50 πράγματα που ίσως θέλετε να μάθετε (ή να θυμηθείτε…) για τον Ντέμη Νικολαΐδη που έγινε 50 χρόνων

Must Read

Λένε ότι τα είδωλα δεν έχουν ηλικία. Σε αυτούς που τους λάτρεψαν είναι πάντα πρωταγωνιστές σε μεγάλες τους στιγμές. Ειδικά στον αθλητισμό δεν γερνάνε ποτέ. λλιώς πως θα μπορούν να σκοράρουν, να σηκώνουν Κύπελλα, να κερδίζουν το χειροκρότημα, όποτε οι θαυματές τους σκέφτονται;.

Στη κατηγορία αυτή ανήκει και ο Ντέμης Νικολαίδης. Για αυτούς που τον έκαναν είδωλο είναι πάντα ο ποδοσφαιριστής που θα ιδρώνει τη φανέλα και θα οδηγεί την ομάδα τους στις επιτυχίες. Μπορεί στις μέρες μας να είναι πετυχημένος στις νέες του δραστηριότητες, να εξηγεί αυτά που δεν ξέρουμε από την τηλεόραση, αλλά το «Ντέμης» σημαίνει, για τους περισσότερους τον άνθρωπο πίσω από μια μπάλα που προσπαθεί να την τιθασεύσει και να προσφέρει χαρά στους φίλους της ομάδας του.

Συγκεντρώσαμε σήμερα, ημέρα των γενεθλίων 50 πράγματα που ίσως ξέρετε ή δεν ξέρετε και ορισμένα βίντεο.

1.-Γεννήθηκε στη Γερμανία. Σε μια μικρή πόλη βόρεια της Φρανκφούρτης που λέγεται Έσεν στις 17 Σεπτεμβρίου του 1973.

2.-Η καταγωγή του είναι από την Αλεξανδρούπολη, η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα όταν ήταν μικρός και στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης έμαθε τα πρώτα μυστικά του ποδοσφαίρου..

3.-Το 1991 που η ομάδα προβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία καθειώρθηκε ως βασικός στην ενδεκάδα. Σημείωσε 7 γκολ την επόμενη περίοδο σε 30 αγώνες και 7 την μεθεπόμενη, αλλά σε εννιά ματς.

4.-Τον Δεκέμβριο του 1993 ο Απόλλων Σμύρνης τον απέκτησε διαβλέποντας το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Στο συμβόλαιο που κατατέθηκε στην ΕΠΑΕ δεν υπήρχε μισθός! Παραξενεύτηκε από το κενό που είδε στην αμοιβή του, τηλεφώνησε στoν πατέρα του που του είπε: «Βάλε την υπογραφή σου, αρκεί να φύγεις από εδώ».

5.-Αν και μικρός, σχεδόν άγνωστος στην Αθήνα είχε άποψη. Ο προπονητής του Γιάννης Παθιακάκης ήθελε σώνει και καλά να τον φωνάζει Θεμιστοκλή κι όχι Ντέμη. Δεν του πέρασε…

6.-Τα 38 γκολ σε 80 αγώνες πρωταθλήματος και οι εμφανίσεις του με τον Απόλλωνα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.Οι δύο ομάδες ήταν αποφασισμένες να αποκτήσουν τον τρίτο σκόρερ του πρωταθλήματος της περιόδου 1994-95 που είχε σημειώσει 17 γκολ και υστερούσε μόνο από τους Κριστόφ Βαζέα των 29 τερμάτων και Δημήτρη Σαραβάκο των 21.

7.-Το καλοκαίρι του 1996 κι ενώ όλοι αγωνιούσαν που θα πάει ο Ντέμης είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι τον ενδιαφέρει η ΑΕΚ. Ο πρόεδρος του Απόλλωνα Κώστας Αλαμάνος που είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

8.- Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να έχει πάει στον Ολυμπιακό ο Ντέμης λατρεύτηκε κι έγινε σύνθημα πριν καν φορέσει τη φανέλα της ομάδας.

