Απρόβλεπτος και επικίνδυνος ο «πληγωμένος» Ερντογάν

Ο «σουλτάνος» μετά την εκλογική πανωλεθρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υλοποιήσει το όραμά του για τη «μεγάλη Τουρκία». Στο στόχαστρό του η κυριαρχία μας στο αρχιπέλαγος

Must Read

Η εκκωφαντική ήττα του πανίσχυρου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές από τον ανατέλλοντα αστέρα Εκρέμ Ιμάμογλου, τον αντίπαλό του τού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον αναγκάζει να ανασκουμπωθεί για τη διατήρηση της υστεροφημίας του, πλέον.

  • Της Κύρας Αδάμ

Ο ίδιος διακηρύσσει και υπόσχεται ότι θα επικεντρωθεί για το υπόλοιπο της θητείας του στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει η πολιτική του στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος θα πατήσει το γκάζι των διεθνών διπλωματικών επαφών του, πιστός στο δόγμα του για «τη μεγάλη Τουρκία» που θα αφήσει πίσω του.

Πολλά θα κριθούν από την προγραμματισμένη και πολυπόθητη συνάντησή του στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Το ύφος και το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής, έστω και με απερχόμενο τον Αμερικανό πρόεδρο, θα αναβαθμίσει ή όχι το πληγωμένο κύρος του Τούρκου πρόεδρου. Σε περίπτωση ακόμα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να πραγματοποιήσει την εξ αναβολής επίσκεψή του στην Αγκυρα, για να βοηθήσει τον «φίλο του» στη δύσκολη στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα γαντζωθεί από τη διεθνή διπλωματία του για να αναβαθμίσει το ηθικό του ιδίου και του κόμματός του.

Τον Μάιο -μετά την τουρκική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Αγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτή τη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει απέναντί του έναν τραυματισμένο και απερχόμενο, σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής «σουλτάνο», με τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις εκεί όπου οι δύο τις άφησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή με ένα άσφαιρο και μη δεσμευτικό κείμενο της «Διακήρυξης των Αθηνών».

Ελάχιστοι είναι στην Αθήνα αυτοί που ονειρεύονται μια πιο ήπια και ευέλικτη στάση του Τούρκου προέδρου στα Ελληνοτουρκικά. Το ερώτημα, όμως, που εγείρεται είναι αν ο Ερντογάν θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την ένταση που διατηρεί στο Αιγαίο -με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει ότι δεν βλέπει ούτε ακούει τίποτα- ή αν θα αποφασίσει να γίνει πιο πιεστικός και ερειστικός απέναντι στην Αθήνα, ανάλογα με την ενθάρρυνση ή όχι που θα έχει από την Ουάσινγκτον και τον απερχόμενο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει, φυσικά, στο επίκεντρο της πολιτικής του μέχρι τις εκλογές την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων…

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ούτε πιέζεται από κανέναν στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας του να αλλάξει την πολιτική, την τακτική και τη συμπεριφορά του στα μόνιμα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο Αιγαίο σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά το «ξεχασμένο» από την ελληνική κυβέρνηση τουρκολιβυκό μνημόνιο (που ζει και βασιλεύει επισήμως και διεθνώς, αναρτημένο στους σχετικούς πίνακες του ΟΗΕ), η Αγκυρα εξακολουθεί να απειλεί ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις με βάση τη συμφωνία για εξόρυξη υδρογονανθράκων που έχει υπογράψει με την Τρίπολη σε περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, μέχρι τις ακτές της Κρήτης.

Η Αγκυρα επιμένει διεθνώς στον ισχυρισμό της ότι τα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αποστρατιωτικοποιημένα και συνεχώς καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίασή της. Εχει σύμμαχό της τις παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ για απαγόρευση πτήσεων νατοϊκών αεροσκαφών εγγύτερα των 6 ν.μ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, διότι, όπως παράνομα ερμηνεύει η Συμμαχία τη Συνθήκη, κατ’ επιταγήν της Τουρκίας, αυτά είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν, υποδεχόμενος τον υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Ολλανδό Ρούτε, δήλωσε καθαρά ότι η Τουρκία θα ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου ο οποίος θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα και τις θέσεις της. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη (όπως και όλες οι προηγούμενες) δεν έχει θέσει σε οποιονδήποτε υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον όρο ή την προϋπόθεση να πάρει πίσω τις παράνομες διαταγές των προκατόχων του για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων, προκειμένου να τον ψηφίσει η Αθήνα.

Η Τουρκία έχει πράγματι ελαχιστοποιήσει όλο τον προηγούμενο χρόνο τις πτήσεις των τουρκικών F-16 στο Αιγαίο, λόγω δικών της δυσχερειών στην πολεμική αεροπορία της, και προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή ή πρόβλημα στην προμήθεια των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16.

