Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Φάνης Σπανός: «Δεν ανήκω στους πολιτικούς υπερήρωες»

Must Read

Κολεγιόπαιδο, μόλις τριάντα έξι ετών, αλλά με γεμάτο βιογραφικό παρά τη νεαρή του ηλικία είναι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, o οποίος είναι ηλικιακά ο πιο μικρός περιφερειάρχης στη χώρα.

«Δεν ανήκω στους πολιτικούς υπερήρωες. Προβληματίζομαι, δοκιμάζω, κάνω λάθη» λέει στην «Espresso» και την Βίβιαν Μπενέκου ο Φάνης Σπανός, ο οποίος διαδέχτηκε τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια. Και επειδή πολλοί θεωρούν ότι εκείνος του έδωσε τα σκήπτρα, ο ίδιος δηλώνει καθαρά ότι δεν είχε την εύνοια του Μπακογιάννη, αλλά είχε την εμπιστοσύνη του.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας θαυμάζει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Χαρακτηρίζει «έντιμο άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του» τον βασικότερο αντίπαλό του στις εκλογές για την Περιφέρεια, τον Απόστολο Γκλέτσο.

Ο περιφερειάρχης, που έκανε πράξη αυτό που σοφά λέει ο λαός «ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου», μετρά ήδη επτά χρόνια γάμου. Μάλιστα αύριο έχει επέτειο γάμου και στέλνει ευχές στη σύζυγό του Μαρία για τον γάμο τους, μέσω της συνέντευξής του στην «Espresso».

Τη γνώρισε όταν ως κατασκευαστής πήγε να της πουλήσει ένα διαμέρισμα… Οι δυο τους έχουν ήδη τρία παιδιά, που τα μαθαίνει ο μπαμπάς ποδόσφαιρο, καθώς υπήρξε καλός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στο παρελθόν.

  • Είστε ο νεότερος περιφερειάρχης της χώρας. Πώς σας αντιμετωπίζουν οι παλαιοί και γηραιότεροι στα περιφερειακά συμβούλια και στα πανελλαδικά όργανα των περιφερειαρχών;

Θεωρώ πως η νεότητα δεν κρίνεται από τα χρόνια, αλλά από τον φρέσκο τρόπο σκέψης. Οπως επίσης και η ωριμότητα δεν έρχεται αυτοδικαίως με την ηλικία, αλλά με τις εμπειρίες και τις παραστάσεις καθενός μας. Οφείλω, ωστόσο, να πω πως τόσο στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο όσο και στην Ενωση Περιφερειών έχουμε κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας, αλλά και ζεστές διαπροσωπικές σχέσεις.

  • Το Νο 1 πρόβλημα που θέλετε να λυθεί στη θητεία σας ποιο είναι;

Η Στερεά Ελλάδα έχει πολλές ανάγκες και πολλές προοπτικές και προσπαθούμε να τις προσεγγίσουμε με τρόπο συνολικό, ολιστικό. Είναι πολλά μικρά σπριντ, αλλά και ένας μεγάλος μαραθώνιος. Αν πρέπει να επιλέξω έναν άξονα προτεραιότητας, αυτός είναι οι υποδομές: οδικές, λιμενικές, περιβαλλοντικές, αγροτικές, αστικές. Δουλεύουμε για ένα σοβαρό δίκτυο υποδομών σε κάθε γωνιά της Στερεάς.

  • Τι εκτιμούν σε εσάς οι συμπολίτες σας που σας ψήφισαν;

Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους… Θέλω όμως να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου εκτίμησαν τη σκληρή δουλειά, την εντιμότητα, τα αποτελέσματα. Και κυρίως ότι κοιταζόμαστε στα μάτια. Δεν ανήκω στους πολιτικούς υπερήρωες. Προβληματίζομαι, δοκιμάζω, κάνω λάθη. Ομως προσπαθώ κάθε βράδυ που «ζυγίζω τη μέρα μου» να μένει κάτι θετικό. Και να επισωρεύεται σε μια συνολικά θετική πορεία.

