Blue Monday: Πώς καθιερώθηκε η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου (video)

Must Read

Άλλη μια συννεφιασμένη Δευτέρα σήμερα, 20/1 που όμως έχει την τιμητική της! Σήμερα έχετε κάθε λόγο να μην θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι όπως και να περιφέρεστε όλη την ημέρα κακοδιάθετοι και μάλιστα με την «βούλα»!

Η Blue Monday διαδέχεται την πανσέληνο που προκύπτει την Τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με θεωρία Βρετανών Επιστημόνων και επιφέρει μελαγχολική διάθεση περισσότερο από κάθε άλλη μέσα στον χρόνο.

Πώς όμως προέκυψε η τιμητική αυτής της ξεχωριστής ημέρας;

Στις αρχές του 20000, μια βρετανική εταιρία αναζητούσε μια πρωτότυπη ιδέα που θα αποτελούσε την καμπάνια του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Το concept ήταν να καθιερωθεί μια ημερομηνία που θα αποτελούσε την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου ώστε να ως απάντηση η καμπάνια θα  έφερε το μήνυμα «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

Ο ψυχολόγος Cliff Arnall

Ο Cliff Arnall

Ένας ψυχολόγος του Cardiff University, ο Cliff Arnall, ανέλαβε να δώσει επιστημονική έκφανση σε αυτή την ημέρα και μάλιστα με μαθηματικό τύπο. Το 2005 ανακοίνωσε πώς το θεώρημά του συνδυάζει τον συννεφιασμένο και βροχερό καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου με τα Χριστούγεννα που έχουν περάσει, αλλά και τους στόχους που θέσαμε το νέο έτος αλλά ακόμα δεν τους έχουμε πλησιάσει.  Έτσι, κατέληξε πώς η Τρίτη Δευτέρα του μήνα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. 

Ο μαθηματικός τύπος του Cliff Arnall περιλαμβάνει έξι παράγοντες: ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Κάποιοι πάντως, υποστηρίζουν ότι ο μαθηματικός τύπος δεν έχει αποδειχθεί, και ότι είναι απλά μια φημολογούμενη διατύπωση που δεν είναι απαραίτητα σωστή.
Μεταξύ μας, η αλήθεια είναι πώς δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία «πιο μελαγχολική» Δευτέρα του χρόνου, αφού η αίσθηση ότι το Σαββατοκύριακο μόλις πέρασε, είναι αρκετή για να περιμένουμε με ματαιοδοξία… την Παρασκευή  (TGI Frifay)!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This