Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλο και υπουργό του

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Λένε ότι η Ιστορία διδάσκει, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι είναι… ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το τσουνάμι των παρακολουθήσεων αγγίζει, πλέον και υπουργούς, εάν ευσταθούν οι αποκαλύψεις του συγκροτήματος Μαρινάκη και του Documento για σωρεία παρακολουθήσεων ακόμα και πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης.

Οι παλαιότεροι θυμούνται την περίπτωση του Μιλτιάδη Έβερτ και της παρακολούθησης του από πράκτορες της ΕΥΠ όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991 ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού δέχεται ως παραίτηση μια προειδοποίηση του υπουργού Προεδρίας, τρίτου τη τάξει υπουργού, Μιλτιάδη Έβερτ που δεν έκρυβε την πρόθεσή του διεκδικήσει κάποια στιγμή την προεδρία του κόμματος.

Το πρωί της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου, ο απλός βουλευτής πλέον, Μ. Έβερτ πηγαίνει στο γραφείο του στην οδό Κανάρη 7 στο Κολωνάκι. Η ώρα είναι 9.30.

Τρεις ώρες αργότερα άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας τον ενημερώνουν ότι τρία ύποπτα άτομα κινούνται έξω από την πολυκατοικία που στεγάζεται το γραφείο του. Δίνει εντολή να τους συλλάβουν.

Τους οδηγούν «με το ζόρι» στο ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται το γραφείο του Έβερτ. Ένας από τους αστυνομικούς του πρώην υπουργού αναγνωρίζει τον ένα από αυτούς. Πρόκειται για αστυνομικό με τον οποίο συνυπηρέτησε, παλαιότερα, στο 7ο Αστυνομικό Τμήμα. Στο μεταξύ έχει ειδοποιηθεί και η αστυνομία, Οι τρεις αναγκάζονται να δώσουν τα στοιχεία τους. Οι δύο ανήκουν στην ΚΥΠ και ο τρίτος είναι αστυνομικός. Δηλώνουν ότι παρακολουθούν έναν Ούγγρο διπλωματικό υπάλληλο που τον θεωρούν πράκτορα. Μάλιστα αποκαλύπτουν ότι ο υπό παρακολούθηση στόχος βρίσκεται σε πάρκινγκ της οδού Μέρλιν με πρόσοψη στη Β. Σοφίας. Εκεί βρίσκονται δύο συνάδελφοί τους!

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Την ώρα εκείνη στο γραφείο του Έβερτ βρίσκεται ο δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής της Ν.Δ Πάνος Παναγιωτόπουλος που εργαζόταν στον ΣΚΑΙ κι η είδηση βγαίνει στον αέρα. Εκείνα το χρόνια ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκε, όπως και τώρα, στον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά ασκούσε σκληρή κριτική στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Άλλοι καιροί, άλλες επιλογές.

Λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Νίκος Χατζηνικολάου ζητά από τον Έβερτ μια δήλωση. Είναι σιβυλλική. Θυμίζει Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Δεν ασχολούμαι με τέτοια θέματα. Η ΕΥΠ έχει άλλη αποστολή. Δεν έχω τίποτε άλλο να δηλώσω».

Σκίτσο του Μαραγκού από την εφημερίδα «Έθνος»

Η κυβέρνηση πέρα από τις διαψεύσεις, μέσω διαρροών, μιλά για Ούγγρο κατάσκοπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας δεν είναι σε φόρμα. Αιφνιδιάζεται κι αυτός από τα γεγονότα. Το μόνο σταθερό είναι να διαψεύδει ότι παρακολουθείται ο πρώην συνάδελφός του στην κυβέρνηση.
Μόνο που η υπόθεση… μπάζει:

-Οι τρεις που συνελήφθησαν ήταν σε δύο αυτοκίνητα. Το ένα έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού και το άλλο, ακριβώς απέναντι, έξω από την πόρτα ενός άλλου πολιτικού και μάλιστα πρωθυπουργού, του Γεωργίου Ράλλη. Και οι δύο είχαν ψυχρές (τουλάχιστον…) σχέσεις με τον Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα «Αυριανή» παρουσίασε δύο έγγραφα ντοκουμέντα που αποδείκνυαν την παρακολούθηση του Μιλτιάδη Έβερτ. Μάλιστα στην υπόθεση είχε δοθεί η κωδική ονομασία «Κανάρης». Ο Διοικητής της ΕΥΠ πτέραρχος εν αποστρατεία υποστήριξε ότι είναι πλαστές και απείλησε ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια. Δεν πραγματοποίησε την απειλή του.

