Τετάρτη 23/6/2021

Το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Ελλήνων προς τις Μεγάλες Δυνάμεις

Oι επαναστατημένοι Έλληνες γνωστοποιούν την απόφαση του Έθνους να αποτινάξει τον ζυγό της οθωμανικής δουλείας, ζητώντας τη συνδρομή των χριστιανικών λαών

Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου 1821, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων και πρόεδρος της Μεσσηνιακής Γερουσίας εξέδωσε προκήρυξη με τίτλο «Προειδοποίησις εἰς τὰς εὐρωπαϊκὰς αὐλάς», η οποία αποτέλεσε το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Ελλήνων προς τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Η Μεσσηνιακή Σύγκλητος (ή Μεσσηνιακή Γερουσία) συγκροτήθηκε στις 24 ή 25 Μαρτίου 1821, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο τότε Μπέης της Μάνης και αρχιστράτηγος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ανέλαβε πρόεδρος της Συγκλήτου. Η Σύγκλητος ιδρύθηκε προκειμένου να συντονίζει τον απελευθερωτικό Αγώνα της Πελοποννήσου.

Από τις πρώτες ενέργειες της Συγκλήτου ήταν η αποστολή της Προκήρυξης «Προειδοποιήσις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» σχεδόν σε όλα τα ανακτοβούλια της Ευρώπης. Η Προκήρυξη αποτελεί ιστορικά το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο του Αγώνα. Μέσω αυτής, οι επαναστατημένοι Έλληνες γνωστοποιούν την απόφαση του έθνους να αποτινάξει τον ζυγό της ανυπόφορης οθωμανικής δουλείας, ζητώντας τη συνδρομή των χριστιανικών λαών σε χρήματα και όπλα.

Στις 20 Αυγούστου 1821 η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σάλπιγξ Ελληνική» που εκδόθηκε στην Καλαμάτα. Στην εφημερίδα η επιστολή φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου 1821.

Δύο χειρόγραφα αντίγραφα της Προκήρυξης σώζονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ, Αρχείο Γιάννη Βλαχογιάννη, τμήμα Ρήγα Παλαμήδη), ένα στον φάκελο Ζακύνθου με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1821, ενώ το πρωτότυπο βρίσκεται στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας (Public Record Office).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