27/5/2022

Βούλα Πατουλίδου: «Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει φύλο»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Πίσω από την εικόνα με την ελληνική σημαία πάνω μου υπάρχει μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια, θυσίες, πολλές νίκες και περισσότερες ήττες»

«Μια γυναίκα “παλαιάς κοπής” δεν διαφημίζει τον έρωτά της» λέει στην «Espresso» η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης) Βούλα Πατουλίδου, απαντώντας κοφτά και ξεκάθαρα στο αν γιορτάζει τον «αυριανό Βαλεντίνο».

  • Συνέντευξη στην
    Βίβιαν Μπενέκου

Η δυναμική αντιπεριφερειάρχης, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στη χώρα, παίρνοντας θέση σε όσα δραματικά περιστατικά κακοποίησης γυναικών ή ανδρών που ήρθαν στη δημοσιότητα ύστερα από τη φοβερή καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υποστηρίζει: «Αρρωστημένες, ημιτελείς, λειψές προσωπικότητες που διακατέχονται από την έπαρση μίας κατά φαντασίαν υπεροχής υπάρχουν παντού»! Η ίδια, ενώ έχει δεχθεί απειλές και εκφοβισμούς ενόσω ήταν αθλήτρια, εντούτοις σεξουαλική παρενόχληση δεν υπέστη ποτέ γιατί, όπως λέει, παντρεύτηκε στα 19 της και ο σύζυγός της έγινε το δικό της «ανάχωμα» απέναντι στα διαστροφικά μυαλά. Πιστεύει δε, μιλώντας για τις γυναίκες, ότι το «κρεβάτι ως μέσο αναρρίχησης δεν είναι γυναικείο προνόμιο».

Η Βούλα Πατουλίδου, που είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη, 8ο ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, θεωρεί ότι η πορεία του πρωταθλητή είναι ένα ατέλειωτο lockdown, σαν κι αυτά τα πολλά που έζησαν εκείνη και ο σύζυγός της μέσα στον αθλητισμό. Μαζί έχουν έναν γιο, τον Γιώργο, και η ίδια, παρά το βαρύ της πρόγραμμα στην Περιφέρεια, βρίσκει χρόνο να γυμνάζεται. Μάλιστα… διασκεδάζοντας την εμμηνόπαυση, λέει ότι εξαιτίας της… είδε μαγουλάκια στο πρόσωπό της!

Ζόρικη η θέση της αντιπεριφερειάρχου σε μια τόσο σημαντική περιφέρεια της χώρας; Πώς αισθάνεστε;

Μεγάλη ευθύνη. Δεν «υπηρετώ» μόνο τις πάνω από 42.000 ψήφους που πήρα στις εκλογές. Δεν επαναπαύομαι ποτέ σε δάφνες. Τη θέση της αντιπεριφερειάρχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τη διεκδίκησα για να παρέμβω και να προσφέρω. Οπως κάθε θέση εξουσίας, έχει υποχρεώσεις και λήψεις αποφάσεων με υψηλό ρίσκο. Η ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων είναι ο «μπούσουλάς» μου κάθε μέρα που ξημερώνει. Μακάρι τα αποτελέσματα των αποφάσεων να είναι τόσο χειροπιαστά στους πολίτες, ώστε να γίνουν και οι ίδιοι πιο ενεργοί, πιο συνεργάσιμοι και όλοι μαζί πιο αποτελεσματικοί.

Ο κορωνοϊός και τα συνεχή lockdowns πόσο και πώς σας επηρέασαν και σας επηρεάζουν;

Ο εγκλεισμός είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Είναι όμως το τίμημα για τη ζωή μας. Σφίγγω τα δόντια και προχωρώ. Στερούμαι όπως όλοι την επαφή, τη συναναστροφή, το άγγιγμα, την αγκαλιά και το χάδι. Εχω να αγκαλιάσω τη μητέρα μου με μια σφιχτή αγκαλιά από τον προηγούμενο Μάρτη. Μπαίνω στο σπίτι και τα πετάω όλα. Αυτό που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβρη όμως στη Θεσσαλονίκη δεν θέλω ούτε κατά διάνοια να το ζήσω ξανά. Στον προσωπικό μου ορίζοντα ο στόχος είναι ένας: η υγεία όλων.