Αντιθέτως, έχει πλημμυρίσει όλο το FIR Αθηνών (τον εθνικό εναέριο χώρο και τον διεθνή εναέριο χώρο) με ανεξέλεγκτες πτήσεις τουρκικών UAVs, τα οποία σε καθημερινή βάση διατρέχουν από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως όλο το Αιγαίο, παραβιάζοντας σε πλείστες περιπτώσεις την ελληνική κυριαρχία, χωρίς να καταθέτει σχέδια πτήσης και στέλνοντας στον Καιάδα το FIR Αθηνών. Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα υπενθυμίζει καθημερινώς στην Αθήνα ότι ούτε σχέδια πτήσης καταθέτει ούτε σέβεται την ελληνική κυριαρχία ούτε αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο στα 10 ν.μ. ούτε αναγνωρίζει το FIR Αθηνών.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση Ερντογάν διαμηνύει με όλους τους τρόπους ότι το δικό της «υπερόπλο» στο Αιγαίο είναι τα τουρκικής κατασκευής UAVs (οπλισμένα ή μη), καθόσον αυτά δύσκολα έως καθόλου μπορούν να εντοπιστούν από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας και ακόμα πιο δύσκολα να αναχαιτιστούν ή να καταρριφθούν από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται ποτέ να βάλει σε διαπραγμάτευση ή να περιορίσει τις πτήσεις στο Αιγαίο των τουρκικών UAVs, που αποτελούν την κορωνίδα της ανθούσας τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Αγκυρα επιχειρεί να κρατήσει όσο πιο ψηλά μπορεί το θέμα της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των βραχονησίδων στο Αιγαίο, εμμένοντας στον ισχυρισμό της ότι όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες είναι αμφισβητούμενες, χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μόνιμος αρωγός της Τουρκίας είναι η επίσημη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επιστολή Μπλίνκεν στον Ερντογάν), με την οποία η Ουάσινγκτον επιμένει ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αν η Τουρκία παραβιάσει με τα F-16 που θα παραλάβει τα «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ελλάδας.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν συνεχόμενα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, αυτομάτως η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται εναντίον της ελληνικότητας και της ελληνικής κυριαρχίας στις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, γεγονός που η Αγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρον.

Εχει μετατρέψει το Αιγαίο σε μόνιμο τούρκικο πεδίο βολής

Ενα δείγμα της εμμονικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι η βραχονησίδα Ζουράφα στο βόρειο Αιγαίο, την οποία η Αγκυρα παρουσιάζει μονίμως το τελευταίο διάστημα ως μέρος της τουρκικής επικράτειας/κυριαρχίας. Η Τουρκία κατ’ εξακολούθηση από τις αρχές του χρόνου εκτελεί ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, με τμήμα της περιοχής της άσκησης να εισέρχεται εντός του FIR Αθηνών και να καταλαμβάνει μέρος της κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα. Στην πράξη, δηλαδή, εντάσσει και μετατρέπει τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ζουράφα σε τουρκική κυριαρχία/επικράτεια, ενώ επιχειρεί να καταργήσει το FIR Αθηνών στην περιοχή αυτή.

Τουρκικοί πύραυλοι S-400

Η Αθήνα συστηματικώς αντιδρά με διεθνή αγγελία, δηλώνοντας ότι η τουρκική άσκηση είναι άκυρη και ανύπαρκτη, διότι «μέρος της περιοχής της άσκησης επικαλύπτει ελληνική κυριαρχία», όπως αναγράφεται στην ελληνική αγγελία Α0970/24 που παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία». Ομως, όπως και στις προηγούμενες ασκήσεις, η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι πραγματοποιεί την άσκησή της χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ελληνική αντίδραση. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μόνιμη πλέον πρόκληση της Αγκύρας, που καμιά διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να αναιρέσει.

Πέραν του γεγονότος ότι η Τουρκία με το έτσι θέλω εκτελεί ασκήσεις σε ετήσια βάση σε τρεις περιοχές στο βόρειο, στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο, δηλαδή επιχειρεί να μετατρέψει τις τρεις αυτές περιοχές εντός του FIR σε μόνιμα παράνομα τουρκικά πεδία βολής, ανανέωσε για ακόμα έναν μήνα, μέχρι το τέλος Απριλίου, στο κεντρικό Αιγαίο αναβαθμισμένη άσκηση με πυρά του ναυτικού και της αεροπορίας (ASFAO), καταλαμβάνοντας ελληνική κυριαρχία, ενώ μέρος της άσκησης βρίσκεται δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή στη μέση του Αιγαίου.

Η ελληνική διεθνής αγγελία Α1074/24 για την παράνομη τουρκική άσκηση ASFAO

Η Αθήνα με τη διεθνή αγγελία Α1074/27 κατήγγειλε εκ νέου την Τουρκία και κήρυξε άκυρη την τουρκική άσκηση ASFAO, διότι επικαλύπτει περιοχή εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και διότι η τουρκική άσκηση γίνεται μέσα στο FIR Αθηνών, χωρίς συμμόρφωση ή διόρθωση από την τουρκική πλευρά.

Ετσι, η αναμενόμενη συνάντηση Μητσοτάκη με τον «πληγωμένο» Ερντογάν δεν αναμένεται να θεραπεύσει καμιά από τις «πληγές» στο Αιγαίο που έχει δημιουργήσει η πάγια επιχειρησιακή πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Η ελληνική διεθνής αγγελία Α 0970/24 για την επικάλυψη της κυριαρχίας μας στη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This