9.- Για να πάει χρησιμοποίησε ένα τρικ που έκανε ουσιαστικά τον Ολυμπιακό να αποσυρθεί από την διεκδίκησή του. Πήρε τηλέφωνο σε μία, δύο εφημερίδες και έκανε δήλωση ότι θα πάει στην ΑΕΚ ή θα μείνει στον Απόλλωνα. Αυτο ήταν! Οι διαρροές του Ολυμπιακού έλεγαν «δεν θέλουμε παίκτη που δεν μας θέλει» και η πίεση ασκήθηκε στη διοίκηση Τροχανά.

10.-Η μεταγραφή έφθασε τα 188 εκ. δραχμές, ενώ ο Ντέμης συμφώνησε να πάρει 180 εκ. δραχμές για τρία χρόνια.

11.-Στο ποδόσφαιρο δύο παίκτες «τρώνε» το ανάθεμα. Ο τερματοφύλακας όταν δέχεται γκολ και ο επιθετικος όταν δεν σκοράρει. Αυτό συνέβη και στις 19 Μαρτίου 1998 στη Μόσχα στον αγώνα με τη Λοκοτίβ. Στην ΑΕΚ έκαναν όνειρα για τη συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά ο Ντέμης την κρίσιμη στιγμή στο 87′ σε σχεδόν άδειο τέρμα έστειλε την μπάλα στον Γκουρένκο κι όχι στα δίχτυα. Για πρώτη φορά του ασκήθηκε τόσο έντονη κριτική.

12.-Το καλοκάιρι εκείνης της χρονιάς έρχεται στο προσκήνιο η Άντερλεχτ. Του προσφέρει 1 δις δρχ. για συμβόλαιο πέντε χρόνων, τίτλους και ευρωπαϊκές πορείες και το βασικότερο ένα πρωτάθλημα τελείως διαφορετικό από το ελληνικό. Ο Ντέμης πηγαίνει στις Βρυξέλες, διαβάζει το συμβόλαιο και ζητά λίγες μέρες προθεσμία. Λέγεται ότι μια συνάντηση με τους οργανωμένος οπαδούς της ΑΕΚ τον έκανε να αλλάξει γνώμη.

13.-Την περίοδο 1998-99 σημείωσε 22 γκολ κι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα.

14.- Το 2000 στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ιωνικό σημείωσε γκολ με το χέρι. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε VAR, ούτε τόσες κάμερες όσες καλύπτουν σήμερα ανάλογες αναμετρήσεις, η παράβαση θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ώρες, ίσως και μέρες, μετά τον αγώνα. Ο Ντέμης πήγε στον διαιτητή και παραδέχτηκε την παράβαση. Η ενέργεια ήταν πρωτοφανής σε μια εποχή που η έννοια του fair play δεν ήταν διαδεδομένη.

15.-Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) του απένειμε το βραβείο «Fair Play» για την ενέργειά του.

16-Στα χρόνια της «παράγκας» έγινε σύμβολο αντίστασης. Η ΑΕΚ, κυρίως στα ματς με τον Ολυμπιακό, είχε να αντιμετωπίσει και τους διαιτητές που έκαναν το «άσπρο… μαύρο». Ήταν αυτός που έβγαινε μπροστά για να τους καταγγείλει.

 

17.-Η παρουσία του Μάκη Ψωμιάδη στην Ένωση ήταν κόντρα στον χαρακτήρα του. Ο τρόπος των πληρωμών, συνήθως σε μαύρες σακούλες, η ανάμειξη του ιδιοκτήτη στα θέματα της ομάδας δημιούργησαν κατάσταση αφόρητη με τους δύο άνδρες να βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι.

18.-Στις 20 Ιουνίου 2003 λέει: «ΑΕΚ τέλος» και το εννοεί. Δεν αναενώνεται το συμβολαιό του και είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με την ομάδα της αρεσκείας του.

