Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφουν με ένα ασυναγώνιστο πρόγραμμα για δυνατές συγκινήσεις!

Από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Άστορ, Άστυ, Δαναός, Ιντεάλ και Τριανόν

Must Read

Πέντε αίθουσες, όλες τους χειμερινές, ετοιμάζονται να υποδεχτούν όλους όσοι αγαπούν το σινεμά, αλλά και τα… πάρτι, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» φέτος επιστρέφει πανηγυρικά (σχεδόν) σε συνθήκες προ πανδημίας, υποσχόμενο να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις εντός, αλλά και εκτός των σκοτεινών αιθουσών!

Με ένα από τα δυνατότερα προγράμματα των τελευταίων ετών, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» μάς περιμένουν από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Άστορ, Άστυ (για πρώτη φορά φέτος), Δαναός, Τριανόν, και, φυσικά, στο Ιντεάλ, το οποίο επιστρέφει ανανεωμένο και… απόλυτα ασφαλές, μετά τη γνωστή «περιπέτεια» του καλοκαιριού.

Με ασυναγώνιστα αφιερώματα σε θρυλικές ταινίες, με κινηματογραφικές εκπλήξεις από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και γεμάτη υποσχέσεις για δυνατές συγκινήσεις, η φετινή, 28η έκδοση του αγαπημένου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας, έρχεται για να μάς κάνει να ξεχάσουμε για λίγο τα δεκάδες προβλήματα που μας ταλανίζουν.

Τρία διαγωνιστικά τμήματα, τέσσερα μεγάλα αφιερώματα, τρεις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε ένα πλουσιότατο πρόγραμμα με συνολικά 142 ταινίες, που πολύ δύσκολα θα αφήσει κάποιον ανικανοποίητο.

Βραβευμένα φιλμ και οσκαρικά φαβορί

Μεταξύ άλλων, οι 28ες «Νύχτες Πρεμιέρας» θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, καθώς και το επίσης βραβευμένο στη Βενετία «Πνεύματα του Ινισέριν» (βραβεία Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας). Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσει το «Κανόνας 34», την άκρως τολμηρή, πολυσυζητημένη Χρυσή Λεοπάρδαλη από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, καθώς και τις επίσημες οσκαρικές προτάσεις της Δανίας («Ιερή Αράχνη»), της Ιρλανδίας («Το Ήσυχο Κορίτσι»), της Σερβίας («Στο Σκοτάδι»), της Γαλλίας («Δύο Όψεις του Ξυραφιού»), της Πολωνίας («ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι), αλλά και της… Καμπότζης («Επιστροφή στη Σεούλ»).

Ως ταινίες Έναρξης και Λήξης του φεστιβάλ, εξάλλου, επιλέχθηκαν και θα προβληθούν δύο από τα μεγάλα φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας: η «Απόφαση Φυγής» του καταξιωμένου και πολυαγαπημένου του ελληνικού σινεφίλ κοινού Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-Γουκ, για την οποία και τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, και το άκρως συγκινητικό «Close» του Λούκας Ντοντ, ταινία η οποία και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ.

Το Χόλιγουντ των ’70s και… «Queer Britannia»

Όσον αφορά στα μεγάλα Αφιερώματα του φετινού φεστιβάλ και τι δεν περιλαμβάνει το μενού: από παλιό (πολύ) καλό Χόλιγουντ («The Revolution Will Not be Televised: Το Νέο Χόλιγουντ και το αμερικανικό σινεμά των seventies»), με προβολές θρυλικών ταινιών της «Μέκκας του Κινηματογράφου», όπως ο «Νονός», ο «Ταξιτζής», το «Μανχάταν» και το «Τσάιναταουν», όλα τους στις ψηφιακά αποκατεστημένες εκδοχές τους, μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στον ανυπέρβλητο Ιταλό μουσικοσυνθέτη Ένιο Μορικόνε, με τίτλο «Mondo Morricone», το οποίο, πέρα από την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Ennio» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση, καθώς και την παρουσίαση της βιογραφίας του εκλιπόντα.

Και από το αφιέρωμα στον αυτόχειρα κινηματογραφιστή Ζαν Εστάς, όπου και θα προβληθούν αποκατεστημένες σε… αστραφτερό 4Κ οι δύο μοναδικές ταινίες μυθοπλασίας του «Η Μαμά και η Πουτάνα» και «Μικρές μου Αγαπημένες», μέχρι το ξεχωριστό αφιέρωμα με τίτλο «Queer Britannia: Όταν το αγγλικό Σινεμά βγήκε από την Ντουλάπα», σε συνεργασία με το British Council Greece, όπου και θα προβληθούν μια σειρά από ταινίες – ορόσημο ως προς την χειραφέτηση και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», εξάλλου, κατέχουν και οι «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», οι μικρού μήκους ταινίες από Έλληνες δημιουργούς, οι οποίες φιλοδοξούν για μια ακόμη χρονιά να μας φέρουν σε επαφή με το μέλλον του εγχώριου σινεμά. Συνολικά 40 ταινίες θα διαγωνιστούν για να διεκδικήσουν τα (χρηματικά) βραβεία του τμήματος.

Ο David Bowie πάει… Village Cinemas

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως φέτος οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα φιλοξενηθούν για μία και μόνο προβολή στην αίθουσα VMAX SPHERA των Village Cinemas, στο The Mall, καθώς το εκθαμβωτικό μουσικό ντοκιμαντέρ «Moonage Daydream, για τον αξεπέραστο David Bowie, δεν θα μπορούσε παρά να παρουσιαστεί με τις ιδανικότερες συνθήκες ήχου και εικόνας!

  • Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Εισιτήρια για τις 28ες «Νύχτες Πρεμιέρας» μπορείτε να προμηθευτείτε από τις συνεργαζόμενες αίθουσες του φεστιβάλ, καθώς και -διαδικτυακά- στο www.viva.gr, όπου μπορείτε να βρείτε και κάρτες διαρκείας για 5, 10 ή/και 20 προβολές.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», συντονιστείτε στα επίσημα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr, καθώς και στα social media: Facebook AIFF, AIFF Instagram, Cinemagazine Instagram, Twitter.

  • Δείτε το σποτάκι της 28ης διοργάνωσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This