«Καύσωνας» στον θεατρικό χειμώνα της Αθήνας: Οι πιο σημαντικές παραστάσεις της σεζόν 2022-2023

Τα έργα, οι πρωταγωνιστές και οι σκηνές όπου θα τα απολαύσουμε

Must Read

Μετά την πανδημία του Covid-19 και τα αλλεπάλληλα λουκέτα για δύο χειμώνες και δύο καλοκαίρια, όλες οι θεατρικές σκηνές είναι έτοιμες να βάλουν τα καλά τους! Η «Espresso» έψαξε και βρήκε τις πιο σημαντικές θεατρικές παραστάσεις του χειμώνα 2022-2023 και, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει ηθοποιός που δεν θα πατήσει φέτος το θεατρικό σανίδι.

Στο θέατρο ΑΘΗΝΑ ανεβαίνουν οι «Τέλειοι ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε, σε μετάφραση Ελεονώρας Μελέτη και σκηνοθεσία Πέτρου Λαγούτη και Γιώργου Πυρπασόπουλου. Στο έργο πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Πυρπασόπουλος, Πέτρος Λαγούτης, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Λιόλιος και Λυδία Σγουράκη. Στη ίδια θεατρική σκηνή θα ανέβει το έργο «Η μοναξιά της Δύσης» του Μάρτιν ΜακNτόνα, σε σκηνοθεσία Νίκου Κουρή, με μια πλειάδα ηθοποιών, όπως οι Δανάη Μιχαλάκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Χρήστος Μαλάκης και, φυσικά, ο ίδιος ο Νίκος Κουρής.

Στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ θα ανέβει για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Στην ίδια θεατρική σκηνή θα δούμε το «Εκτο πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερί, τον Ιανουάριο του 2023, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, με τους Υρώ Μανέ και Κώστα Μακεδόνα.

Στο θέατρο ΑΛΙΚΗ θα γελάσουμε με την καρδιά μας με την ιστορική στα χρονικά του θεάτρου κωμωδία -ποιος δεν θυμάται τον Απόστολο Γκλέτσο σε αυτή την παράσταση…- «Μπαμπάδες με ρούμι» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, η οποία επανέρχεται έπειτα από χρόνια στο σανίδι. Τους ήρωες θα ζωντανέψουν οι Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Λεκάκη, Σοφία Βογιατζάκη και Τζόυς Ευείδη.

Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ μάς περιμένουν «Οι 12 ένορκοι» του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, με τους Νίκο Βατικιώτη, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Κώστα Καζανά, Αλέξανδρο Καλπακίδη. Η υπόθεση έχει ως εξής: Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρονών κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο.

Ενα ζευγάρι στη ζωή ανεβαίνει μαζί και στο θεατρικό σανίδι στο θέατρο ΑΛΦΑ! Με τίτλο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» θα δούμε για δεύτερη χρονιά το έργο του Τάσου Ιορδανίδη, σε σκηνοθεσία της συζύγου του Θάλειας Ματίκα. Προβληματισμός στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ και σπουδαίες ερμηνείες, αυτό έχει το ρεπερτόριο. «Οικόπεδα με θέα» του Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μπέζος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Θανάσης Κουρλαμπάς.

Στο θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ «Η απολογία της Μαρί Κιουρί» σε κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή θα μας κεντρίσει την ψυχή. Στον ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. Πρόκειται ουσιαστικά για την ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας.

Στο θέατρο ΑΡΓΩ θα δούμε την παράσταση «Η κυρία Κλάιν» του Νίκολας Ράιτ (2oς χρόνος) σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Πρωταγωνιστούν τρεις κυρίες, οι Αιμιλία Υψηλάντη, Νατάσα Καλογρίδη και Σάρα Εσκενάζη, ενώ στο θέατρο ΒΕΑΚΗ μάς περιμένει κλασικό ρεπερτόριο και «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με πρωταγωνιστές τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Ιωάννα Παππά. Το αριστούργημα του Αρθουρ Μίλερ έχει ως κεντρικό θέμα το ανομολόγητο ερωτικό πάθος του Εντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του, πάθος που πυροδοτεί την εσωτερική σύγκρουση που συγκλονίζει τον ήρωα και τελικά τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του.

Στο θέατρο ΒΕΜΠΟ θα γελάσουμε με την καρδιά μας με την παράσταση «Αντρες με τα όλα τους», σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Πατριαρχέας, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Κατερίνα Στικούδη.

Από την άλλη, στο σκηνή του ΒΡΕΤΑΝΙΑ η ιστορία γίνεται τέχνη. Οι «Μάγισσες του Σάλεμ» του Αρθουρ Μίλερ θα ανέβουν για 2η χρονιά σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Πρωταγωνιστούν οι Ακης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Μιχάλης Αεράκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστας Κάππας. Δάκρυα και επανάσταση.

