Τέτοια μέρα το 1957 αφήνει την τελευταία του πνοή ο ήρωας της ΕΟΚΑ Στυλιανός Λένας

Πολέμησε με θάρρος τον εχθρό και με ακόμα περισσότερο θάρρος τον ίδιο τον θάνατο

Must Read

Σαν σήμερα το 1957, αφήνει την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής και ήρωας της Ενώσεως Στυλιανός Λένας.

Ο Λένας γεννήθηκε στο χωριό Χανδριά της Λεμεσού το 1932 και ασκούσε το επάγγελμα του σιδηρουργού στη Λευκωσία. Εντάχθηκε στην οργάνωση από τις απαρχές της ακόμα το 1954. Η πίστη του στον Θεό και η αγάπη του για την πατρίδα ήταν οι αρετές που τον ξεχώρισαν από την αρχή στον αγώνα.

Συμμετείχε στην πρώτη επίθεση, στο στρατώνα Γούσλεϋ Μπάρακς την 1η Απριλίου 1955 και αργότερα έλαβε μέρος και σε άλλες αποστολές στη περιοχή. Τον Αύγουστο του 1955 κατέφυγε στη Λύση όπου εκπαίδευε ομάδες δολιοφθορέων και αργότερα, εστάλη στον Πενταδάκτυλο όπου συμμετείχε στην ομάδα του Αυξεντίου σε πολλές επιχειρήσεις. Τον Αυξεντίου θα τον ακολουθήσει και έπειτα στην περιοχή Πιτσιλιάς ως υποτομεάρχης.

Το 1956 ο Λένας ως επικεφαλής ομάδας ενός τμήματος της περιοχής, ξεχώρισε για τις επιτυχείς επιθέσεις και την κατασκευή εκρηκτικών συσκευών. Η δράση του ήταν τόσο ξακουστή, που οι Άγγλοι έφερναν πάντα έναν Έλληνα στις περιοχές ως ανθρώπινη ασπίδα.
Οι προδοσίες στην Πιτσιλιά είχαν αρχίσει και τον Ιανουάριο του 1957. Ο Στυλιανός Λένας αναγκάστηκε να μεταφέρει τον οπλισμό σε νέες κρύπτες και να βρει ασφαλές καταφύγιο. Στις 17 Φεβρουαρίου 1957, έπεσε σε ενέδρα των Άγγλων έξω από το κρησφύγετό του και τραυματίστηκε βαριά. Μεταφέρθηκε στο αγγλικό νοσοκομείο Ακρωτηρίου και σε 40 μέρες θα πεθάνει και θα ταφεί στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

Ο Στυλιανός Λένας πολέμησε με θάρρος τον εχθρό και με ακόμα περισσότερο θάρρος τον ίδιο τον θάνατο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This