ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗΒαρουφάκης στο Novosti: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγιναν τραγωδία για τους Ευρωπαίους

Βαρουφάκης στο Novosti: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγιναν τραγωδία για τους Ευρωπαίους

Στο περιθώριο του φόρουμ T-Bank TOLK-2026

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τες «τραγωδία για τους Ευρωπαίους».

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Novosti, στο περιθώριο του φόρουμ T-Bank TOLK-2026, ο Βαρουφάκης δήλωσε:

«Νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία με κυρώσεις, αλλά αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο».

Ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι η Ρωσία κατάφερε να μετατρέψει τις κυρώσεις σε εργαλείο προς όφελός της, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στρατηγικούς στόχους παρά την πίεση της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι οι πιο εκτεταμένες στην ιστορία της Ένωσης, με 19 γύρους μέχρι σήμερα, επικεντρωμένες κυρίως στον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα, με στόχο την αποδυνάμωση της οικονομίας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας. Ο πιο πρόσφατος γύρος επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2025.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι έχει την ικανότητα να υπερβεί τις κυρώσεις, ενώ ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η δυτική στρατηγική συγκράτησης προκαλεί ζημιά σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και ότι η Δύση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία της.

Παράλληλα, η δυτική κοινότητα έχει αναγνωρίσει σε ορισμένες περιπτώσεις την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων, γεγονός που ενισχύει τις θέσεις που εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για την οικονομική επιρροή των κυρώσεων και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνών αναλύσεων.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης