3-7-2020

Το ελληνικό ποδόσφαιρο τον καιρό της Κατοχής

Οι αθλητές πάντα έχουν τον χαρακτήρα του λαϊκού ήρωα. Ειδικά σε εποχές και μάλιστα σαν εκείνη του 1940, κάποιοι πήγαν αυτή την φράση σε πολύ πιο κυριολεκτικό επίπεδο. Ορισμένοι, δεν ήταν απλώς μέλη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά είχαν δημιουργήσει και τις δικές τους αντιστασιακές ομάδες

  • Γράφει ο Τάκης Κάμπρας

Το τελευταίο παιχνίδι που διεξήχθη παραμονές της 28ης Οκτωβρίου ήταν ο αγώνας του Άρη με τη ΜΕΝΤ για το τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Οι κίτρινοι επικράτησαν με 4-0 στις 27 Οκτωβρίου του 1940, ενώ, την αμέσως προηγούμενη μέρα, ο Ηρακλής είχε επιβληθεί του Μεγάλου Αλεξάνδρου με 1-0.

Μία μέρα μετά ο εφιάλτης της εισβολής έγινε πραγματικότητα και φυσικά το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Ο Νίκος Σωτηριάδης, πρόσφυγας από τα Μουδανιά της Προύσας στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στον ΠΑΟΚ το 1932. Στις 28 Γενάρη του 1941 ο Σωτηριάδης πολεμούσε με το βαθμό του λοχία εναντίον των Ιταλών και, στην προσπάθειά του να κυριεύσει αντίπαλο πολυβολείο, σκοτώθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, ενώ ο αριστερός οπισθοφύλακας Γιώργος Βατίκης έπεσε στον Μοράβα στις 17 Νοέμβρη του 1940.

Στις 27 Οκτωβρίου 1940, οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού πήγαν στην Πάτρα για να παίξουν με τη μικτή Πειραιά εναντίον της μικτής Πάτρας, για το πρωτάθλημα πόλεων. Τελικά δεν πρόλαβαν όχι μόνο να παίξουν αλλά ούτε καν να γυρίσουν στο σπίτι τους, αφού ξεκίνησε ο πόλεμος. Μάλιστα και από την οικογένεια του Ολυμπιακού χάθηκαν παίκτες σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια και αργότερα στα Δεκεμβριανά. Ο Μιχάλης Αναματερός στη μάχη των Εξαρχείων το Δεκέμβριο του 1944 και ο Νίκος Γόδας, ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές μορφές.

Η μπάλα σταμάτησε λίγες ώρες πριν το «Όχι»

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει το ποδόσφαιρο να συνδέεται με τον πόλεμο…

Η ιστορία, πάντως, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει δείξει ότι αυτές οι δύο λέξεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους, όσο κι αν πολλές φορές συγχέονται είτε επιτηδευμένα, είτε όχι. Ειδικά η περίοδος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του προηγούμενου αιώνα, δείχνει ότι μόνο εύκολο δεν ήταν να παιχτεί μπάλα όταν τα… πολυβόλα είχαν κυριολεκτική έννοια και όχι μεταφορική.

Η «Ένωση» ήταν σαφέστατα ανώτερη έχοντας κατακτήσει το νταμπλ το 1939 και το δεύτερο σερί πρωτάθλημα το 1940. Ηγετική μορφή της Αντίστασης για την ΑΕΚ, είναι αδιαμφισβήτητα ο ήρωας Σπύρος Κοντούλης, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, όταν πήδηξε από το καμιόνι που τον μετέφερε μαζί με τον αδερφό του στην Καισαριανή για εκτέλεση…Επίσης άλλος ένας παίκτης της ΑΕΚ υπέστη φρικτά βασανιστήρια στα χέρια των Ναζί, ήταν ο Ηλίας Παπαγεωργίου ο οποίος γλύτωσε από θαύμα την εκτέλεση…

Η αγωνιστική δραστηριότητα στα πρωταθλήματα ακόμα και των χωρών που ξεκίνησαν τον πόλεμο και είχαν τον ρόλο κατακτητή, για κάποιες σεζόν χρειάστηκε να διακοπεί. Για παράδειγμα, στη Γερμανία του ’40 (που είχε στο πρωτάθλημά της και τις αυστριακές ομάδες) δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο από το 1945 μέχρι και το 1947, ενώ στην Ιταλία κάτι αντίστοιχο συνέβη τη σεζόν 1944-45.