  • Σας βοήθησε να προχωρήσετε πολιτικά η σχέση που είχατε με τον Κώστα Μπακογιάννη και την οικογένεια Μπακογιάννη εν γένει;

Ο Κώστας πρώτα μου εμπιστεύτηκε τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας το 2014, εκλεγήκαμε και ακολούθως καλογνωριστήκαμε και ήρθαμε κοντά. Η σχέση μαζί του με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όχι όμως με την έννοια της εύνοιας ή της δικτύωσης. Κέρδισα από την εμπιστοσύνη που μου έδειξε στη συνεργασία μας, που μου επέτρεψε να δοκιμαστώ σε κρίσιμα ζητήματα και αποφάσεις. Και ακόμη περισσότερο, από όσα έμαθα δίπλα του: γνώσεις, οργάνωση δουλειάς, τρόπος σκέψης.

  • Ποια είναι η γνώμη σας γνώμη για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Μπακογιάννη; Επικρίνεται πολύ για προχειρότητα. Τι λέτε εσείς;

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω κυρίως ως μηχανικός. Οι πεζοδρομήσεις στην αρχή ταλαιπωρούν. Κατόπιν συνηθίζονται. Και τελικά αναβαθμίζουν την πόλη, την οικονομία και την ποιότητα ζωής. Ο «τοκετός« έχει πόνους. Ομως πιστεύω ότι σύντομα θα γεννηθεί μια νέα Αθήνα, όμορφη και λειτουργική, που δεν την έχουμε ακόμη φανταστεί.

  • Εχετε τελειώσει το Κολλέγιο Αθηνών. Αυτό που λένε για τα κολεγιόπαιδα ότι «κυβερνάτε τον κόσμο» μέσα από φιλίες και γνωριμίες πώς αγγίζει εσάς; Τι λέτε γι’ αυτό;

Είμαι χαρούμενος που φοίτησα σε ένα πολύ καλό σχολείο. Προσφέρει πολλά, αλλά σίγουρα δεν χαρίζει πολιτικές θέσεις. Οπως και κανένα άλλο σχολείο. Οι θέσεις ευθύνης δεν χαρίζονται και δεν αγοράζονται. Δανείζονται από τους πολίτες σε πρόσωπα που εμπιστεύονται. Και καθένας από εμάς που λαμβάνει ένα τέτοιο «δάνειο» οφείλει να το επιστρέψει με τόκο που μετριέται σε όφελος και υπεραξία για τον τόπο του.

  • Εχετε περαιτέρω πολιτικά όνειρα; Βουλευτής δηλαδή κ.λπ.;

Η Στερεά Ελλάδα έχει 16 εξαιρετικούς βουλευτές και 25 άξιους δημάρχους, με τους οποίους συνεργάζομαι στενά. Επομένως… Ναι, έχω όνειρα. Ονειρεύομαι να είμαι ένας πάρα πολύ ωφέλιμος περιφερειάρχης. Και έχουμε πάρα πολλή δουλειά για τον σκοπό αυτό. Επομένως… Περιφέρεια και πάλι Περιφέρεια.

  • Πώς κρίνετε τον πρωθυπουργό ως σήμερα;

Προσφυγικό, πανδημία. Ο πρωθυπουργός χειρίστηκε με άριστο τρόπο δύο μεγάλα, ιστορικά, όπως πιστεύω θα αποδειχθούν, διακυβεύματα. Το τρίτο, αυτό που περιμένουν οι Ελληνες εδώ και μια δεκαετία, είναι η περιβόητη ανάπτυξη. Οπως και ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Νομίζω έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ασφαλείς και αισιόδοξοι.

  • Υπάρχουν αληθινές φιλίες στην πολιτική;

Στην Αυτοδιοίκηση έχω κάνει πολλούς αγαπημένους φίλους. Φυσικά γίνεται. Αρκεί να τις οριοθετείς και να μην τις μπλέκεις με τις πολιτικές επιδιώξεις. Να τις κρατάς ανόθευτες από την ιδιοτέλεια.