Ο «κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν έρχεται στο ίδιο θέατρο το 2023, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Στο θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ ανεβαίνει η κλασική «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τους Μαρία Ναυπλιώτου και Μελέτη Ηλία, ενώ στη σκηνή του ΔΙΑΝΑ έχουμε πρόσκληση για «Το πάρτι της ζωής μου» της Ελένη Ράντου, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά.

Το Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενήσει τους «Βρικόλακες» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τους Νένα Μεντή, Αργύρη Πανταζάρα, ενώ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ θα ζωντανέψει ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και πρωταγωνιστές τους Γιάννης Στάνκογλου, Αιμιλιανό Σταματάκη, Ολια Λαζαρίδου, Ηλιάνα Μαυρομάτη. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

Στο θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου θα μας κλείσει πονηρά το μάτι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Ευγενία Σαμαρά, Θάνο Μπίρκο, Φωτεινή Αθερίδου να υποδύονται τους ήρωες του έργου. Στο θέατρο ΖΙΝΑ θα δούμε την «Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά (2ος χρόνος) σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Πρωταγωνιστούν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Εφη Μουρίκη, Μαρία Αντουλινάκη και Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Συμμετέχει ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στο θέατρο ΗΒΗ ανεβαίνει το «42497» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτζίδη, με τους Δημήτρη Γκοτσόπουλο και Κατιάνα Μπαλανίκα. Στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ τον πρώτο λόγο έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός στο «DA» του Χιου Λέοναρντ σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με τον εξαιρετικό ηθοποιό να έχει δίπλα του τους Οικονόμου, Σουξέ, Γιαννουδάκη, Χατζησταματίου, Κλαψινού, Παπαδημητρίου, Καλλιμάνη.

Στο θέατρο ΚΑΠΠΑ ανεβαίνει το «Sexy Laundry» της Μισέλ Ριμλ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου, με τον ηθοποιό να έχει μαζί του τη Ρένια Λουιζίδου! Οσο για το θέατρο ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, θα δούμε το «Διάλεξε τον θάνατό σου, αγάπη μου» του Ρομπέρ Τομά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, και πρωταγωνιστές τους Δανδουλάκη, Καράντη, Παπαχαραλάμπους, Σταθακόπουλο και Γεροντιδάκη.
Στο θέατρο ΛΑΜΠΕΤΗ για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει το «Σεσουάρ για δολοφόνους», με τους Δημήτρη Μακαλιά, Ζήση Ρούμπο, Αρετή Πασχάλη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Γιάννη Απέργη και Χάρη Χιώτη.

Στο ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ θα δούμε τα «Μαθήματα κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη. Πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου, ενώ στο ΜΟΥΣΟΥΡΗ ανεβαίνει το «Χελιδόνι» του Γκιγιέμ Κλούα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Γαλέου, με τους Κατερίνα Διδασκάλου και Δημήτρη Τσικλή.

Στο θέατρο ΝΕΟΣ ΑΚΑΔΗΜΟΣ θα δούμε την «Ποντικοπαγίδα» της Αγκαθα Κρίστι (3ος χρόνος) σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Πρωταγωνιστούν οι Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Πολυδερόπουλος, Σάννυ Χατζηαργύρη. Επίσης, στην ίδια σκηνή ανεβαίνει το «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Πρωταγωνιστούν οι Ελλη Τρίγγου, Στέλιος Μάινας, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Το Αλεξανδρής.

Στο θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ανεβαίνει το έργο του Benoit Soles «Η μηχανή του Τούρινγκ» (2ος χρόνος) σε σκηνοθεσία-διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Ερμηνεύει ο Ορφέας Αυγουστίδης. Ενα έργο για τη ζωή του Αλαν Τούρινγκ, της ιδιοφυΐας που έσπασε τον κώδικα των ναζί, αλλά τιμωρήθηκε για τη διαφορετικότητά του. Στο ΠΑΛΛΑΣ ανεβαίνει το «Σώσε» του Μάικλ Φρέιν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τους Μαρκουλάκη, Καρύδη, Παπασπηλιόπουλο, Χρυσοστόμου, Γουλιώτη, Παπαληγούρα κ.ά.

Επίσης στο ΠΑΛΛΑΣ θα απολαύσουμε το έργο «Η αυλή των θαυμάτων – Το μιούζικαλ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τους Γιώργο Γάλλο, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Κατερίνα Παπουτσάκη. Στο ΠΑΛΛΑΣ θα ζωντανέψει και η «Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού (Πρεμιέρα 5 Δεκεμβρίου 2022), σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με τους Κωνσταντινίδου, Μουτσινά, Οικονομάκου, ενώ στην παράσταση θα τραγουδά η Μαρία Ρεμπούτσικα. Στο ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 ανεβαίνει ο «Μπακαλόγατος», με τους Ζουγανέλη, Αρμένη, Βισκαδουράκη, Ξεκούκη, Φαναριώτη, Τσάβαλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This