Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Εθνικό σχέδιο για τις πυρκαγιές»

Ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλάει για το πάθημα με τις φωτιές που δεν έγινε μάθημα και εξομολογείται τον έρωτά του με το ΠΑΣΟΚ

Must Read

Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου που το δημιούργησε δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος τόσο φανατικός, τόσο «βαμμένος πράσινος» και τόσο μεγάλος θιασώτης του ΠΑΣΟΚ.

Κι όταν τον ρωτάς με τι θα το άλλαζε, φυσικά σου απαντά με τίποτα στον κόσμο!

Αυτός είναι ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο «πιο ΠΑΣΟΚ» απ’ όλους!

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Παρά την αφοσίωσή του, όμως, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι ένα ανοιχτό μυαλό, ακομπλεξάριστος πολιτικός έναντι των αντιπάλων του και μια ήρεμη δύναμη με πολύ χιούμορ. Γι’ αυτό και ταίριαξε με τον Νικήτα Κακλαμάνη της Ν.Δ., με τον οποίο δεν μοιράζονται απλώς το προεδρείο της Βουλής, αλλά και τις περίφημες καραμέλες της Αρκαδίας ή «καραμέλες ΠΑΣΟΚ», που ο Οδυσσέας κερνάει πάντοτε τον φίλο του Νικήτα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει εθνικό σχέδιο συνεννόησης για τις πυρκαγιές, ενώ πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει συνεχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να το συκοφαντήσουν για το αντίθετο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η πολιτική απογοητεύει τον Οδυσσέα. Τον ανταμείβουν όμως η καλή κουβέντα κι ο ενθουσιασμός του κόσμου για εκείνον.

Θα ήθελε να είχε περάσει περισσότερο χρόνο με την Ελενα, τον Γιώργο και τη Φωτεινή, όσο ήταν μικρά, αλλά η πολιτική έχει και αυτό το κόστος.

Φράουλες, παγωμένο καρπούζι, μοσχοφίλερο Αρκαδίας, χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκια, δίπλες για γλυκό και δηλωτή στο καφενείο είναι τα αγαπημένα του καλοκαιριού του βουλευτή Αρκαδίας στο χωριό του, τη Μυγδαλιά.

Στο μυαλό του όμως κρατάει μόνιμη καλοκαιρινή θέση η Ικαρία, το νησί που, μόλις το γνώρισε, το ερωτεύτηκε. Τους λόγους τους αναλύει στη συνέντευξη που δίνει σήμερα στην «Espresso».

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το καλοκαίρι 2022 σε σχέση με τις πυρκαγιές; Γιατί τόση μανία εμπρησμών;

Δυστυχώς δεν μάθαμε από τα λάθη των προηγούμενων ετών, δεν υπήρξαν η κατάλληλη προετοιμασία και η πρόληψη ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον φέτος η περιβαλλοντική καταστροφή. Δάση, εθνικοί δρυμοί, περιουσίες καίγονται, άνθρωποι δυστυχούν και δυστυχώς οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για αυτό το ζήτημα. Αν θέλουν και τα υπόλοιπα κόμματα, είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης.

Ο πρόεδρός μας Ν. Ανδρουλάκης, με έκθεσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάφερε να εγκριθεί η πρότασή του για τον μηχανισμό rescEu, ο οποίος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης βοηθάει άμεσα τα κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με μία καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός, παρότι πάγωσε τη συζήτηση για εκλογές, εντούτοις κάνει προεκλογικές περιοδείες. Εσείς τι λέτε, είναι κοντά οι εκλογές;

Τη δεδομένη στιγμή διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας και ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το πότε ακριβώς θα διενεργηθούν εκλογές είναι απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και παράλληλα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Για εμάς οι πρόωρες εκλογές δεν συνιστούν απειλή. Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα στο καλοκαίρι τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να συνομιλούμε με τον κόσμο και να επικοινωνούμε την πρότασή μας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι «ξεφούσκωσε» ή «ξεφουσκώνει» το ρεύμα Ανδρουλάκη;

Αν κάποιος είναι κερδισμένος από την εικόνα που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. από το 39% που ήταν στις εκλογές είναι σήμερα στο 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 32% είναι σήμερα στο 23% και μόνο το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του, που από το 8% πήγε στο 12,3%.

Η πίεση που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ είναι αναντίστοιχη των δημοσκοπήσεων! Με καταλαβαίνετε; Αν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι δεν έχουμε δυναμική, θα είχαν άλλη τακτική. Παρ’ όλα αυτά θέλει δουλειά, επιμονή στον στόχο και στην πολιτική γραμμή που έχουμε, και σύντομα θα έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πάντως, υπάρχει μια υποτονικότητα σε σχέση με τη δραστηριότητα του προέδρου και του κόμματος. Επίσης, το αφήγημά σας ή δεν υπάρχει ακόμη ή δεν είναι ευκρινές. Τι γνώμη έχετε;

Εμείς δεν ασχολούμαστε με «αφηγήματα», έχουμε πολιτικές προτάσεις που είναι αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές και θέλουμε να εφαρμοστούν. Αυτό θα επιδιώξουμε και μετά τις εκλογές. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις προθέσεις μας. Οποιος θέλει να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας μπορεί να τους ψηφίσει. Εμείς δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο, όταν οι πολίτες τούς κλείνουν την πόρτα.

