«Αγία Αθανασία του Αιγάλεω»: Τα «σημάδια του Θεού» στο στήθος της, το σπίτι που έγινε τόπος προσκυνήματος και τα δικαστήρια

Must Read

Σε ηλικία 92 χρόνων έφυγε από τη ζωή η περιώνυμη «αγία Αθανασία του Αιγάλεω», η οποία έκανε χιλιάδες αφελείς να παραληρούν υποστηρίζοντας ότι η Παναγία και ο Θεός «χάραζαν» στο στήθος της ανορθόγραφα… ραβασάκια!

Αυτή τη φορά η Αθανασία Κρικέτου – Σάμαρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, δεν… «αναστήθηκε» όπως είχε κάνει πριν από χρόνια και η κηδεία της έγινε το περασμένο Σάββατο με τιμές… αληθινής αγίας!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso» και τον Νίκο Νικόλιζα, το «παρών» στη νεκρώσιμη ακολουθία, που τελέστηκε στο περίφημο ίδρυμα-γηροκομείο «Παναγία Φανερωμένη» στα Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας, κοντά στα Βίλια, έδωσαν και αρκετοί ιερείς, εκτός από τους πιστούς ακολούθους της «αγίας» οι οποίοι «έπιναν νερό» στο όνομά της! Για όλα φρόντισε ο αδελφός της Βύρωνας, ο οποίος υπήρξε δεξί της χέρι για περισσότερο από 40 χρόνια, στα οποία δημιούργησε μια τεράστια περιουσία.

Κλαίγοντας και ψάλλοντας

Αμέσως μετά η πομπή, που αποτελούνταν από άνδρες και γυναίκες με λευκές μαντίλες (το σήμα κατατεθέν της Αθανασίας), κατευθύνθηκε κλαίγοντας και ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους στο σημείο όπου βρίσκεται ο ολόλευκος μαρμάρινος τάφος που είχε φτιάξει η θανούσα ήδη από το 1985. Ακριβώς δίπλα σε αυτόν βρίσκεται, εξάλλου, και το τεράστιο οστεοφυλάκιο που κατασκευάστηκε για να τοποθετούνται εκεί τα οστά των πιστών της.

Η Αθανασία Κρικέτου – Σάμαρη, γνωστή ως «αγία Αθανασία του Αιγάλεω»

Όσο κι αν προσπαθήσαμε να πάρουμε μια δήλωση από όσους παρευρέθηκαν στην κηδεία αυτής της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, δεν τα καταφέραμε. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, κράτησαν τα στόματά τους κλειστά, καθώς η εντολή που υπήρχε ήταν να μη μιλήσει κανείς για την «κοίμηση» της λατρεμένης τους «αγίας».

Η Αθανασία Σάμαρη, η οποία «έχτισε» μια ολόκληρη κινητή και ακίνητη περιουσία τόσο στην περιοχή της Λοκρίδας, στην Αταλάντη και στα Καμένα Βούρλα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Μανωλάδα Ηλείας. Η ιστορία της αγράμματης χωριατοπούλας, που βοσκούσε κοπάδια με ζώα για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της, ξεκίνησε στα 17 της χρόνια, όταν ισχυρίστηκε ότι η Παναγία και ο Θεός «χάραξαν» πάνω στο στήθος της ένα ανορθόγραφο μήνυμα παροτρύνοντάς τη να… σώσει τον κόσμο!

Βλέποντας τα «σημάδια του Θεού» στο στήθος της οι συγχωριανοί της δεν άργησαν να πειστούν ότι ήταν «αγία» και σύντομα η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που αγνοούσαν, βεβαίως, ήταν ότι η νεαρή -τότε- κοπέλα έπασχε από κληρονομικό δερμογραφισμό, ο οποίος προκαλεί υπερευαισθησία στο ερέθισμα της τριβής. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως όταν χάραζε κάτι στο δέρμα της εμφανιζόταν και παρέμενε επί ώρες χαραγμένο.

Την αθώωσε… λόγω βλακείας

Στη συνέχεια η αυτοαποκαλούμενη «αγία» έφυγε από το χωριό της και μετακόμισε μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Κρικέτο σε ένα σπίτι στο Αιγάλεω, το οποίο έμελλε να γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς που της ζητούσαν να τους θεραπεύσει. Παράλληλα με τους φανατικούς υποστηρικτές, όμως, η «αγία Αθανασία» κέρδισε και πολλούς πολέμιους, που την κατηγορούσαν ως αγύρτισσα η οποία καρπωνόταν περιουσίες από τον αμόρφωτο κοσμάκη εκμεταλλευόμενη τη θρησκοληψία του.

Φωτογραφία εποχής με την «αγία Αθανασία» να δείχνει τα σημάδια στο στήθος της

Μάλιστα, το 1959 οδηγήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο το οποίο την αθώωσε… «λόγω βλακείας»! Το ίδιο συνέβη και όλες τις επόμενες φορές που κάθισε στο εδώλιο ως κατηγορούμενη. Η ίδια, πάντως, σήκωνε το ποτήρι και φώναζε «πίνω στην υγεία της ελληνικής Δικαιοσύνης», ενώ άλλη αγαπημένη της φράση ήταν: «Από 14 ετών τα γράμματα βγαίνουν στο στήθος μου, βλέπω την Παναγία, με χτυπά στο στήθος και αισθάνομαι καούρα»!

Το 1967 η Εκκλησία της Ελλάδος την αφόρισε, ωστόσο εκείνη συνέχισε ακάθεκτη, με συνέπεια τη δεκαετία του ’80 να κατέχει μια περιουσία-κολοσσό που αποτελούνταν από σπίτια, οικόπεδα και χωράφια σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτήν συμπεριλαμβανόταν και το ίδρυμα-φρούριο στη Μάνδρα όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες πολλοί ηλικιωμένοι που είχαν παραδώσει τις συντάξεις και τις περιουσίες τους στην Αθανασία.

Όμως, ούτε αυτές οι καταγγελίες στάθηκαν ικανές για να αποθαρρύνουν τον φανατισμένο «στρατό» της αποκαλούμενης «αγίας Αθανασίας», που συνέχισε να την ακολουθεί σε κάθε της βήμα ως τα τελευταία χρόνια της ζωής της, τα οποία πέρασε καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων που είχε υποστεί.

Όταν η βοσκοπούλα από την Ηλεία, που έβλεπε οράματα, σηκώθηκε από το… φέρετρο της

Στο φέρετρο όταν …είχε πεθάνει

Η Αθανασία είχε… πεθάνει και στο παρελθόν για να «αναστηθεί» στη συνέχεια και να αρχίσει να διηγείται στο συνεπαρμένο πλήθος την εμπειρία της από τον άλλον κόσμο! Πίσω στο 1948, ενώ φιλοξενούνταν στο σπίτι του θείου της Γιώργου Κίντου, στην Αμαλιάδα, διαδόθηκε ότι είχε αφήσει την τελευταία πνοή της, με αποτέλεσμα κληρικοί, αστυνομικοί και απλός κόσμος να σπεύσουν εκεί περιμένοντας ένα θαύμα. Αυτό στο οποίο ήλπιζαν όλοι… έγινε τελικά, καθώς η 20χρονη -τότε- Αθανασία «ζωντάνεψε» ξαφνικά και άρχισε να διηγείται εκστασιασμένη μέσα από το φέρετρό της την περιπέτειά της, με τους φωτορεπόρτερ να καταγράφουν τη σκηνή!

Όπως είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος που την παρακολουθούσε άφωνο, η Παναγία την είχε πάρει μαζί της έως τα Καλάβρυτα, όπου παρακολούθησαν μαζί σκηνές σφαγής αιχμαλωτισμένων ανταρτών! Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, η Θεομήτωρ τής είπε για τους κομμουνιστές: «Βλέπεις, παιδί μου; Αυτά παθαίνουν όσοι δεν πιστεύουν…»!

Όπως θα δήλωναν αργότερα στην εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου κάποιοι από τους αυτόπτες μάρτυρες της «ανάστασης», ανάμεσά τους ο δεσπότης με δυο τρεις έμπιστους ιερείς, ο διοικητής Χωροφυλακής και ένας μοίραρχος που υπηρετούσε στην Αμαλιάδα, «όταν επανήλθε η ψυχή της Αθανασίας στο σώμα της σείστηκαν τα θεμέλια του σπιτιού»!

Το «θαύμα»

Τότε, σύμφωνα με τους ίδιους, η Παναγία τής ζήτησε ένα ποτήρι νερό και όταν της το έφερε ήπιε το μισό. Έβλεπαν, μάλιστα, το ποτήρι ψηλά στον αέρα και το νερό να λιγοστεύει χωρίς να χύνεται! Υστέρα και από αυτό το θαύμα, οι πιο αφελείς κάτοικοι της Αμαλιάδας είχαν πειστεί ότι η αγνή βοσκοπούλα είχε άμεση επαφή με την Παναγία και ότι μπορούσε εξ ονόματός της να κάνει θαύματα, όπως, για παράδειγμα, να βρίσκει τα σημεία όπου υπήρχε νερό, κάτι πολύτιμο για τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου», ο εξάδελφος της Αθανασίας Μιχάλης Σάμαρης είχε πει: «Εβάρεσε νερό χίλια μέτρα μακριά από το Κουνουπέλι και είπε ότι το νερό θα βγει μονάχο του προτού το βαρέσουν. Και το βάρεσε στα 80 μέτρα και έτρεχε μοναχό του»!

Δείτε επίσης: Όταν ο Κώστας Βουτσάς πουλούσε με κασελάκι τσιγάρα στους Άγγλους αιχμαλώτους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This