Αλέκος Φασιανός: «Ταξίδεψε» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!

Δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο το μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, που θα στεγάσει δημιουργίες του και θα ανοίξει το φθινόπωρο του 2022

Must Read

Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, επώνυμοι συλλέκτες, επιχειρηματίες και απλοί λάτρεις της τέχνης θα αποχαιρετήσουν σήμερα Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, στο Κοιμητήριο Παπάγου, τον δάσκαλο Αλέκο Φασιανό (1935-2022), τον «δικό» τους Αλέκο, τον θρύλο της ελληνικής εικαστικής σκηνής, τον σεμνό καλλιτέχνη που τίμησε με το έργο του την πατρίδα μας σε όλο τον κόσμο. Με τεράστια προσφορά στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, αλλά και στον χώρο του βιβλίου και της χαρακτικής.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Στη γειτονιά του Παπάγου, εκεί όπου έζησε όλη του τη ζωή, εκεί όπου το απόγευμα της Κυριακής άφησε την τελευταία του πνοή, ήρεμος και γαλήνιος, στην αγκαλιά της συζύγου φύλακα αγγέλου του Μαρίζας και των δύο παιδιών του.

Σε έναν ήσυχο δρόμο της γειτονιάς του Παπάγου, στην οδό Μπιζανίου, γεμάτο νεραντζιές, μακριά από τη βοή της Αθήνας, βρίσκεται το απλό τριώροφο σπίτι – εργαστήριο – μουσείο του διάσημου Ελληνα εικαστικού, στο οποίο μεγαλούργησε και δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το opening του μουσείου που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2022. Ενα μεγάλο εθνικό έργο που θα συνεχίσουν η οικογένειά του και η κόρη του Βικτώρια Φασιανού. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό σπίτι, όπου τα πάντα σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από τον ίδιο, με το χέρι, σιγά σιγά, σαν ένας μικρός παράδεισος.

Η μάχη

Στον «παράδεισό» του, με τους άγιους καβαλάρηδες με τα φωτοστέφανα και τα σπαθιά τους, τους χρυσούς ουρανούς, τα τελευταία τρία χρόνια ο Αλέκος Φασιανός έδινε με αξιοπρέπεια και τη φροντίδα και τη στοργή της συζύγου του τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και, φυσικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η κόρη του, ο Φασιανός έγινε 86 ετών στις 25 Οκτωβρίου, είχε την ίδια μέρα γενέθλια με τον Πικάσο, αλλά άφησε το πινέλο από το 2019. Η τελευταία του άλλωστε δημόσια εμφάνιση έγινε τον Μάιο του 2019, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης. 30 χρόνια φιλίας. Ζωγραφική και ποίηση».

«Ο πατέρας μου προέβλεψε τα πάντα, αλλά άφησε στους ιστορικούς του μέλλοντος την πραγμάτωση, δεν ήθελε ποτέ να πάρει την ευθύνη» είχε δηλώσει στη «lifo» η Βικτωρία Φασιανού, αναφερόμενη στο μουσείο που θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο. Το παλιό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που θα το στεγάσει έχει επανασχεδιαστεί πλήρως από τον καλλιτέχνη μαζί με τον φίλο του αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο. Ο Φασιανός υπήρξε ο αγαπημένος φίλος του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Καρούζο και όλοι τον έλεγαν Αλέξη! Υπήρξε όμως και ο Αλέκος των φιλότεχνων και μεγάλων συλλεκτών, καθώς έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Μαριάννας Λάτση, του Αντώνη Κομνηνού, του Γιάννη Κούστα κ.ά. Από το Μόναχο έως το Τόκιο και το Σάο Πάολο τα έργα του Φασιανού έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η ελληνικότητα ήταν πάντα η έμπνευσή του.

Ο Φασιανός μοιράστηκε τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπου σπούδασε λιθογραφία στην École Nationale des Beaux-Arts και συναναστράφηκε συγγραφείς και ζωγράφους, όπως ο Ματίς και ο Πικάσο. Αρνούμενος κάθε καταναγκασμό, «ήθελε πάντα να παραμένει ελεύθερος και να κάνει ό,τι ήθελε, σχεδιάζοντας χωρίς σκιές ή προοπτική τους χαρακτήρες του που δανειζόταν από τη μυθολογία, τη βυζαντινή ή τη ναΐφ τέχνη» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η σύζυγός του Μαρίζα. Ετσι «έφυγε» και για τη γειτονιά των αγγέλων, ελεύθερος και γεμάτος αγάπη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This