19.-Δεν έχει συγκεκριμένο μάνατζερ, δεν έχει ξαναφύγει από την Ελλάδα για το εξωτειρκό παρά τις κατα καιρούς προτάσεις που δέχτηκε η ΑΕΚ, αλλά είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του.

20.-Πάει στο Παρίσι, συμφωνεί με την Παρί Σεν Ζερμέν με την οποία δεν είχαν ακόμα εμπλακεί οι επενδυτές από το Κατάρ με επικεφαλής τον Αλ Κελαϊφί. Περνά ιατρικά τεστ και η απάντηση είναι ότι έχει μείνει πίσω σε φυσική κατάσταση και θα πρέπει να επανέλθει μετά από δύο ή τρεις μήνες. Η μεταγραφή ναυαγεί, αλλά ο Ντέμης δεν το βάζει κάτω.

21.-Στις 14 Ιουλίου συμφωνεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Καλύτερο πρωτάθλημα από το γαλλικό και σαφώς καλύτερη ομάδ,α η τότε Ατλέτικο από την τότε Παρί. Επιμένει να υπογράψει συμβόλαιο ενός χρόνου. Το ποσό που θα εισπράξει είναι 1,3 εκ. ευρώ συν τα μπόνους. Το κάθε εμπόδιο για καλό ισχύει στην περίπτωση αυτή.

22.-Στη Μαδρίτη τον ονόμασαν «Μπέκαμ των… φτωχών». Δεν ήταν μόνο τα ποδοσφαιρικά του προσόντα ήταν και το γεγονός ότι όπως ο Άγγλος σούπερ σταρ, έτσι κι ο Ντέμης είχε δίπλα του μια διάσημη τραγουδίστρια ως σύζυγο. Τη Δέσποινα Βανδή.

23.-Στο τέλος της χρονιάς και μετά από 6 γκολ σε 22 αγώνες η Ατλέτικο του προτείνει νέο συμβόλαι. Αρνείται. Το γιατί θα το δούμε αργότερα…

24.-Εκείνο το καλοκαίρι, το 2004, σημαδεύει τη ζωή του. Έχει αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο και θέλει να κλείσει εντυπωσιακά με τη συμμετοχή στα τελικά του Euro. Ο Ντέμης δεν θέλει απλά να είναι μέρος της Ιστορίας, αλλά πρωταγωνιστής. Δίνει τη δική του μάχη. Οι πόνοι από παλιά τραύματα επιμένουν. Κάνει ενέσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την προσπάθεια. Ακόμα και σήμερα παραδέχεται ότι τότε έζησε τις μεγαλύτερες ποδοσφαρικές του στιγμές.

25.-Η Εθνική ομάδα ήταν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή του με 54 παρουσίες και 17 γκολ σε εποχές δύσκολες.

26.-Θα ήταν περισσότερες εάν για δύο χρόνια δεν είχε σταματήσει από την Εθνική. Ήταν μετά από έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό (0-2) όταν ο ίδιος, ο Ηλίας Ατματσίδης και ο Μιχάλης Κασάπης αποφάσισαν να σταματήσουν να παίζουν στην Εθνική εξαιτίας μιας διαιτησίας με τον Ολυμπιακό που είχε καταδικάσει την Ένωση σε ήττα με 2-0.

27.-Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, να αναλάβει την ομάδα ο Ότο Ρεχάγκελ για να γεφυρωθεί το χάσμα που δεν είχε να κάνει με την ομάδα, αλλά με αυτούς που έκαναν κουμάντο σε αυτή. Κι όταν κατάλαβε ότι ο Γερμανός κρατούσε τα ηνία της ομάδας αποφάσισε να επιστρέψει.

