Ένας «μαγικός πλανήτης» για τα παιδιά

Must Read

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκπαιδευτική δράση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των παιδιών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, βρίσκεται σε εξέλιξη στο ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη μορφή παιδικής παράστασης.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Η ψηφιακή παράσταση θόλου «Ο Μαγικός Πλανήτης», διάρκειας περίπου 30 λεπτών, θα προβάλλεται στο Πλανητάριο για το επόμενο διάστημα, αποβλέποντας στην υιοθέτηση περιβαλλοντικής ηθικής, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες, που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά. Με αφορμή τη δράση αυτή, διοργανώθηκε και μία συνάντηση-συνέντευξη Τύπου, όπου τόσο ο διευθυντής του νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Μάνος Κιτσώνας όσο και η νέα υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Χριστίνα Σάρρα έκαναν λόγο για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών η εκπαίδευση με καινοτόμο επιστημονικά τρόπο.

«Η παράσταση “Ο Μαγικός Πλανήτης” έχει ονομαστεί έτσι ακριβώς επειδή ο πλανήτης μας είναι μαγικός με πολλές έννοιες, τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο. Η ηλικία της Γης είναι 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και η ανθρώπινη παρουσία, τουλάχιστον με τη σύγχρονη μορφή που γνωρίζουμε, είναι λίγες χιλιάδες χρόνια. Η Γη σε σύγκριση με τη διάσταση του σύμπαντος είναι απειροελάχιστη, πόσο μάλλον αυτά που έχουμε εξερευνήσει μέχρι σήμερα» δήλωσε αποκλειστικά στην «Espresso» ο κ. Κιτσώνας και συμπλήρωσε: «Επομένως είμαστε πολύ τυχεροί και πρέπει να κατανοήσουμε τον πλανήτη μας, ώστε να μπορέσουμε να τον προστατεύσουμε για τις μελλοντικές γενιές. Γι’ αυτό βασικός στόχος μας είναι και τα παιδιά. Με αφορμή την παρουσίαση των εποχών και τον ρόλο της εναλλαγής τους, τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα για τη Γη και τη ζωή πάνω σε αυτή».

Από την πλευρά της, η κυρία Σάρρα επεσήμανε μιλώντας στην «Espresso»: «Οπως όλος ο πλανήτης αρχίζει να ευαισθητοποιείται -έστω και τώρα- στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, πρόθεσή μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά από αυτή τη νεαρή ηλικία με σκοπό να γίνουν ενεργοί πολίτες, κάτι το οποίο δεν διδάχθηκαν οι παλαιότερες γενιές και, δυστυχώς, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Με προγράμματα που θα ενσωματώσει το Ψηφιακό Πλανητάριο στις δράσεις του σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά, το μέλλον της ανθρωπότητας, για να προστατεύσει τον πλανήτη».

Νωρίτερα, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο αναφοράς για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις των τελευταίων ετών, από την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι την πανδημία και τις οικονομικές κρίσεις, έχουν κάνει σαφές ότι η ευημερία λαών και ανθρώπων απαιτεί νέα προσέγγιση. Διεθνείς πρωτοβουλίες όπως οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία άπτονται πραγματικών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δημοσιεύουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο προώθησης του “κλιματικού αλφαβητισμού”. Σύμφωνα με την UNESCO, δε, η εκπαίδευση έχει καθοριστική σημασία στο να βοηθήσει τους πληθυσμούς να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ενθαρρύνουν τις αλλαγές στις στάσεις και τις συμπεριφορές που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, να υιοθετήσουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που υποστηρίζουν διαφορετικές οικονομίες, καθώς και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» είπε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε:

«Το Ιδρυμα Ευγενίδου στα 66 χρόνια λειτουργίας του στηρίζει την εκπαίδευση, τεχνική, επαγγελματική και ναυτική, αλλά και την εκπαίδευση που αφορά τη διδασκαλία των νέων γενεών, για να κατανοήσουν και να προβληματιστούν για τον φυσικό κόσμο, δίνοντάς τους τα επιστημονικά γνωστικά εργαλεία, ώστε να γίνουν ικανοί πολίτες με κριτική σκέψη. Ως εκ τούτου η εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη. Είναι ευθύνη όλων μας, λοιπόν, να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος. Σκοπός της επιλογής αυτής της παράστασης για την έναρξη του νέου προγράμματος του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών προς την υιοθέτηση περιβαλλοντικής ηθικής και πρακτικών ενός αειφόρου τρόπου ζωής, θέτοντας τις βάσεις από νεαρή ηλικία για την ανάπτυξη περιβαλλοντικά έγγραμμα των πολιτών. Η εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος βασίζεται στην επιστήμη, αλλά αφορά και τη συμπεριφορά και τη δράση. Πρόκειται για το περιβάλλον και την οικονομία, αλλά και για την ισότητα και την κοινωνική οργάνωση. Προωθεί τη μελλοντική πολιτότητα, που είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη σε παγκόσμια κλίμακα».

Καταλήγοντας η Χριστίνα Σάρρα τόνισε: «Παραδόξως ίσως ένα παγκόσμιο κίνημα παιδιών που ευαισθητοποιούνται και μαθαίνουν από πολύ νωρίς τις ζωογόνες δυνατότητες του πλανήτη μας είναι αυτό που χρειάζεται. Σίγουρα, λοιπόν, είναι πλέον καιρός να φέρουμε το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην τάξη, στη μάθηση, στην εκπαίδευση, στη γνώση. Πάντα ανθρωποκεντρικά για εκπαίδευση με καινοτόμο επιστημονικά τρόπο, για τη γενιά του μέλλοντός μας. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του Ιδρύματος, για την υλοποίηση του οποίου η αρωγή σας είναι πολύτιμη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This