-Οι δύο πράκτορες της ΕΥΠ δεν ανήκαν στον Γ’ Κλάδο Αντικατασκοπίας (παρακολούθηση αλλοδαπών), αλλά στο τμήμα Ασφαλείας που ασχολείται με την παρακολούθηση των υπαλλήλων της υπηρεσίας και γενικά Ελλήνων πολιτών!

-Στο σημείο που βρίσκονταν δεν είχαν οπτική επαφή με τον υποτιθέμενο στόχο..

Υπήρχαν όμως και τα… παρατράγουδα. Ήταν τόσο αδέξιοι που αμέσως κίνησαν υποψίες. Ο ένας μάλιστα είχε μακριά μαλλιά και μούσι που έκανε μπαμ ότι ήταν ψεύτικα! Λίγες μέρες αργότερα άλλωστε εμφανίστηκε στον εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση (και την έβαλε στο αρχείο), «ξυρισμένος» και με κοντό μαλλί.

Στην κυβέρνηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αγνοούσε τα πάντα δηλώνει παραίτηση. Το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης αναλώνεται στην προσπάθεια να τον μεταπείσουν λέγοντάς του ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν η «χαριστική βολή» την παραπαίουσα κυβέρνηση. Με τα πολλά τον πείθουν!

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δηλώνει άγνοια, αλλά όταν βλέπει ότι η ιστορία με τον… Ούγγρο κατάσκοπο δεν περπατά διαρρέει ότι η υπόθεση στήθηκε μέσα από την ΕΥΠ από τον ίδιο τον Έβερτ για να τον εκθέσει!

Δημόσια λέει άλλα:

«Είναι βέβαιο ότι δημιουργείται με τις κατηγορίες, όπως διατυπώθηκαν, μέγα θέμα πολιτικής και ηθικής τάξεως. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει. Είμαι αποφασισμένος να πράξω ότι απαιτείται για να χυθεί πλήρες φως στην περίεργη αυτή υπόθεση, της οποίας ο στόχος είναι προφανής: Να πλήξει σε μια δύσκολη ώρα την κυβέρνηση και την παράταξη».

Θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήρε θέση στην υπόθεση όπως συνέβη με την κ. Σακελλαροπούλου. Λογικό. Τότε στο Προεδρικό Μέγαρο κατοικούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου ο Μιλτιάδης Έβερτ καταθέτει στον εισαγγελέα Λαμπίρη. Υποστηρίζει ότι στόχος ήταν ο ίδιος, αλλά δεν μπορεί να το αποδείξει. Καταθέτουν, ακόμα, έξι άνδρες της ασφάλειας του Έβερτ, ο διοικητής της ΕΥΠ Πτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Μπαλλές και οι πέντε της παρακολούθησης.

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο αφού σύμφωνα με τον εισαγγελέα «δεν προκύπτει τέλεσις αξιοποίνου πράξεως», αλλά συμπλήρωσε:

«Εκ της δικαστικής ερεύνης προέκυψε οι υπάλληλοι της ΕΥΠ ευρίσκοντο σε διατεταγμένη υπηρεσία με εντολή των ανωτέρων τους».

Μόνο που η έρευνα δεν μας έκανε γνωστή ποιόν ή ποιους αφορούσε η εντολή των ανωτέρων…

Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ένας από τους τρεις «δελφίνους» για την προεδρία του κόμματος. Οι άλλοι δύο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Στην ιστορία που αναφέραμε λειτούργησε ως πολιτικός. Δεν ήθελε να «ρίξει» αυτός την κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση της ιστορίας του προσέθεσε πόντους πολιτικά, περισσότερους απ’ όσους είχε χάσει με την ιστορία της «παραίτησής» του. Η βασική του επιδίωξη ήταν η ανάδειξή του ως αρχηγού του κόμματος και νίκη σε κάποια από τις επόμενες εκλογές. Στο πρώτο τα κατάφερε. Δύο χρόνια μετά την ιστορία των υποκλοπών, τον Νοέμβριο του 1993 εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος με 141 ψήφους εκλεκτόρων σε σύνολο 182. Χειρίστηκε ψύχραιμα την υπόθεση. Δεν την αρνήθηκε, αλλά δεν κατηγόρησε κανένα αφού όπως είπε και στον εισαγγελέα δεν είχε αποδείξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριθμομνήμονες: Τους έβαλαν στην άκρη τα κομπιούτερ, αλλά μέχρι τότε έζησαν στιγμές μεγαλείου και...