28.-Στο αεροπλάνο της εθνικής πάντα στα τελευταία καθίσματα υπήρχε μια τριάδα που στην πορεία έγινε τετράδα. Την αποτελούσαν οι Νικολαίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης κι αργότερα Κατσουράνης..

29.- Στις 4 Αυγούστου 2004 αναλαμβάνει πρόεδρος στην ΑΕΚ. Εϊναι μια δύσκολη εποχή. Η ΠΑΕ είναι καταχρεωμένη, ο Μάκης Ψωμιάδης έχει αφήσει πίσω του χάος και κακό κλίμα. Μπαίνει μπροστά για να συσπειρώσει τον κόσμο.

30.- Ήταν ο 18ος πρόεδρος στα χρόνια του επαγγελματισμού, ο 40ος από την ίδρυση της ομάδας και μόλις ο δεύτερος πρώην ποδοσφαιρσιτής. Είχε προηγηθεί ο Λάκης Νικολάου.

31.- Είναι η εποχή που οι τρεις μεγάλες ομάδες συμφωνούν να χαράξουν μια νέα πορεία. Είναι ο Πέτρος Κόκκαλης από τον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από την ΑΕΚ και ο Ντέμης. Η προσπάθεια έγινε, αλλά στην πορεία οι συμφωνίες δεν τηρήθηκαν.

32.- Σεχόν τέσσερα χρόνια έμεινε στη θέση αυτή που δεν ήταν ανέφελα. Στην αρχή η προσπάθεια να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην συμπαικτών του κατά της ΠΑΕ που ζητούσαν τα χρήματά τους, στη συνέχεια η καθημερινότητα που δημιουργούσε νέα προβλήματα.

33.-Ο κόσμος στήριξε το εγχείρημα και το χάσμα στους οπαδούς της ομάδας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε να γεφυρώνεται.

34.- Τα επεισόδια στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι ήταν η αφορμή της ρήξης με τους άλλοτε θαυμαστές και φίλους του. Ο πρόεδρος πλέον της ΑΕΚ δημοσιεύει με καταχωρήσεις στις εφημερίδες τις φωτογραφίες των οπαδών της ομάδας και ζητά να επικοινωνήσει με την ΠΑΕ όποιος τους αναγνωρίζει.

35.- Αυτό και άλλα μικρότερης σημασίας γεγονότα καταστρέφουν τις σχέσεις του με τους οργανωμένους οπαδούς. Ο ίδιος χρόνια αργότερα θα πεί σε συνέτευξή του εάν αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο: «Όχι. Έπεσα σε παγίδα τότε. Παραπλανήθηκα. Απλώς δεν βγήκα ποτέ να το πω. Τώρα πια ξέρω ότι δεν πρέπει να φτάνω στο σημείο, εγώ, ολομόναχος να βγαίνω σαν τον Δον Κιχώτη και να κάνω κάτι τέτοιο. Θα πρέπει πρώτα η πολιτεία να ασχοληθεί, ώστε να είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τους κανόνες που θα έχουν τεθεί συντεταγμένα».

36.-Στα χρόνια που ακολούθησαν το ποδόσφαιρο προσπαθούσε να είναι θετικό πρότυπο. Ενώ υπήρξε μανιώδης καπνιστής ζητούσε από τους φωτογράφους να μην τον απαθανατίζουν με τσιγάρο στιν εξέδρα.

37.- Καθοριστικό για την ΑΕΚ υπήρξε το 2008 όταν έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό με απόφαση Δικαστηρίου. Ήταν η περίφημη απόφαση για τον ποδοσφαιριστή Ρ’ομαν Βάντερ της Καλαμαριάς. Ο Ολυμπιακός πήρε τον αγώνα που είχε χάσει στο γήπεδο στα… χαρτιά, η ΑΕΚ στερήθηκε τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ και κυρίως ένα πρωτάθλημα που τόσο ήθελε. Στις 2 Νοεμβρίου 2008 αποσύρθηκε από τα διοικητικά της ομάδας.