Στην Ελλάδα, που δέχθηκε την επίθεση των δύο αυτών χωρών, επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις δεν υπήρχαν από το 1940 μέχρι και το 1945. Το τελευταίο πρωτάθλημα πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κατέκτησε η ΑΕΚ (το δεύτερο στην ιστορία της), ενώ αυτό της επανέναρξης… ανηφόρησε στη Θεσσαλονίκη και τον Άρη. Η μπάλα σταμάτησε λίγες ώρες πριν το «Όχι».

Οι ομάδες του Άρη και της ΑΕΚ το 1939.

Το ποδόσφαιρο του 1940

Το οξύμωρο στην υπόθεση της Ελλάδας είναι ότι παραμονή της 28ης Οκτωβρίου παιζόταν μπάλα, στα πλαίσια του πρωταθλήματος των πόλεων. Ο Πειραιάς κέρδισε με 3-1 την Πάτρα και η Αθήνα με 6-0 τον Βόλο. Τα ξημερώματα της επομένης, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη χώρα μας, Μ. Γκράτσι, θα μετέβαινε στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά και θα του έδινε το τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε «διευκολύνσεις» της χώρας του από την Ελλάδα, αποκτώντας δηλαδή ελεύθερη διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων. Η ιστορία από εκεί και πέρα, είναι γνωστή. Όχι, όμως, και το τι έγινε σε ποδοσφαιρικό επίπεδο…

Φυσικά, με την κήρυξη του πολέμου, το πρωτάθλημα της σεζόν 1940-41 διεκόπη αυτόματα. Επίσης, τα περισσότερα γήπεδα χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκομεία και αποθήκες, οπότε δεν υπήρχε… χώρος για ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές. Οι ομάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και περιορίστηκαν στο να δίνουν φιλικά.

Για την ιστορία, το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου και γινόταν σε τρεις ομίλους, των Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας. Στην πρωτεύουσα η ΑΕΚ είχε μέχρι να ηχήσουν οι σειρήνες τρεις νίκες, όσες και ο Απόλλωνας και οι δύο τους ήταν επικεφαλής του ομίλου. Στο λιμάνι, ο Ολυμπιακός είχε κάνει και εκείνος το 3-0-0, ενώ στον Βορρά, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είχαν από δύο νίκες και μία ισοπαλία, τη μεταξύ τους.

Το τουρνουά των πόλεων είχε ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου, σε ένα παιχνίδι μεταξύ Ξάνθης και Καβάλας. Κάποιες ημέρες αργότερα, τον Ιούλιο για τη Θεσσαλονίκη και τον Σεπτέμβριο για την Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν και τα Κύπελλα Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας, αντίστοιχα, στα πλαίσια… προετοιμασίας για τον Β’ Π.Π., ο οποίος ήδη μαινόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη σπάνια φωτογραφία είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της ιταλικής μεραρχίας «Acqui», που συχνά έπαιζε με αντιπάλους ελληνικές ομάδες.

Αγώνες με φιλανθρωπικό προσανατολισμό

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου, οι αθλητές της χώρας οργανώθηκαν στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών, που στόχο είχε τη βοήθεια των φυλακισμένων και των φυματικών συναδέλφων τους, οι οποίοι νοσηλεύονταν κατά κύριο λόγο στη «Σωτηρία».

