Πανικός από τη νέα τουρκική πρόκληση!

Σε δυσχερή θέση το Μαξίμου μετά τη θρασύτατη ανακοίνωση, με την οποία η Άγκυρα θέτει πάλι ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου

Must Read

Σε «πανικό» βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή πρόκληση της Τουρκίας. Η νέα πρόκληση των Τούρκων, που έθεσαν ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, όλος ο κύκλος των ανθρώπων που βρίσκεται περί του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία της πρόκλησης, επιμένοντας στο πνεύμα του καλού διαλόγου, που δήθεν χαρακτηρίζει τις δυο πλευρές. To υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από νωρίς τον τόνο της… ήπιας αντίδρασης, σημειώνοντας πως «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα». «Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» σημειώνει, ενώ προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών».

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τρόπος που να μπορείς να πεις σε ένα κράτος τι θα λέει και τι όχι. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι να του απαντάς. Αρα, να μη δημιουργείται κανένα κεκτημένο». Η Τουρκία συνολικά δεν πρόκειται να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι «το λέω για να μη δημιουργούνται προσδοκίες».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Τουρκία «πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα». «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε τον διάλογο. Προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός (σ.σ.: για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία). Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε στη δημόσια τηλεόραση.

Σε αντίθεση, τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο όμως και τους Μάκη Βορίδη αλλά και Παύλο Μαρινάκη, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε μια διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις. Αυτό θα πει ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα. Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης κατοχής στο νησί: «Η παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο είναι απολύτως παράνομη και πρέπει η Τουρκία να αποχωρίζει άμεσα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα».

Σημειώνεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ, με μια θρασύτατη ανακοίνωση που έχει να κάνει με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μας απειλεί. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν! Ποια διακήρυξη των Αθηνών, ποιο καλό κλίμα;

Η Αγκυρα συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σαν να είναι «νομαρχία» της, εκμεταλλευόμενη την εξοργιστική ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των εκκρεμών θεμάτων του Αιγαίου. Παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι περιβαλλοντικά ζητήματα. Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην εμπλέξει τα εκκρεμή ζητήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας».

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Με τόσα Rafale, F-35, F-16 Viber, φρεγάτες Belhara, κλπ οπλικά συστήματα που έχουμε πάρει και με τον πληθωρισμό στα ύψη, όπως …. διαβεβαιώνουν και οι ΣΚΑΙ-Οικονομο-Κωστίδηδες, αυτό το … κρατίδιο δεν υπάρχει και έχει … καταρρεύσει (μόνο που δεν το ξέρει!).
    Ως απόδειξη γι αυτό είναι ότι δεν χρειάσθηκε παρά μόνον ένας, αλλά “μπατριώτης”, για να καταλάβει την Πόλη και να σηκώσει την Ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά!
    Οπότε για ποιά … Τουρκία μιλάμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This