Πηγή Λυκούδη και Μανώλης Μητσιάς μιλούν στο Νewsbreak για τα «Σμύρνης Θυμιάματα»

Ένα άλμπουμ που αποτελεί φόρο τιμής για τις Αλησμόνητες Πατρίδες

Must Read

Η επέτειος των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ενέπνευσε την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη να δημιουργήσει ένα μουσικό «διαμάντι» με μελοποιημένη ποίηση που «ακουμπά» πάνω σε μνήμες που οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουν.

  • Από την Πωλίνα Χρήστου

Θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής στις Αλησμόνητες πατρίδες, η Πηγή Λυκούδη πλημμυρισμένη από συναισθήματα και εικόνες, μελοποίησε δέκα ποιήματα της βραβευμένης συλλογής «Γράμματα στην Ιωνία» του ποιητή Γιάννη Π. Ιωαννίδη. 

Τα τραγούδια του άλμπουμ «Σμύρνης Θυμιάματα» ερμηνεύουν οι Μαρία Σουλτάτου, Μάνος Κουτσαγγελίδης και Γεωργία Αγγέλου, ενώ ο εμβληματικός Μανώλης Μητσιάς, προκαλεί ρίγη συγκίνησης με την χαρακτηριστική «βυζαντινή» φωνή του, ερμηνεύοντας «Τα καράβια της ξενιτιάς».

«Έχοντας βαθιά ριζωμένη μέσα μου την πεποίθηση ότι η Τέχνη πρέπει να είναι ένας από τους σημαντικούς συντελεστές αφύπνισης και πως οφείλει να συμμετέχει ενεργά στο να μην λησμονηθούν και διαστρεβλωθούν γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας, καταθέτω στο ελληνικό ρεπερτόριο μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου 10 τραγούδια που μιλούν για τις Αλησμόνητες πατρίδες! Αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Μία μνήμη που πονά κάθε Έλληνα και κάθε άνθρωπο που αγαπά το Φως! Δέκα τραγούδια που μέσα από την γεμάτη ευαισθησία, ποίηση του Ίωνα ποιητή Γιάννη Π. Ιωαννίδη υπογραμμίζουν το ”Αχ!” που ακούστηκε από κάθε στόμα την μαύρη ώρα της καταστροφής της Σμύρνης» επισημαίνει και προσθέτει:

«Η συνεχής επίκληση στον Κύριο, στην αρχή κάθε τραγουδιού, τονίζει την βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να στραφεί αυθόρμητά προς τον Θεό τις ώρες που όλα γύρω σκοτεινιάζουν, ζητώντας Του βοήθεια. Αύτη η ανάγκη και τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό το ιδιαίτερο ποιητικό έργο που μελοποίησα έδωσε τον τίτλο ”Σμύρνης Θυμιάματα” σε αυτόν τον κύκλο τραγουδιών» σημειώνει η κ. Λυκούδη και εκφράζει τις ευχαριστίες της στους συνεργάτες της που συνέβαλαν στην δημιουργία του άλμπουμ:

«Ευχαριστώ τον ποιητή Γ. Π. Ιωαννίδη ο οποίος με περίσσευμα αγάπης για τον τόπο που κατάγεται, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την δημιουργία και υλοποίηση αυτής της καταγραφής που έχετε στα χέρια σας. Τους εξαιρετικούς ερμηνευτές, Μανώλη Μητσιά, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Μαρία Σουλτάτου, Γεωργία Αγγέλου που έσκυψαν με αγάπη και ειλικρινή πρόθεση να μπουν στην καρδιά του Λόγου και της Μουσικής καταφέρνοντας να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την σμίξη αυτή. Τους σολίστες μουσικούς που με γνώση και μεράκι έδωσαν ζωή στις νότες που τους παραδόθηκαν και τέλος σε όλους όσοι συμμετείχαν στην ολοκλήρωσή αυτού του έργου».

Μανώλης Μητσιάς: «Το έργο αυτό αγγίζει και συγκινεί»

Με τη σειρά του ο σπουδαίος Μανώλης Μητσιάς, μιλώντας στο newsbreak.gr σημειώνει ότι θαυμάζει το έργο της συνθέτριας και δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται μαζί της: «Γνωρίζω και εκτιμώ βαθύτατα το αληθινά ποιοτικό συνθετικό έργο της Πηγής Λυκούδη, για αυτό άλλωστε έχω πάρει μέρος, ως ερμηνευτής και σε άλλα σημαντικά έργα της στο παρελθόν» δήλωσε και έκανε λόγο για ένα έργο που αποτελεί φόρο τιμής στις «Αλησμόνητες πατρίδες»:

«Συμμετέχω με χαρά και ικανοποίηση στην καινούρια δισκογραφική της δημιουργία με τον τίτλο ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΥΜΙΑΜΑΤΑ βασισμένη στην ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη. Μία αφιερωματική σύνθεση για την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Μικρασιατική καταστροφή. Το έργο αυτό αγγίζει και συγκινεί αποδίδοντας δυναμικά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις Αλησμόνητες πατρίδες. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να τύχει της δίκαιης αναγνώρισης και επιτυχίας που του αξίζει» καταλήγει ο κ. Μητσιάς. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This