Θα εμβολιαστείτε;

Χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υπήρξατε η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στην Ελλάδα. Αρα ανοίξατε έναν πολύ δύσκολο δρόμο για τις γυναίκες στον αθλητισμό. Πόσο δύσκολα περάσατε εσείς κάνοντας πρωταθλητισμό;

Η πορεία του πρωταθλητή είναι μια πορεία ενός ατέλειωτου lockdown. Είναι όμως επιλογή. Δεν σ’ το επιβάλλουν. Πίσω από την εικόνα με την ελληνική σημαία πάνω μου υπάρχει μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια, θυσίες, πολλές νίκες και περισσότερες ήττες. Αυτή η διαδρομή όμως με ανέβασε πάνω στο βάθρο της πρώτης γυναίκας χρυσής ολυμπιονίκη της Ελλάδας. Αυτό με κάνει διπλά περήφανη.

Βρήκατε μπροστά σας, όπως η Μπεκατώρου, άντρες που σας ενόχλησαν έχοντας εξουσία πάνω σας; Ή είχατε ποτέ ακούσει ανάλογα περιστατικά στην Εθνική ομάδα;

Η κατάχρηση εξουσίας είναι ειδεχθής όπως κι αν εκφράζεται. Εχω δεχθεί απειλές, εκφοβισμούς, αλλά σεξουαλική παρενόχληση όχι, ποτέ. Ισως παρουσία του άντρα μου, μεγάλου αθλητή, από τα 19 μου, λειτουργούσε ως «ανάχωμα» απέναντι σε οποιοδήποτε επίδοξο διαστροφικό μυαλό.

Έχετε δηλώσει ότι ο αθλητισμός είναι ο πιο καθαρός χώρος στην κοινωνία για να μπορέσεις να στείλεις το παιδί σου. Ομως και η περίπτωση της Σοφίας, και η περίπτωση του προπονητή κολύμβησης που παρενόχλησε 11χρονη αθλήτρια, δείχνουν ότι και ο αθλητισμός μπορεί να είναι σάπιος. Τι λέτε για αυτό;

Κάτω τα χέρια από τον αθλητισμό. Κάτω τα χέρια από τον πιο υγιή χώρο όπου μπορεί να βρεθούν ένα παιδί και ένας νέος άνθρωπος. Θα τον υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια. Οταν σ’ ένα λευκό ύφασμα υπάρχει ένας λεκές, δεν πετάς το ύφασμα. Καθαρίζεις τον λεκέ.

Τελικά, ο «άντρας αφέντης» δεν εξέλειπε, παρότι βρισκόμαστε στο 2021…

Δεν το βλέπω έτσι. Στο στενό πλαίσιο του «άντρα αφέντη». Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει φύλο. Η κατάχρηση εξουσίας δεν έχει φύλο. Ο παράγοντας που επιτίθεται σε μια αθλήτρια, ο προπονητής που βιάζει ένα μικρό κορίτσι, ο καθηγητής που εκβιάζει μία φοιτήτρια δεν ασκεί βία λόγω σωματικής υπεροχής. Ασκεί βία λόγω θέσης. Ο διευθυντής που εκβιάζει ή εκμεταλλεύεται τον υπάλληλο, οι μαθητές που κάνουν bullying στον αδύναμο συμμαθητή τους, μια προϊσταμένη που ξεφτιλίζει έναν υφιστάμενό της είναι μορφές φασισμού που βασίζονται στην επιβολή του ισχυρού στον αδύναμο λόγω θέσης. Αρρωστημένες ημιτελείς λειψές προσωπικότητες που διακατέχονται από την έπαρση μίας κατά φαντασίαν υπεροχής υπάρχουν παντού.

