Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Κλείνει τα 23 και μεγαλώνει σε διάρκεια και έκταση!

Από την Τρίτη 21 έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Χανιά και το Ηράκλειο

Must Read

Πιστό στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει εντυπωσιακά ανανεωμένο, καθώς όχι μόνο διαρκεί περισσότερες ημέρες (21 με 29 Μαρτίου), αλλά φέτος, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα διεξάγεται παράλληλα τόσο στη Λάρισα, όσο και στην Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης!

Με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, έξι μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες που θα παρουσιαστούν σε επτά ξεχωριστές ενότητες μέσα σε εννέα συνολικά ημέρες, το φεστιβάλ θα μας δώσει την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε «ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα παρών όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό», όπως τονίζουν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.

Η τελετή έναρξης του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 20:00, στο Θέατρο Παλλάς, με την πρεμιέρα της ταινίας «Mon Crime» (Το Έγκλημά μου), σε σκηνοθεσία Φρανσουά Οζόν, με τους Holy Grace και Jérôme Kaluta να αναλαμβάνουν την παρουσίασή της.

Οσον αφορά στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Μαρτίου, επίσης στις 20:00, αυτή τη φορά στον κινηματογράφο Δαναός, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Les Trois Mousquetaires: D’ Artagnan» (Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν) σε σκηνοθεσία Μαρτέν Μπουρντουλόν, με τις… απίθανες Les Stamatwins να αναλαμβάνουν την παρουσίασή της.

Η είσοδος των θεατών τόσο στην πρεμιέρα, όσο και στη λήξη του φεστιβάλ θα γίνει με πρόσκληση. Ωστόσο, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό (περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.festivalfilmfrancophone.gr).

  • Δείτε το ατμοσφαιρικό τρέιλερ του φεστιβάλ:

Ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις

Από το τμήμα που θα προκύψουν το βραβείο της επιτροπής, αλλά και το βραβείο κοινού,  σίγουρα ξεχωρίζει το πολυσυζητημένο «Σεντ Ομέρ» της Αλίς Ντιόπ, το οποίο έχει αποσπάσει Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο Σεζάρ καλύτερης πρώτης ταινίας, αλλά και ο «Εύκολος Στόχος» του Ζαν-Πολ Σαλομέ, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο μιας συνδικαλίστριας που αποκάλυψε σκοτεινά κρατικά μυστικά γύρω από τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα και το «Μικρό Λουλούδι» του Σαντιάγκο Μίτρε, και μόνο για το γεγονός ότι ο εν λόγω σκηνοθέτης διεκδικούσε φέτος το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας με το «Argentina 1985».

Η Ιπέρ πρωταγωνιστεί επίσης και στο «Σχετικά με την Τζοάν» του Λοράν Λαριβιέρ, υποδυόμενη μια μητέρα, η οποία καλείται να συμφιλιωθεί με τα τραύματα παλαιών ρομαντικών εμπειριών της, ενώ η Βιρζινί Εφιρά στα «Παιδιά των Άλλων» της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι ενσαρκώνει μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να προσεγγίσει την κόρη του συντρόφου της. Στο -βασισμένο σε αληθινά γεγονότα- «Νοέμβριο» του Σεντρίκ Χιμενέζ, εξάλλου, ο Ζαν Ντιζαρντάν υποδύεται τον κυνηγό των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Παρίσι το 2015.

Ο Μαρκ Φιτουσί, ο άνθρωπος πίσω από την εξαιρετικά δημοφιλή γαλλική σειρά του Netflix «Call My Agent», επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά για χάρη της δραματικής κομεντί «Κυκλάδες», όπου πρωταγωνιστούν η Λορ Καλαμί «Call My Agent» και η Κρίστιν Σκοτ Τόμας, οι οποίες ταξιδεύουν στην Αμοργό για να θυμηθούν τα νιάτα τους. Στο «Coupez!» του οσκαρικού Μισέλ Χαζαναβίσιους (του «The Artist»), τα γυρίσματα μιας ταινίας με ζόμπι εκτρέπονται βίαια, όταν στο σετ εισβάλλουν πραγματικοί νεκροζώντανοι!

