Παρασκευή 18/6/2021

Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα: Τι γιορτάζουμε σήμερα και πώς καθιερώθηκε ο θεσμός

Κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, σε πάνω από 80 χώρες, γιορτάζουν την «επίσημη ημέρα» που αφιερώνεται στους άνδρες.

Μια μέρα όπου τιμώνται τα επιτεύγματα και η συνεισφορά των αγοριών και των ανδρών,  στην κοινωνία, την οικογένεια, το γάμο και τη φροντίδα των παιδιών, ενώ ο απώτερος στόχος του εορτασμού, είναι η προώθηση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα υποστηρίζεται από διάφορους οργανισμούς με πυλώνα κορυφής την UNESCO, ενώ πολλές χώρες αναγνωρίζουν τον μήνα Νοέμβριο ως «Μήνα Ανδρών».

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα ανήκε στον Thomas Oaster που το 1992 πρότεινε την καθιέρωση του εορτασμού της ημέρας, η επίτευξη της οποίας οποίας έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999 στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο της Καραϊβικής. Ο Jerome Teelucksingh, ο οποίος αναβίωσε την εκδήλωση, επέλεξε την 19η Νοεμβρίου για να τιμήσει τα γενέθλια του πατέρα του αλλά και για να γιορτάσει την πρόκριση της ποδοσφαιρικής ομάδα του Τρινιδάδ και Τομπάγκο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Teelucksingh προώθησε την Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών, όχι μόνο ως μια ημέρα που διαχωρίζεται από το φύλο, αλλά ως μια ημέρα όπου όλα τα ζητήματα που αφορούν τους άνδρες και τα αγόρια μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ιδέα και τα θέματα της  Παγκόσμιας Ημέρα Άνδρα, έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν ελπίδα στην κατάθλιψη, πίστη στους μοναχικούς, ανακούφιση στους πληγωμένους και ξεπερνώντας τα εμπόδια, να εξαλείψουν τα στερεότυπα.

Δείτε επίσης: Η απίστευτη ιστορία του πίνακα που «εκλάπη» από τον ιδιοκτήτη του στα Κατεχόμενα (video)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