Σταύρος Αβράμογλου: «Το άλμπουμ COSMOS ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου που κέρδισα»

To πολυπολιτισμικό άλμπουμ, η τέχνη της ξυλογλυπτικής και το κέντρο εκπαίδευσης αιωροπτερισμού

Must Read

Ο Σταύρος Αβράμογλου είναι Έλληνας τραγουδιστής με μεγάλη δισκογραφία. Τραγούδησε κάθε είδος μουσικής, όπως λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, παραδοσιακά. Τώρα έρχεται σε ένα πολύ δύσκολο πεδίο να ερμηνεύσει ξένα τραγούδια μέσα από το νέο του album «COSMOS».

Πως προέκυψε αυτή η ιδέα; Τι είδους τραγούδια περιλαμβάνει το album;

Ξένα τραγούδια τραγουδούσα από τα εφηβικά μου χρόνια με τα μοντέρνα συγκροτήματα της εποχής. Στην παρούσα φάση ήθελα να κάνω μια υπέρβαση σε πολλές γλώσσες. Ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και φαίνεται πως το κέρδισα. Το άλμπουμ COSMOS περιλαμβάνει κυρίως soft μελωδίες και μερικά pop τραγουδια που μου αρέσουν πολύ. Ερμηνεύω σε 20 διαφορετικές γλώσσες.

Ποιες οι δυσκολίες και πόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι την κυκλοφορία του;

Τεράστιες οι δυσκολίες, κυρίως στην προφορά των γλωσσών που δεν είναι οικείες για εμάς τους μεσογειακούς λαούς. Γλώσσες όπως η Εβραϊκή, τα Κινεζικά, τα Ιρανικά, τα Αρμένικα, τα Ολλανδικά ήταν απελπιστικά δύσκολες. Οι φθόγγοι, τα περίεργα φωνήεντα, τα σύμφωνα που δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα δικά μας, η χρήση του λάρυγγα, κάνουν και τον πιο επίδοξο εκτελεστή να απογοητευτεί από την πρώτη στιγμή. Επειδή πιστεύω πως τα δύσκολα είναι αυτά που δίνουν αξία και ηθική ικανοποίηση, το τόλμησα. Πολύωρες μελέτες με δασκάλους, αλλά και πολλές ώρες μόνος ακούγοντας τους τραγουδιστές των πρώτων εκτελέσεων, δημιούργησα ένα θετικό κλίμα και μια σταθερή βάση για να προχωρήσω.Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ακόμα και η καλή μεταφραστική εικόνα η οποία είναι απαραίτητη για την συναισθηματική έκφραση, και την εκδήλωση των αισθημάτων του στίχου. Για την ολοκλήρωση χρειάστηκε μια τετραετία. Θεωρώ την ατυχή περίοδο της καραντίνας σαν μια ευκαιρία που την άδραξα, αφού ο χρόνος μας με τον εγκλεισμό ήταν μεγάλος.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο προηγούμενο album, ένα αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό με σπουδαίες συμμετοχές.

Η προηγούμενη δουλειά μου το «Αροθυμώ και τραγωδώ» ήταν ένα αφιέρωμα στην ποντιακή γενοκτονία και πολιτισμό. Κατάγομαι από Ποντιακή οικογένεια και ήταν ένα χαλαρό ταξίδι η παραγωγή του. Στο άλμπουμ αυτό συμμετείχαν ο Σταμάτης Γονίδης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Λιζέτα Νικολάου, η Σοφία Παπάζογλου, η Ζωή Παπαδοπούλου και η Μελίνα Χατζηκαμάνου.

Πως συνδυάζεται το τραγούδι με την ξυλογλυπτική; Είναι μια παράλληλη «αγάπη»; Ποιο είναι το πιο παράξενο που σας έχει ζητηθεί να κατασκευάσετε;

Η μουσική είναι καλλιτεχνία, όπως επίσης και η ξυλογλυπτική. Πάντα βρίσκω ελεύθερο χρόνο να σκαλίζω, εδώ στο εργαστήριο μου στη Ραφήνα. Έχω ήδη εκθέσει τα έργα μου και τις ημέρες αυτές τα εκθέτω στο Πολυδύναμο Κέντρο Ιλίου. Επειδή τραγουδάω μόνο σε συναυλίες και μουσικές σκηνές, έχω πάντα χρόνο να ασχοληθώ με την αγαπημένη μου τέχνη, την ξυλογλυπτική μια τέχνη που την διδάχτηκα από τα παιδικά μου χρόνια. Το πιο περίεργο θέμα που μου ζητήθηκε να σκαλίσω ήταν ένας δεινόσαυρος. Μου το παρήγγειλε ένας ανθρωπολόγος.

Υπήρξατε και γνωστός εκπαιδευτής αιωροπτερισμού και parapente για 25 έτη. Ριψοκίνδυνη εμπειρία…

Υπήρξα ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής ελεύθερης πτήσης από την Εθνική Αερολέσχη Ελλάδας και ως Αρχιεκπαιδευτής αιωροπτερισμού, από την Ελληνική Ομοσπονδία αιωροπρερισμού, με σπουδές στο εξωτερικό με συγγραφή βιβλίων κτλ. Είχα εγκαταστήσει στους πρόποδες του Κιθαιρώνα ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης με χώρους διανυκτέρευσης, εστιατορίου, μαθημάτων κτλ. Εκπαίδευσα νέους από όλο τον κόσμο και αυτό κράτησε σχεδόν 25 χρόνια. Επικίνδυνο είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τις συνέπειες ή, όταν παραβλέπουμε τους κανόνες. Σίγουρα όμως υπάρχουν ρίσκα και ατυχήματα. Μήπως με οποιαδήποτε άλλη outdoor δραστηριότητα δεν υπάρχουν ατυχήματα; Όταν σέβεσαι τους κανόνες, η φύση σε ανταμείβει.

Τελικά, ποιος είναι ο Σταύρος Αβράμογλου και ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά του;

θα ήταν πιο εύστοχο να με περιγράφουν οι άλλοι, αλλά σίγουρα για μένα δεν υπάρχει η λέξη ανία και αργία. Όλες μου οι ημέρες και ώρες περνούν δημιουργικά. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι μόλις ανοίξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να τελειώσω μια ανθρωπιστική επιστήμη. Πιθανά κοινωνιολογία. Ενα σενάριο που το έχω ξαναδεί, διότι στα 35 μου τελείωσα το εσπερινό Λύκειο, εργαζόμενος σκληρά την ημέρα διαβάζοντας και καθημερινά παρών στο σχολείο επί επτά συναπτά χρόνια. Μια αξία της ζωής είναι η γνώση και η βαθιές γνώσεις λειτουργούν λυτρωτικά στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο της σύγχρονης εποχής. Μουσικά, ετοιμάζω ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Άκη Πάνου και ακολουθεί αφιέρωμα για τον Απόστολο Καλδάρα. Θα συνεχίσω επίσης τις σποραδικές μου εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This