Χάρη στο συγκεκριμένο σωματείο έγιναν αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως με φιλανθρωπικό προσανατολισμό. Φυσικά, υπήρξαν και κάποιοι σύλλογοι που αγωνίστηκαν κόντρα σε ομάδες των κατοχικών δυνάμεων, αλλά η τάση που επικρατούσε ήταν να… σνομπάρουν τους κατακτητές.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά από αυτό το τουρνουά, το οποίο ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ. Τα λίγα στοιχεία που έχουν διασωθεί, δείχνουν ότι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλωνας, Ολυμπιακός και Προοδευτική έπαιξαν κάποιους αγώνες μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα, φυσικά, λίγη σημασία έχουν…

Μετά από αυτή τη διοργάνωση, ξεκίνησε μια νέα, υπό την αιγίδα της ΕΠΟ αυτήν τη φορά. Ούτε αυτή είχε καλύτερη τύχη, καθώς δεν ολοκληρώθηκε. Σε αυτήν συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Αρίωνας, το Παγκράτι, ο Εθνικός Πειραιά, η Άμυνα, ο Αστέρας, ο Ατρόμητος και ο Θησέας.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα εκείνη την εποχή, ήταν και αυτή του Πανιωνίου, ο οποίος σε ένα φιλικό που έδωσε, τα έσοδα πήγαν για την επισκευή του αντιτορπιλικού «Έλλη».

Οι Νεοσμυρνιώτες ήταν ένας σύλλογος που έπληξε αρκετά ο πόλεμος, καθώς κατά τη διάρκεια εκείνης περιόδου, περίπου 150 μέλη του επιστρατεύτηκαν.

Τον Μάιο του 1943 διοργανώθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες και από τον δήμο Πειραιά. Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, σε αυτούς συμμετείχαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς έγινε και ένα Κύπελλο Χριστουγέννων, στον τελικό του οποίου κοντραρίστηκαν οι δύο «αιώνιοι». Αυτή είναι μάλιστα και η μόνο διοργάνωση στα χρόνια της Κατοχής που ολοκληρώθηκε.

Το φιλικό που μετατράπηκε σε διαδήλωση

Την άνοιξη του 1942, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα έδιναν φιλικό παιχνίδι στο επιταγμένο από τους Γερμανούς γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο είχε ήδη αποκτήσει προβολείς προερχόμενους από τις ΗΠΑ, κάτι πρωτοπόρο για την εποχή (όπως απεικονίζεται και από τη φωτογραφία στην επίσημη ιστοσελίδα του «τριφυλλιού»). Περίπου 15.500 θεατές έκαναν την εμφάνισή τους, με τους παίκτες να έχουν κανονίσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να πάει για τις ανάγκες του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας τη δεκαετία του ’30.

Όμως, τέτοια κοσμοσυρροή οι κατακτητές δεν μπορούσαν να την αφήσουν… ανεξέλεγκτη και ορίζουν διαιτητή έναν Αυστριακό, που στόχο είχε να ελέγχει τι γίνεται. Επίσης, δεν επιτράπηκε στους Έλληνες να πάρουν μέρος από τα έσοδα, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να αποφασίσουν να μην αγωνιστούν.

Είναι χαρακτηριστική η διήγηση του αρχηγού της Ένωσης, Κλεάνθη Μαρόπουλου: «Βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και οι δύο ομάδες μαζί, χαιρετίσαμε τους φιλάθλους, κι αντί να αρχίσουμε τον αγώνα, ανεβήκαμε στις εξέδρες και αρχίσαμε να εξηγούμε στον κόσμο τι ακριβώς είχε γίνει. Ο κόσμος δέχτηκε τις εξηγήσεις μας. Αυτό που επακολούθησε δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Αγανακτισμένοι οι φίλαθλοι όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο.

