Αλέξανδρος Κακαβάς: «Το χάρισμα της δημιουργίας κυλά στο αίμα μας»

Must Read

Για το έργο και τον σκοπό της Ε.Σ.Ε, αλλά και όσα ετοιμάζει για την φετινή σεζόν, μίλησε στο Sigma Press Office, ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς.

Μιλήστε μας για την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος , τα μέλη , το έργο , ο σκοπός …

 Η ιστορία της Ε.Σ.Ε. είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, που άρχισε να γράφεται χάρις στα αξιόλογα, καταξιωμένα μέλη της που τη συνέστησαν το 1989 και εκείνους που εξακολουθούν, σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες να αγωνίζονται να εξελίξουν μια Ένωση που κληρονόμησαν με μια βασική ηθική υποχρέωση έναντι των συναδέλφων των συνεργατών του χώρου του πολιτισμού, αλλά κυρίως του κοινού και φίλων ανά την Επικράτεια, την Κύπρο και αλλαχού, να την κληροδοτήσουν στις επερχόμενες γενεές, αυτάρκη και εύρωστη και κυρίως πολυπληθέστερη. Εξ΄ου μια συνεχής προσπάθεια διεύρυνσης και βελτίωσης με πολλές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μια Ένωση που πέρα απ΄ την αγάπη της για κάθε λογής σενάριο και συγγραφικό έργο και για όλους ανεξαιρέτως τους σεναριογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επιδιώκει να καταστεί ένας πόλος έλξης όλων εκείνων των ανθρώπων που νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα αισθήματά τους καταθέτοντας το προσωπικό, μοναδικό, δημιουργικό αποτύπωμά τους προς κρίση σε ένα κοινό που μεταλλάσσεται συνεχώς γυρεύοντας, στην τέχνη, να εύρει απαντήσεις και λύσεις στα αδιέξοδα του. Για αυτό η Ένωση προτείνει μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων προς όφελος όσο το δυνατόν ευρύτερου φιλότεχνου κοινού.

Στα πλαίσια των πολλαπλών σας δράσεων , πείτε μας τι ετοιμάζετε για την φετινή σεζόν 2022 – 2023.

Λόγω της αθρόας συμμετοχής δημιουργών/καλλιτεχνών από όλη την Επικράτεια, ακόμα και από την Κύπρο, στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό επανερχόμαστε προκηρύσσοντας την 1η Νοεμβρίου τον βελτιωμένο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής. Μια πολιτιστική εκδήλωση που, όπως εύστοχα παρατήρησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριος Άγγελος Συρίγος, προσφέρει δημιουργική διέξοδο σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που επιθυμεί όχι απλώς να δημιουργήσει γράφοντας αλλά και να παρουσιάσει ενώπιον κοινού το έργο του ώστε να κριθεί. Μια άλλη σημαντική δράση που προετοιμάζουμε με το μέλος μας Αλμπέρτα Τσοπανάκη – την ψυχή του θεάτρου Παραμυθίας – αφορά την Εβδομάδα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου από τις 6 έως τις 12 Μαρτίου 2023. Κατά την εβδομάδα αυτή θα παρουσιασθούν 5 μονόλογοι, τρία θεατρικά έργα και τα δυο έργα που θα βραβευθούν στους κοινούς διαγωνισμούς της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Θα συνεχίσουμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις σε συνεργασία με το New York College όπου πέραν του ακαδημαικού προγράμματος διδασκαλίας της τέχνης και τεχνικής του σεναρίου θα εφαρμόσουμε, δοκιμαστικά, ένα ευσύνοπτο σεμινάριο/εργαστήριο διδασκαλίας του τρόπου προσέγγισης ενός σεναρίου η θεατρικού έργου από τον ηθοποιό. Θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός “Τοπολατρεία, μια ιστορία αγάπης για τον τόπο μου, καθώς τυγχάνει ευρείας απήχησης.”

Μιλήστε μας για τους διαγωνισμούς της Ε.Σ.Ε

Συνεχίζονται με ευρεία συμμετοχή οι διαγωνισμοί σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικού έργου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στίχου σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Αλτή και τον εκδότη του περιοδικού Μετρονόμος Θανάση Συλιβό.

Ποιές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνετε για τον φετινό χειμώνα.

Θα συνεχισθεί το Φιλολογικό Σαλόνι όπου πλέον θα μπορούν να μετάσχουν και τα μέλη της Λέσχης Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Όπως και κατά το 1ο έτος του διαγωνισμού θα μελοποιηθούν από μια πλειάδα καλών συνθετών – οι στίχοι που θα έχουν βραβευθεί στον φετινό διαγωνισμό. Τέλος θα γίνει η παρουσίαση της εορταστικής έκδοσης της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος , που τιτλοφορείται “Πέραν του Σεναρίου” και περιλαμβάνει την παρουσίαση δημιουργιών, πλην σεναρίων, 26 μελών και φίλων της Ένωσης.

Στείλτε ένα ηχηρό μήνυμα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και πόσο σημαντική είναι η τέχνη σε όλο αυτό.

Το χάρισμα της δημιουργίας κυλά στο αίμα μας, διατρέχει τη σκέψη μας. Η τέχνη είναι αυτοσκοπός. Μόλις το συνειδητοποιήσετε η χαρά και η ικανοποίηση που θα αισθανθείτε θα αποδιώξουν, έστω πρόσκαιρα, τον όποιον χειμώνα, βαρύ ή όχι. Και ως γνωστόν μετά έρχεται η άνοιξη.

Αναδημοσίευση από actionsigmawebtv.com.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This