Περπατώντας μέσα στον Τύμβο Καστά…

Εντυπωσιακές οι πρώτες φωτογραφίες από το εμβληματικό μνημείο της Αμφίπολης, που θα αποδοθεί ολοκληρωμένο στο κοινό το 2027

Must Read

Δέος και συγκίνηση αισθάνεται όποιος μπαίνει στο ταφικό μνημείο του Λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, το οποίο έγινε προσβάσιμο για ειδικές ομάδες επισκεπτών από την Τρίτη του Πάσχα.

Από τις σκαλωσιές που διακρίνονται από τον εξωτερικό ακόμη χώρο του μνημείου, διαπιστώνει κανείς πως αρκετό υλικό είναι, για λόγους ασφαλείας, προστατευμένο και καλυμμένο, αφού πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης, και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να αποδοθεί το μνημείο ολοκληρωμένο στο κοινό, καθώς θα είναι έτοιμο το 2027.

Μόνο τη μία Καρυάτιδα βλέπει ο επισκέπτης, κι αυτή με καλυμμένο το πρόσωπο. Η δεύτερη είναι καλυμμένη εξ ολοκλήρου, για λόγους προστασίας

Από τις δύο Καρυάτιδες που είναι αντικριστές, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μόνο τη μία, και αυτό με προσπάθεια, ενώ η δεύτερη είναι καλυμμένη εξ ολοκλήρου για λόγους προστασίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με το περίφημο και περιβόητο ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, αφού στον πάνω χώρο εκτελούνται εργασίες και ως εκ τούτου τα κάτω εκθέματα χρήζουν προστασίας.

Καλυμμένο και το περίφημο ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα

Προς το παρόν, πάντως, ακόμη και αυτό το υλικό που μπορεί να δει κανείς μαγεύει και καθηλώνει. Οι Σφίγγες, στην είσοδο, εντυπωσιάζουν και στον πρώτο χώρο βλέπεις κονιάματα που μιμούνται ορθομαρμάρωση, μια επένδυση δηλαδή που μιμείται την εσωτερική μαρμάρινη επένδυση.

Το περίτεχνο δάπεδο αποκαλύπτεται μέσα από τις επιχώσεις

Υπάρχει παντού ένα πυκνό δίκτυο από σκαλωσιές, οι οποίες θα αφαιρεθούν σταδιακά, όσο προχωρούν και ολοκληρώνονται οι εργασίες, ενώ θα αποσπαστούν και αρκετά από τα δοκάρια των υποστυλώσεων, δηλαδή θα ελαφρύνει ο σκελετός που είναι σαν ένας εσωτερικός νάρθηκας του καταπονημένου μνημείου, το οποίο θα χρειαστεί ακόμη και όταν είναι έτοιμο για επισκέψεις, προσβάσιμο και αναγνώσιμο, να διατηρήσει έναν υποστηρικτικό μηχανισμό στο εσωτερικό του.

Ως γνωστόν, ο Τύμβος Καστά είναι ιδιαίτερος, αφού έχει έναν τριμερή χωρισμό, που τον κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους μακεδονικούς τύμβους, οι οποίοι έχουν ως επί το πλείστον διμερή χωρισμό.

Εντυπωσιακός και ο περίβολος του Τύμβου Καστά

Σε αυτόν ο τελευταίος θάλαμος, ο νεκρικός, είναι αυτός που έχει εσωτερικά, στο κέντρο του και χαμηλά, γιατί είναι χωμένος κάτω από το δάπεδο, τον κιβωτιόσχημο τάφο που δέχτηκε την πρώτη ταφή.

Κατά τη διάρκεια της ανακάλυψης του μνημείου όλοι οι χώροι ήταν γεμάτοι με χώμα, η επίχωση ήταν αρκετά διαταραγμένη, ενώ τα οστά που ανήκουν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς σκελετούς βρέθηκαν ανακατεμένα.

Και ο ταφικός θάλαμος παραμένει κρυμμένος κάτω από ένα πυκνό δίκτυο από σκαλωσιές

Αυτός ο θάλαμος έχει και τις μεγαλύτερες ζημιές στις επιφάνειες, ενώ διακρίνονται και τρία λαγούμια από τις τυμβωρυχίες. Από το άνοιγμά τους μπήκαν οι τυμβωρύχοι και έκλεψαν υλικό, σε σχεδόν σύγχρονη εποχή με αυτήν της ταφής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This