Οι ξύλινες εξέδρες ξηλώθηκαν, τα δοκάρια ξεριζώθηκαν, συνθήματα υπέρ των ποδοσφαιριστών ακούστηκαν. Τα επεισόδια πήραν έκταση και γρήγορα σχηματίστηκε αντιφασιστική διαδήλωση που έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Οι φίλαθλοι – διαδηλωτές διαλύθηκαν μόνο με την εμφάνιση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής». Ο διευθυντής του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, Αντώνης Βρεττός, είχε μετατρέψει κάποιους απρόσιτους χώρους του γηπέδου σε χώρους αντίστασης όπου μαζεύονταν και άκουγαν τις ειδήσεις από «λαθραία» ραδιόφωνα, ενώ σήκωσε στον… χώρο ευθύνης του και την ελληνική σημαία, για την τόνωση του φρονήματος των Αθηναίων.

Μάλιστα, στις 8 Οκτωβρίου του 1944, οι Αθηναίοι διάβασαν έκπληκτοι έξω από τη Λεωφόρο την ανακοίνωση: «Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία», που είχε γραφτεί δια χειρός Βρεττού.

Ένας από τους πλέον γνωστούς αθλητές-ήρωες (παίκτης του Ηρακλή) ήταν ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ. Γεννημένος στη Βαρσοβία (1911), εγκαταστάθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη και διακρίθηκε τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς κολυμβητικούς αγώνες, ωστόσο η μεγαλύτερη διάκρισή του ήταν η συμμετοχή του στον πόλεμο εναντίον των κατακτητών.

Ο Γιώργος Ιβάνοφ. Στις 14 Μαρτίου 1942 κολύμπησε νύχτα από την ακτή του Πειραιά στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αφού εφοδιάσθηκε με έναν εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό, τον οποίο έδεσε γύρω από την μέση του. Ο Ιβάνωφ έβαλε στα ύφαλα του υποβρυχίου την «βόμβα», και το U-133 ανατινάχθηκε μετά από περίπου δύο ώρες. Βυθίστηκε αύτανδρο με τα 45 μέλη του πληρώματος του.

Το ίδιο… κόλπο έκανε και στο ισπανικό ατμόπλοιο «Άγιος Ισίδωρος» που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί ως κάλυψη για λαθρεμπόριο. Το 1943 μπήκε μεταμφιεσμένος σε Γερμανό στρατιώτη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί κατέστρεψε με εκρηκτικά μεγάλο αριθμό Γερμανικών αεροπλάνων, ενώ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας διέλυσε 87 αεροσκάφη.

Τη δική του, ξεχωριστή σελίδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και αργότερα, με την εκτέλεσή του, έπαιξε ο Νίκος Γόδας. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που συμμετείχε ενεργά στο αντάρτικό με τον ΕΛΑΣ. Ένας άλλος «ερυθρόλευκος» που έμεινε στην ιστορία για τη μάχη του στο μέτωπο, ήταν ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

Μάλιστα, ο τερματοφύλακας τον Πειραιωτών πολεμούσε δίπλα στον Δημήτρη Πιερράκο του Παναθηναϊκού, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής και πρώτο σκόρερ το 1936. Ο άσος του τριφυλλιού» έχασε τη ζωή του το 1940 στη μάχη του Πόγραδετς, στο αλβανικό μέτωπο.

Και η ΑΕΚ είχε τη δική της μεγάλη απώλεια εκείνη την περίοδο: τον Σπύρο Κοντούλη, που σκοτώθηκε καθοδόν για τον τοίχο της Καισαριανής τον Ιούνιο του 1944. Δύο σημαντικές απώλειες είχε και ο ΠΑΟΚ, με τον τερματοφύλακά του, Νίκο Σωτηριάδη, ο οποίος «έπεσε» στην Κλεισούρα τον Ιανουάριο του 1941, αλλά και τον αμυντικό του, Γιώργο Βατίκη, ο οποίος είχε την ίδια τύχη στον Μοράβα το 1940. Οι τρεις τους απαθανατίζονται αγκαλιά σε μια φωτογραφία πριν τον τελικό Κυπέλλου του 1939, η οποία υπάρχει στο αρχείο ιστορίας και των δύο «δικεφάλων».

