος και Αλέξης Παπαχρήστος, φωτογράφος και οπερατέρ αντίστοιχα του κ. Μητσοτάκη.

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές Ελλήνων δημοσιογράφων που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και ήταν κι αυτοί κοντά στο σημείο της έκρηξης. «Ακούσαμε ξαφνικά τις σειρήνες να ηχούν, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ακολούθησαν αντίμετρα. Δυστυχώς, υπάρχουν τρεις νεκροί» είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή.

Η επίσκεψη είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Παρά την επίθεση, το πρόγραμμα των δύο ηγετών ακολουθήθηκε κανονικά. Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Μετά μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ με τον Ζελένσκι.

Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπιών των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες μετέβησαν μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν από λίγες μέρες, με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο όπου έχει ανεγερθεί στην αυλή προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας (Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθος). Επίσης, συνομίλησε με Ελληνες της διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This