Στο φετινό φεστιβάλ, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε και την -πολυαγαπημένη και στη χώρα μας- ανατρεπτική κωμωδία «Για Όλα Φταίει το Γκαζόν» της Ζοσιάν Μπαλασκό, στο πλαίσιο της ενότητας «Φύλο και Σινεμά», ενώ σίγουρα αξίζει της προσοχής μας και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Delphine και Carole: Ανυπότακτες Μούσες» της Καλιστό ΜακΝάλτι, όπου απεικονίζεται ο φεμινιστικός ακτιβισμός της θρυλικής Γαλλίδας ηθοποιού Ντελφίν Σεϊρίγκ και της κινηματογραφίστριας Καρόλ Ρουσόπουλος.

  • Κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών.

Αίθουσες προβολών:

  • Αθήνα: Δαναός, Άστορ, AuditoriumTheoAngelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
  • Θεσσαλονίκη: Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
  • Πάτρα: Πάνθεον
  • Λάρισα: Victoria Cinemas
  • Ηράκλειο: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
  • Χανιά: Αττικόν

Σημειώστε πως για μια ακόμη χρονιά, η ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές παραμένει στα 6€/ταινία. Η τιμή των παιδικών εργαστηρίων (μόνο Αθήνα) είναι στα 10€,
ενώ διατίθενται και κάρτες πολλαπλών προβολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο θα διατίθενται και ειδικές προσφορές (περισσότερες πληροφορίες στο www.festivalfilmfrancophone.gr).

Οι υπέροχες αφίσες το φετινού φεστιβάλ

Παράλληλες εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό

  • Ειδική εγκατάσταση (Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Κινηματογράφου – επισκέψιμη από 23/03)

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας Simone: Το Ταξίδι του Αιώνα και την επέτειο μνήμης των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανάθεσε στην σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης, για να αναδείξει ένα μοναδικό ντοκουμέντο – την πολύωρη μαρτυρία της Simone Veil, πρώτης προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων της γυναίκας στη Γαλλία.

  • Ανοιχτός διάλογος με τον Stéphane Goudet: προκλήσεις και δυνατότητες της κινηματογραφικής αίθουσας (Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 12:00 – αίθουσα Gisèle Vivier, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31)

Στην εποχή του streaming και μετά την πανδημία πώς μπορεί κανείς να προσελκύσει ξανά το κοινό στις αίθουσες και να αναθερμάνει τη σχέση του με τη μεγάλη οθόνη; Το Φεστιβάλ διοργανώνει ανοιχτό διάλογο με θέμα «Προκλήσεις και δυνατότητες της κινηματογραφικής αίθουσας» με καλεσμένο τον Stéphane Goudet, κριτικό κινηματογράφου, πανεπιστημιακό και καλλιτεχνικό διευθυντή του κινηματογράφου Le Méliès του Montreuil. Μετά από σύντομη παρουσίαση των δράσεών του, ο Goudet θα συνομιλήσει με τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Στρογγυλή τράπεζα: Οι ταινίες μεσαίου μήκους σήμερα (Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 19:00 – Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)

Πόσο δημοφιλής είναι η μορφή της ταινίας μεσαίου μήκους τόσο στους δημιουργούς όσο και στους διανομείς και στο κοινό; Τι προοπτικές έχει αυτή η κινηματογραφική φόρμα και πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί; Το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους/τις επαγγελματίες του κινηματογράφου, διοργανώνει συζήτηση – απολογισμό της ταινίας μεσαίου μήκους, με καλεσμένο τον Giulio Casadei, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Brive – Διεθνείς συναντήσεις ταινιών μεσαίου μήκους.

  • Σχετικά με… την Τζοάν και το γαλλικό σινεμά (Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 18:30 η προβολή και στις 20:30 η συζήτηση –Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)

Μετά την προβολή της ταινίας «Σχετικά με την Τζοάν» του Λοράν Λαριβιέρ, ο Stéphane Goudet θα προβεί σε μια σύντομη φιλμική ανάλυση και με αφορμή την ταινία θα αναφερθεί σε τρέχουσες τάσεις του γαλλικού σινεμά.

*Ακολουθήστε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: www.ifg.gr, www.festivalfilmfrancophone.gr, https://www.facebook.com/festivalfilmfrancophonegrece

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This