Μια από τις ομάδες που πλήρωσε με βαρύ τίμημα τον πόλεμο του ’40 ήταν και ο Ολυμπιακός Βόλου. Σε αυτόν θρήνησαν τους Κυριάκο Μαυραντζούλη στη μάχη της Κλεισούρας και τους Νίκο Μαλαβέτα, Φάνη Σωτηρίου, που βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια των σκληρών χρόνων της Κατοχής.

Η Καισαριανή είχε για χρόνια τον δικό της (ποδοσφαιρικό) «εμφύλιο», που δεν σταμάτησε ούτε στα πρώτα χρόνια της Κατοχής. Μέχρι το 1943, με τον γερμανικό ζυγό να γίνεται πιο βαρύς και με την κόντρα να δείχνει ότι δεν έχει κανένα νόημα, ο Εθνικός Καισαριανής και ο Αστέρας Καισαριανής ενώνονται, για να δημιουργηθεί ο γνωστός μας Εθνικός Αστέρας.

Στην Καλαμάτα, οι Γερμανοί νικούσαν συνέχεια τους Ιταλούς και έτσι αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους κόντρα σε μια μεικτή ομάδα της περιοχής. Οι ντόπιοι τους νίκησαν και αυτό νευρίασε πολύ τους κατακτητές. Έτσι, ορίστηκε ρεβάνς, στο οποίο πίσω από το τέρμα υπήρχε ένα μυδραλιοβόλο. Μπορεί να φανταστεί κανείς το αποτέλεσμα…

Στη Σάμο, οι Ιταλοί είχαν κάνει απόβαση με πάνω από 20.000 στρατιώτες, οι οποίοι πολλές φορές αντιμετώπιζαν ομάδες της περιοχής, όπως το Βάθυλο και τον Απόλλωνα, με τους ντόπιους να κρατούν ψηλά το φρόνημά τους και μέσα από το ποδόσφαιρο.

Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στο Λουτράκι, όπου ο τοπικός Ολυμπιακός δεν σταμάτησε να λειτουργεί τα χρόνια της Κατοχής, αντιμετωπίζοντας τις ομάδες των Γερμανών (υπήρχαν πολλοί διεθνείς τους τότε στην πόλη), με στόχο πάντα τη νίκη και για λόγους γοήτρου.

Όταν η δράση άρχισε ξανά

Με την απελευθέρωση της χώρας, άρχισε ξανά και η δράση. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1945-46 μετείχαν αποκλειστικά σύλλογοι από τις τρεις ιδρυτικές της Ενώσεις: ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Πειραιώς, ΕΠΣ Μακεδονίας, με τους νικητές τους να δίνουν μεταξύ τους αγώνες για τον τίτλο.

Η Ένωση, με δεδομένη την πίεση χρόνου για έναρξη του Πανελλήνιου, ορίστηκε να μετάσχει λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων από τον Αστέρα Αθηνών στους τελικούς, καθώς η ΕΠΣΑ υποχρεώθηκε από την ΕΠΟ να διακόψει το πρωτάθλημά της 7ης αγωνιστικής πριν τη λήξη του. Οι άλλες δύο ομάδες ήταν ο Ολυμπιακός και ο Άρης. Με την ολοκλήρωση και των έξι αγώνων, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Θεσσαλονικείς.

Στη συνέχεια, όμως, έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των αντιπάλων του για αντικανονική χρησιμοποίηση του Σιώτη, κατακυρώνοντας με 2-0 σε «ερυθρόλευκους» και «κιτρινόμαυρους» τις νίκες. Τελικά, το πρωτάθλημα πήγε στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι «κίτρινοι» δικαιώθηκαν στην έφεση που υπέβαλαν.

Όπως επεισοδιακά εξελίχθηκε το προηγούμενο πρωτάθλημα πριν τον πόλεμο, έτσι ολοκληρώθηκε και το πρώτο μετά από αυτόν. Για τον Άρη ήταν ο τελευταίος τίτλος μέχρι στιγμής στην ιστορία του, ενώ για την ΑΕΚ χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να ανέβει ξανά στην κορυφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