Παρασκευή 18/6/2021

Στην Else Lasker-Schüler αφιερωμένο το doodle της google σήμερα

Στην Γερμανοεβραία ποιήτρια, συγγραφέα και σκιτσογράφο, Else Lasker-Schüler, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google (11 Φεβρουαρίου 1869 – 22 Ιανουαρίου 1945).

Η Σούλερ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων πνευματικών ανθρώπων της Γερμανίας, που έχουν γράψει έργα τους στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείτο δε ως ένα εξέχων μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Βερολίνου, η οποία επηρέασε σημαντικά την πορεία του γερμανικού μοντερνισμού.

Μια ημέρα σαν την σημερινή του 1937, κάποια ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε το «Mein blaues Klavier» (Το μπλε πιάνο μου), το περίφημο ποίημα της Else Lasker-Schüler, στο οποίο αναφέρεται το σκίτσο του σημερινού doodle, που εικονογραφήθηκε από την καλλιτέχνιδα Cynthia Kittler.

Η Elisabeth Schüler γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Elberfeld, στις 11 Φεβρουαρίου του 1869. Απέκτησε σημαντική μόρφωση από την μητέρα της, η οποία την ενθάρρυνε να πειραματιστεί και να διερευνήσει τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα.

Τα πρώτα της ποιήματα τα δημοσίευσε σε ηλικία 25 ετών στο Βερολίνο, όπου μετακόμισε όταν παντρεύτηκε τον Jonathan Lasker. Εκεί εντάχθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Βερολίνου, συναναστρεφόμενη κορυφαίους λογοτέχνες της πόλης.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έφυγε για την Ιερουσαλήμ όπου και εγκαταστάθηκε. Συνέχισε να γράφει ποιήματα εκεί και δημιούργησε το σπουδαίο Mein blaues Klavier.

Τον Ιανουάριο του 1945 υπέστη καρδιακή προσβολή και κηδεύτηκε στους πρόποδες του ‘Όρους των Ελαιών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