Επίσης, ούτε η σκέψη ότι οι γυναίκες που πετυχαίνουν περνούν από αντρικά κρεβάτια έχει φύγει από την κοινωνία μας. Το έχετε αντιμετωπίσει αυτό εσείς; Η γυναίκα έχει όπλο απέναντι σε όλο αυτό;

Δεν ζω σ’ ένα ροζ συννεφάκι για να πέσω να γκρεμοτσακιστώ από αυτό. Το κρεβάτι ως μέσο αναρρίχησης δεν είναι γυναικείο προνόμιο. Μη ρωτάτε λοιπόν αν η γυναίκα έχει όπλο απέναντι σε αυτό. Ρωτήστε αν η κοινωνία μας είναι ικανή και δυνατή να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα. Η απάντηση βρίσκεται σε πράξεις όπως αυτή της Σοφίας. Και μην ξεχνάτε πως εντυπωσιαζόμαστε από ανθρώπους που αναρριχήθηκαν στην κορυφή έρποντας, γλείφοντας και με τα κέρατά τους, και λοιδορούν πολλές φορές όσους αντιστέκονται με επιχειρήματα, αξίες και γνώση.

Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πάει καλά;

Πιστεύω πως δεν υπάρχει δυσκολότερη συγκυρία για πρωθυπουργό από αυτή που ζούμε. Δεν το λέω αυτό για να του δώσω ελαφρυντικά και για λάθη που έχουν γίνει. Θεωρώ πως η διαχείριση μέχρι στιγμής είναι καλή.

Πώς αυτοχαρακτηρίζεστε πολιτικά; Ως αριστερή, δεξιά, φιλελεύθερη;

Μακεδόνισσα!

Τι περαιτέρω σχέδια έχετε για την πολιτική σας καριέρα;

Μου φαίνεται παράδοξο σε μία κατάσταση alert όπου βρισκόμαστε να μιλάει κάποιος για σχέδια πολιτικής καριέρας. Στις αποφάσεις που πήρα μέχρι τώρα στη ζωή μου ακολούθησα το ένστικτό μου και την ανάγκη μου να παρέμβω σ’ αυτό που ζω. Το έρεισμά μου είναι η αγάπη για τον τόπο μου, για την ιστορία μου και τον πολιτισμό μου. Δεν μου αρέσει καν ο προσδιορισμός «πολιτική καριέρα». Θέλω να ολοκληρώνω έργα που άρχισα. Θέλω να τιμώ τον λόγο μου. Ετσι πορεύομαι.

Τελικά η ομορφιά μετράει; Οι γυναίκες αθλήτριες χάνουν τη θηλυκότητά τους, όπως λέγεται;

Ο όμορφος είναι όμορφος όταν κοντά σου είναι. Μα ο καλός είναι καλός και τώρα και για πάντα. (Γελάω)! Χάνουν οι γυναίκες αθλήτριες τη θηλυκότητά τους; Αυτό είναι ένα στερεότυπο από το παρελθόν. Δεν ισχύει πια.

Τι συντήρηση κάνει στο σώμα της μια πρωταθλήτρια ολυμπιονίκης όπως εσείς που γυμναζόσασταν ώρες στο παρελθόν; Σήμερα πώς κρατιέται το σώμα;

Όσο φορτωμένο και να είναι το πρόγραμμά μου, βρίσκω χρόνο για άσκηση καθημερινά.

Τι αλλαγές έχει φέρει η εμμηνόπαυση;

Επιτέλους είδα πώς είναι το πρόσωπό μου με… μαγουλάκια!

Κεφάλαιο σύζυγος και γιος. Θέλετε να μου μιλήσετε γι’ αυτό;

Είναι ξεχωριστά μοναδικά πολύτιμα κεφάλαια ο σύζυγός μου κι ο γιος μου. Μπορεί στο κάδρο να είμαστε και οι τρεις μαζί, μέσα μου όμως έχουν ξεχωριστή θέση και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα.

