Η ελληνική γλώσσα στην Βοσνία! Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Έλληνα Πρέσβη

Must Read

Απέναντι σε κάθε είδους πρόκληση, το πιο ισχυρό όπλο μας, παραμένει ο ελληνικός πολιτισμός. Έχει μάθει να επιβιώνει μέσα στους αιώνες, αποπνέοντας  μια γλυκιά σιγουριά ότι παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες να τον καταπνίξουν θα στέκει πάντα εκεί αγέρωχος και καμαρωτός.

  • Της Μύρνας Νικολαϊδου

Αυτό ακριβώς είναι και το σκεπτικό πίσω από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δημήτρη Παπανδρέου για την δημιουργία μιας ελληνικής βιβλιοθήκης στο Πάλε, του Ανατολικού Σεράγεβου.

Σκοπός του είναι η διείσδυση του ελληνικού στοιχείου σε μια χώρα που ο ελληνισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς δεν υπάρχει ούτε ελληνική κοινότητα, ούτε έχει κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα. Αντιθέτως, το τουρκικό στοιχείο είναι εξαιρετικά διαδεδομένο. Διόλου τυχαίο ότι υπάρχουν τρία τουρκικά Πολιτιστικά κέντρα, ενώ είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της χώρας με την Άγκυρα. Το Σεράγεβο είχε άλλωστε επιλέξει ο Ερντογάν για την πρώτη προεκλογική ομιλία του επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 2018. Τότε που η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων τον είχε αγνοήσει επιδεικτικά.

Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να ευοδωθεί αυτή η πολύπλευρη προσπάθεια στην χώρα αυτή και η βοήθεια εκδοτικών οίκων, ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτών είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από την Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες πρέπει να αγκαλιάζονται ουσιαστικά και καθολικά, με την ενεργό συμμετοχή και της ίδιας της ελληνικής πολιτείας. Ειδικά όταν αποτελούν κομμάτι ενός ακόμη πιο φιλόδοξου σχεδίου, που εμπεριέχει  την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας!

Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία ελληνικού κέντρου εντός του Πανεπιστήμιου του Ανατολικού Σεραγέβου, στο Πάλε και η έναρξη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ακόμη και από φέτος το Φθινόπωρο. Πάντως, οι συνθήκες  φαίνεται ότι τον ευνοούν, καθώς έχει αρχίσει να εκδηλώνεται -έστω και δειλά-δειλά-  ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ήδη κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο στην τοπική γλώσσα με θέμα την αρχαία Ελλάδα και ευχή όλων είναι να ακολουθήσουν κι άλλα. Και ο ελληνικός πολιτισμός να διεισδύσει, να εδραιωθεί και να μεγαλουργήσει και στην Βοσνία. Και όπου αλλού δεν έχει φτάσει ακόμη…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This