Οδός Ονείρων: Ο Χατζιδάκις ντύθηκε… λήσταρχος, ο Χορν τραγούδησε και η Αλίκη έκανε γκεστ εμφάνιση!

Must Read

Εξήντα χρόνια πριν, τέτοιο καιρό, είχαν βγει τα… μεγάλα μαχαίρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όχι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά πολύ πιο κάτω. Απέναντι από το Πεδίον του Άρεως. Δύο μεγάλοι συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης βάλθηκαν να αλλάξουν την επιθεώρηση.

Σε δύο θέατρα, το «Παρκ» και το «Μετροπόλιταν» συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα του θεάματος. Οι καλύτεροι σκηνοθέτες, οι καλύτεροι σκηνογράφοι, οι καλύτεροι ηθοποιοί και οι καλύτεροι τραγουδιστές. Το καλοκαίρι του ’62 έμεινε στην ιστορία.

Ο Μάνος Χατζιδάκις αποφάσισε στην «Οδό ονείρων» να παρουσιάσει μια άλλη εκδοχή της επιθεώρησης. Ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον Αλέξη Σολωμό, τη σκηνογραφία στον Μίνω Αργυράκη, συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Δημήτρη Χορν που για πρώτη – και τελευταία – φορά δοκίμασε αυτό το είδος, αλλά και τις Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού, Ζωή Φυτούση, αλλά και δύο νέα παιδιά, τον Γιώργο Μαρίνο και τον Λάκη Παπά.

Τις χορογραφίες είχε αναλάβει ο Μανώλης Καστρινός με παρτενέρ τη Χρυσούλα Ζώκα.

Στόχος του συνθέτη ήταν να βγουν νέα παιδιά στο «σανίδι». Η απόφασή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου των ηθοποιών που απειλούσε να διαγράψει από μέλη όσους συμμετείχαν στην παράσταση!

Το κοινό είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Ακόμη και ο, τότε, διάδοχος Κωνσταντίνος ζήτησε και είδε τις πρόβες που γίνονταν «κεκλεισμένων» των θυρών.

Η πρεμιέρα είχε υψηλούς προσκεκλημένους με πρώτο πρώτο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή φίλο τόσο του Χατζιδάκι, όσο και το Χορν

Η παράσταση κέρδισε το κοινό, αλλά όχι την κριτική. Απόδειξη ο Μάριος Πλωρίτης που έγραψε στην εφημερίδα Ελευθερία

Τον κούρασε η παρλάτα του Δημήτρη Χορν που ερμήνευσε έξοχα τον «Ηθοποιό»!

‘Ομως κι ο Χορν κουράστηκε. Στις 14 Ιουνίου έγινε η πρεμιέρα και μετά από δύο εβδομάδες αποφάσισε να κάνει… αφωνία!

Άνω κάτω έγινε η παράσταση. Μάλιστα ο Χατζιδάκις έκανε πρόταση στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να τον αντικαταστήσει. Δεν χρειάστηκε. Ο Χορν επέστρεψε λίγες μέρες αργότερα, αλλά μέχρι να γίνει καλά έκανε μια έκτακτη παράσταση η Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Μάλιστα στη σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη και τελευταία φορά με τη Ρένα Βλαχοπούλου

Ήταν Σάββατο 14 Ιουλίου και στο θέατρο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Η Αλίκη βρήκε την ευκαιρία να πει και δύο τραγούδια του Μάνου Χατζιάδάκι για την επόμενη ταινία της το Ταξίδι με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Ήταν δραματική ταινία, έξω από το κλίμα.. Αλίκης και ο Φίνος… έκλαψε τα λεφτά που έδωσε!

Δυστυχώς πλάνα από την παράσταση δεν έχουν διασωθεί, παρά το γεγονός ότι στα ρεπορτάζ εφημερίδων της εποχής αναφέρεται ότι αποσπάσματα κινηματογράφησαν Γάλλοι και Αμερικανοί.

Διασώθηκαν όμως κάποια εξαιρετικά σκίτσα του Μίνου Αργυράκη .

Όμως το «κλου» της παράστασης ήταν ένα 8λεπτο φιλμάκι που σατίριζε τα βουκολικά δράματα που ήταν της μόδας. Η Ρένα Βλαχοπούλου υποδυόταν μια αγνή χωριατοπούλα και ο Μάνος Χατζηδάκις ένα ληστή των ορέων. Τα γυρίσματα έγιναν στη Γλυφάδα και διακόπηκαν από τα γέλια, αλλά και τη βροχή. Ούτε αυτό το ντοκουμέντο έχει διασωθεί ή έχει εμφανιστεί από τότε. Διασώθηκαν μερικές φωτογραφίες. Μια από αυτές δείχνει – αγνώριστο – τον Μάνο Χατζιδάκι με τη Ρένα Βλαχοπούλου…

Κι αν ο Μάνος Χατζηδάκης είχε Αλίκη Βουγιουκλάκη στο… απέναντι θέατρο, στο Παρκ, ο Μίκης Θεοδωράκης επιστράτευσε τον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά για την Όμορφη Πόλη στο επόμενο…

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This