Μένει ζωντανή μια αγάπη που μετράει χρόνια γάμου;

Δεν εξιδανικεύω την αιώνια αγάπη. Η αγάπη διαρκεί όσο χρειάζεται να διαρκέσει και θα διατηρηθεί αν και οι δύο σύντροφοι επενδύουν χρόνο στοργή και προσπάθεια σ’ αυτή.

Γιορτάζετε τον Άγιο Βαλεντίνο που είναι αύριο;

Μια γυναίκα «παλαιάς κοπής» δεν διαφημίζει τον έρωτά της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Kάνει comeback και φτιάχνει κόμμα

«Πού έχουν πάει σήμερα τα πολλά εκατομμύρια των Ελλήνων που ψήφιζαν στο παρελθόν τη...

Δημήτρης Αλχατζίδης: «Αδύνατο να προσεγγίσουμε την τραγωδία των Ποντίων»

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ονειρεύτηκα το Δέντρο», που θα προβληθεί απόψε στο Οpen στις 10.30,...

Σοφία Σακοράφα: «Η κυβέρνηση κωφεύει στην ενεργειακή κρίση»

Δύο ισότιμους πόλους έλξης έχει η ζωή της. Τον αθλητισμό και την πολιτική. Και...

Μαρία Ζάγκα: Η Ελληνίδα «Θάτσερ» των βενζινάδικων

Η έκρηξη στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έβγαλε στην επιφάνεια την «εκρηκτική»...

Ολγα Γεροβασίλη: Η ασυμβίβαστη «σιδηρά κυρία» του ΣΥΡΙΖΑ

Ανήκει στις ισχυρές γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως είναι η ισχυρότερη. Είναι σκληρή Ηπειρώτισσα,...

Ζωή Ράπτη: «Το Πάσχα της ζωής μου»

Ανθισμένες βουκαμβίλιες, μυρωδιά γιασεμιών, χιλιάδες φαναράκια στον ουρανό του Λεωνιδίου και η παιδική αγωνία...

Γιάννης Αντωνιάδης: «Ωρύονται αυτοί που συνεργάζονταν με τη Χρυσή Αυγή»

Ηρεμη δύναμη χαρακτηρίζουν οι φίλοι αλλά και οι ψηφοφόροι του τον βουλευτή Φλώρινας της...

Έλενα Κουντουρά: «Πρέπει να σπάσει το σπιράλ της σιωπής»

Μόνο του το #ΜeΤoo δεν φτάνει. Χρειάζεται να στηριχτεί από δυναμικές πολιτικές για την...

Γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν χρειάζεται να ομολογήσει – Ο Δρ. Εγκληματολογίας Π. Παπαϊωάννου μιλά για την υπόθεση της Πάτρας

Γιατί μπορεί να είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «έγκλημα του αιώνα» - Ποια είναι τα 5 πιθανά κίνητρα της 33χρονης μητέρας

Θύμιος Λυμπερόπουλος: «Αυταρχικός ο Μητσοτάκης, τα στελέχη της Ν.Δ. τον φοβούνται»

Έρχεται καταιγιστικός, ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια πετυχημένης συνδικαλιστικής δράσης, να διεκδικήσει ξανά την...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν το τελευταίο (;) εργοστάσιο που έφτιαχνε κινητήρες για τα Drones

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας με ένα χτύπημα ακριβείας...

Ιδιοκτήτης ψητοπωλείου χτύπησε 14χρονη επειδή έκλεψε σάντουιτς

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένα 14χρονο κορίτσι επειδή έφυγε από...

Εξέλιξη στην υπόθεση του 6χρονου Ράινερ: «Tο παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία»!

Ο πατέρας του και ο θείος του άρπαξαν το παιδί και μέσω Θεσσαλονίκης διέφυγαν για Νορβηγία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