38.-Πολλοί τον θεωρούσαν αντιδημοσιογραφικό. Απλά δεν ήθελε να επιλέγουν οι δημοσιογράφοι το πότε θα μιλήσει. Προτιμούσε να το επιλέγει ο ίδιος.

39.-Το 2003 παντρεύτηκε την Δέσποινα Βανδή έπειτα από σχέση τεσσάρων χρόνων. Απέκιτησαν δύο παιδιά, τη Μελίνα και τον Γιώργο.

40.- Στις 15 Ιουλίου 2021 αποφάσισαν να χωρίσουν. Γνωστοποίησαν την απόφασή τους με μια ανακοίνωση που έλεγε ««Ύστερα από 18 χρόνια, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στη λύση του γάμου μας. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η προστασία των παιδιών μας και παρακαλούμε για το σεβασμό της απόφασής μας και της προτεραιότητάς μας».

41.-Δεν έμεινε ανενεργός. Ξεκίνησε από την παρουσίαση εβδομαδιαίας εκπομπής στον «Sport Fm» όπου μαζί με τον Αλέξη Σπυρόπουλο σχολίαζαν θέματα της επικαιρότητας.

42.-Τη σεζόν 2018-2019, παρουσίασε την εκπομπή «Total Football» στο OPEN.

43.-Από το 2021 παρουσιάζει την αθλητική εκπομπή «Monday FC» στο Novasports μαζί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πάγκο.

44:-Έχει εντυπωσιάσει πολές φορές με τις τοποθετήσεις του. Σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία είχε αναφερθεί σε δικά του βιώματα λέγοντας: «Εμείς σταματάμε αυτό που κάνουμε όταν είμαστε ακόμα παιδιά. Άλλοι ξεκινούν την καριέρα τους όταν εμείς την τελειώνουμε. Δεν ξέρουμε κάτι άλλο να κάνουμε, ξέρουμε μόνο το ποδόσφαιρο. Και ξαφνικά μια μέρα όλα τελειώνουν, χάνουμε όλη μας τη ζωή, όλο το νόημα. Είναι σαν πένθος, σαν να χάνεις δικό σου άνθρωπο. Είμαστε χαμένοι και δεν έχουμε εκπαιδευτεί καθόλου για αυτό το πράγμα».

45.-Μίλησε και για τη δική του εμπειρεία όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο: «Πέρασα μια περίοδο που έψαχνα να βρω νόημα για τη ζωή. Χρειάστηκα βοήθεια. Με βοήθησε ότι διάβαζα, αλλά πήγα και σε ψυχοθεραπευτή. Τα νέα παιδιά έχουν κι άλλο ένα πρόβλημα, τα social media, που θέλει και αυτό διαχείριση. Στα social σε αποθεώνουν χωρίς να σε αγαπούν και σε βρίζουν χωρίς να σε μισούν. Στην εποχή μου δεν υπήρχαν social media. Ο ποδοσφαιριστής κάθε Κυριακή αποδεικνύει στον εαυτό του και στους άλλους ποιος είναι. Δεν σταματάει αυτό, γίνεται κάθε Κυριακή. Και μια μέρα σταματάει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

46.-Θεωρεί ότι ο καλύτερος προπονητής που είχε ποτέ ήταν ο Φεράντο Σάντος

47.-Διάλεξε το νο 11 στη φανέλα λόγω του Μαύρου και του Ρομάριο.

48.-Επιμένει ότι το γκολ στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό είναι η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή στην ΑΕΚ.

49.-Οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχε ήταν οι Τσιάρτας, Μπατίστα, Ιμπαγάσα και Τόρες,

50.-Δεν έχει μετανιώσει δευτερόλεπτο που απέρριψε την πρόταση του Ολυμπιακού.

Τα γκολ με την ΑΕΚ

Τα γκολ με την Εθνική

Τα γκολ με τον Απόλλωνα

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This