  • Για τον συμπατριώτη σας Απόστολο Γκλέτσο έχετε άποψη;

Με τον Αποστόλη έχουμε διαφορετική προσέγγιση σε πολλά πράγματα. Ομως είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που αγαπά τον τόπο του.

  • «Κεφάλαιο» ο έρωτας με τη Μαρία. Πού, πώς, πότε;

Σε μια οικοδομή! Της έδειχνα διαμερίσματα ως κατασκευαστής. Πολύ ρομαντικό, ε; Δεν της έφτιαξα τελικά σπίτι, όμως φτιάξαμε ένα όμορφο σπιτικό. Αύριο Κυριακή κλείνουμε επτά χρόνια γάμου και θα μου επιτρέψετε να της ευχηθώ μπροστά στους αναγνώστες σας: Χρόνια μας πολλά, αγάπη μου!

  • Εύκολο ή δύσκολο να είναι κανείς πατέρας τριών παιδιών τόσο νέος;

Εύκολο δεν είναι σε καμία ηλικία. Ομως είναι τόσο όμορφο, που διώχνει αυτοστιγμεί κάθε τέτοια σκέψη. Τις λίγες ώρες που τους απολαμβάνω, είτε στην παιδική χαρά είτε σε μια βόλτα στη θάλασσα, είναι πραγματικά η καλύτερή μου.

  • Εχετε θαυμάσει πολιτικό;

Πολλούς. Ολων των ιδεολογιών και για διαφορετικούς λόγους. Τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ευρωπαίους, όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ή το Σαρλ ντε Γκολ. Τους εμβληματικούς Αμερικανούς προέδρους Ουάσινγκτον, Λίνκολν, Ρούσβελτ, Ομπάμα. Τον Μαχάτμα Γκάντι και τον Νέλσον Μαντέλα. Αλλά και πολλούς ακόμη, όχι απαραίτητα γνωστούς. Δημάρχους που άλλαξαν τις πόλεις τους, ακόμη και κοινοτάρχες που υπηρέτησαν με πάθος τα χωριά τους. Τιμώ κάθε πολιτικό και αυτοδιοικητικό που δίνει την ψυχή του σε αυτό που κάνει.

  • Ποιο το ομορφότερο στοιχείο της Περιφέρειά σας;

Θα μπορούσα να σας απαριθμώ τις ομορφιές τις Στερεάς για ώρες. Δελφοί, Θερμοπύλες, οι παραλίες της Εύβοιας και της Σκύρου, τα δύο χιονοδρομικά μας, ο Παρνασσός και το Βελούχι. Οι ιαματικές πηγές μας. Η Στερεά Ελλάδα έχει τα πάντα, είναι μια μικρογραφία της ίδιας της Ελλάδας. Ομως ο πραγματικά μεγάλος πλούτος της Στερεάς είναι οι άνθρωποί της. Οι Στερεοελλαδίτες είναι η ψυχή αυτού του όμορφου τόπου και σας περιμένουν. Σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε.

  • Αθλείστε, βλέπετε τηλεόραση και τι; Πώς ξεκουράζεστε;

Ξεκουράζομαι πραγματικά όταν όλα πηγαίνουν καλά. Οταν ολοκληρώνουμε ένα σοβαρό έργο. Οταν κερδίζουμε κάτι σημαντικό για τη Στερεά Ελλάδα. Οταν βρίσκω χρόνο, θα πάω μια βόλτα με την οικογένειά μου. Ή θα πιω ένα τσιπουράκι με λίγους καλούς φίλους. Τελευταία, μετά τον κορονοϊό, ξανάρχισα λίγο το ποδόσφαιρο και πραγματικά το απολαμβάνω. Το βράδυ προτού κοιμηθώ συχνά διαβάζω ένα καλό βιβλίο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This