Είναι από τα επαγγέλματα που σάρωσε η τεχνολογία. Κάποτε οι αριθμομνήμονες, οι άνθρωποι δηλαδή...

Πως ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και γλίτωσε το ξύλο, ως διαιτητής,...

Πολλοί κορυφαίοι ηθοποιοί στα νιάτα τους πέρασαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι γνωστό ότι...

Διαχρονική η δυσφορία της εξουσίας για τους καλλιτέχνες – Τι πίστευε η κυβέρνηση το...

Η εξουσία δεν αντέχει την κριτική. Η κάθε λογής εξουσία. Πολύ περισσότερο τη σάτιρα...

Η ταινία που δεν πίστεψε ούτε ο Φίνος, έθαψε η κριτική, αλλά παιζόταν για...

Ήταν Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 1950 όταν σε τρεις Αθηναϊκούς κινηματογράφους και δύο της Θεσσαλονίκης...

Ο Νίκος Ξανθόπουλος… παιδί της ΑΕΚ και του αθλητισμού

Πριν γίνει το «παιδί του λαού», ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν «παιδί της ΑΕΚ». Γεννημένος...

Ο σεισμός των 10 ρίχτερ που δεν κατάλαβε κανείς!

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα γνωστό αυτό. Οι ειδικοί μας λένε ότι «πρέπει να...

Η… ρεπόρτερ Αλίκη Βουγιουκλάκη γράφει για το γάμο της!

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 οι Δελφοί ήταν το κέντρο του καλλιτεχνικού κόσμου. Μπορεί να...

Η παρακολούθηση Καραμανλή και η ρελάνς της τότε κυβέρνησης!

Η ΕΥΠ δεν έχει το προνόμιο των παρακολουθήσεων. Πολύ πριν βγουν τα υπερσύγχρονα συστήματα...

Η τελευταία κηδεία με βασιλικές τιμές στην Ελλάδα μέσα από σπάνια φιλμ και εφημερίδες...

Ο τελευταίος Βασιλιάς που θάφτηκε με τιμές αντάξιες του αξιώματός του ήταν ο Παύλος...

Πώς ο Ωνάσης αγόρασε το Καζίνο του Μονακό και πώς του το πήρε ο...

Υπάρχει μια εταιρία στο Μονακό. Ο τίτλος της είναι: «Εταιρεία Θαλασσίων Λουτρών», ακούγεται εξαιρετικά...

Η «τελετή» που κανείς δεν θέλει να θυμάται – Η μέρα που Γάλλοι και...

Η Σημαία κάθε χώρας είναι Ιερό σύμβολο. Ακόμα και στις ήττες υποστέλλεται με ειδικό...

Η «πριβέ» κηδεία της Φρειδερίκης, τα ονόματα των 157 προσκεκλημένων και το πρωτοσέλιδο που...

Ο Φεβρουάριος του 1981 ήταν ένας πολύ κακός μήνας σε μια εξαιρετικά κακή χρονιά...

Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κωνσταντίνου, το έγχρωμο φιλμ, ο Ωνάσης, η Κάλλας και...

Το 1960 ο Κωνσταντίνος ήταν Διάδοχος του ελληνικού θρόνου. Στα 20 χρόνια του, έζησε...

Παύλος και Φρειδερίκη, ο γάμος τους στην Αθήνα το 1938 μέσα από φιλμ της...

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1938 όταν η Αθήνα σημαιοστολίστηκε για να υποδεχτεί τους υψηλούς...

Το… χιλιοτραγουδισμένο «βαπόρι από την Περσία» και η αληθινή του ιστορία – Ο μόνος...

Υπάρχει ένα τραγούδι. Το «βαπόρι απ' την Περσία» που το ξέρουν όλοι, ή σχεδόν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Βούλωσε… στόματα η «αμόρφωτη τραγουδιάρα»

Η «αμόρφωτη τραγουδιάρα» πήρε πτυχίο και, μάλιστα, με βαθμό...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM