Δευτέρα 21/6/2021

Σαν σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Eurovision με Μαρινέλλα και το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» (video)

Σαν σήμερα, πριν από 46 χρόνια, στις 6 Απριλίου του 1974, διεξήχθη ο 19ος διαγωνισμός της Eurovision στο The Dome του Μπράιτον της Αγγλίας, με νικητές τους ABBA και το τραγούδι Waterloo της Σουηδίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας

Η χώρα μας, μέσω του ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως), έδωσε για πρώτη φορά το παρών στη Eurovision το 1974. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διαγωνισμό ήταν η Μαρινέλλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Η ελληνική συμμετοχή εμφανίστηκε πέμπτη και συγκέντρωσε 7 βαθμούς, οι οποίοι την έφεραν στην 11η θέση. Η Μακώ Γεωργιάδου έκανε το σχολιασμό για λογαριασμό του ΕΙΡΤ, ενώ την ανακοίνωση της ελληνικής βαθμολογίας η Ειρήνη Γαβαλά.

Ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ συνέβαλε στη διάσωση του αρχειακού υλικού από την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το ρεπορτάζ που προβλήθηκε από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Μπράιτον της Αγγλίας.

Η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Μπράιτον

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Μπράιτον της Αγγλίας. Η Μαρινέλλα, οι δημιουργοί του τραγουδιού Γιώργος Κατσαρός (σύνθεση) και Πυθαγόρας (στίχοι) κάνουν δηλώσεις για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Τη ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ συνοδεύει επίσης ο Διευθυντής τηλεόρασης του ΕΙΡΤ Γιώργος Ανεστόπουλος ως επικεφαλής της αποστολής και δεκαμελής αποστολής ανάμεσα στους οποίους ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος. Η Μαρινέλλα δηλώνει πολύ συγκινημένη, που εκπροσωπεί τη χώρα μας κι εύχεται το καλύτερο για το ελληνικό τραγούδι. Ακόμη, με το συνθέτη Γιώργο Κατσαρό αναφέρονται στις επιτυχίες που είχαν και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού.

Η άφιξη της ελληνικής αποστολής από το Μπράιτον

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Η Μαρινέλλα επιστρέφοντας από το Μπράιτον, δηλώνει συγκινημένη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision. Σημειώνει πως οι εντυπώσεις που της άφησε ο διαγωνισμός είναι άριστες και πως η εμφάνιση της ήταν αξιοπρεπέστατη. Απέδωσε, όπως και ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός, το αποτέλεσμα στην τύχη ενώ δήλωσε έκπληκτη για τη νίκη του σουηδικού τραγουδιού που δεν περίμενε κανείς. Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επόμενο εκπρόσωπο της χώρας μας (σημ. το 1975 η Ελλάδα απείχε από το διαγωνισμό της Eurovision).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