Το μόνο αφήγημα που βλέπουμε εμείς να εκτυλίσσεται είναι το πέρασμα από το ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα» που κάποιοι ήθελαν να εδραιώσουν ως άποψη στο «ΠΑΣΟΚ, σώσε μας» τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες οι πολιτικές σας προτάσεις σε γενικές γραμμές;

Η πρόταση, για παράδειγμα, του Ν. Ανδρουλάκη για κοινωνική στέγη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά και οι εστίες για τους φοιτητές από ευάλωτες οικογένειες.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέταξε 30.000 εστίες για αυτόν τον σκοπό, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. μόλις 100.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί τώρα να ψελλίσει κάτι. Τον καλωσορίζουμε…

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πλαφόν στη χονδρική τιμή της, ενώ το ΠΑΣΟΚ πλαφόν στη λιανική. Με πλαφόν στη χονδρική (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) το κόστος τον Αύγουστο θα κυμαίνεται από 150 έως 170 ευρώ και ανάλογα τον πάροχο θα φτάνει τα 200 ευρώ. Με πλαφόν στη λιανική (ΠΑΣΟΚ) θα πλήρωνε 140 ευρώ σταθερά για έναν χρόνο. Παράλληλα το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών, ενώ τώρα μεταφέρεται στον ηλεκτροπαραγωγό.

Για αυτούς αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, που είναι η πολιτική του αυτονόητου και του συγκεκριμένου, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφιστεί από τους πολίτες.

Συνεργασία μετεκλογική με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς τι θα προτιμούσατε;

Οι πολίτες θα ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή και εμείς καλούμε τα κόμματα να συμφωνήσουν με το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα προς όφελος των πολιτών. Εκεί όλοι θα κριθούν για το αν βάζουν το προσωπικό ή το συλλογικό συμφέρον της χώρας πάνω από θέσεις και αξιώματα. Εκεί το δίλημμα θα είναι ποιος θα πορευτεί με βάση τις πολιτικές και ποιος θα βάλει το συλλογικό συμφέρον και τη σταθερότητα της χώρας πάνω από τα αξιώματα και τις καρέκλες.

Τι εισπράττετε από την πολιτική σε προσωπικό επίπεδο; Τι προσθέτει και τι αφαιρεί από εσάς;

Η πολιτική έχει πολλή απογοήτευση αλλά και το αίσθημα ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, ότι μπορείς να είσαι μέρος μιας προσπάθειας για τη χώρα σου. Η γενιά μου στην πολιτική έζησε σε μια δύσκολη εποχή, με Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή κρίση. Η αντίδραση του κόσμου είναι αυτό που προσθέτει ή αφαιρεί στην εμπειρία της πολιτικής. Η καλή του κουβέντα, όμως, είναι πάντα μια επιβράβευση για να συνεχίζεις με μεγαλύτερη δύναμη.

Με τι θα αλλάζατε το ΠΑΣΟΚ;

Με τίποτα δεν θα άλλαζα το ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν, θα το είχα ήδη κάνει.

Αποκαλέσατε «cool πρόεδρο» τον Νικήτα Κακλαμάνη. Είναι ο αντίπαλος που θαυμάζετε;

Ο Νικήτας με τη συμπεριφορά του, τη στάση ζωής του αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι πράγματι «cool». Είναι οξυδερκής, με χιούμορ και οι συζητήσεις μαζί του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, όταν τελειώνουν οι «καραμέλες ΠΑΣΟΚ», όπως τις έχω ονομάσει, στο προεδρείο, καραμέλες από την «Αρκαδία» και το Ψάρι Γορτυνίας, με αυστηρότητα ζητά να έρθει νέα παρτίδα.

Ο βουλευτής Αρκαδίας με την οικογένειά του

Τα παιδιά σας μεγάλωσαν. Πλέον έχετε φοιτητές ανάμεσά τους;

Τα παιδιά μεγαλώνουν και εκεί βλέπω ένα μεγάλο «κενό» για εμένα. Αν κάτι μας στερεί η ζωή που έχουμε επιλέξει, η ενασχόληση δηλαδή με την πολιτική, είναι ο χρόνος με τα παιδιά μας και την οικογένεια. Πολλές φορές νιώθω μια απογοήτευση για τον χρόνο που δεν έζησα μαζί τους. Τώρα προσπαθώ πολύ να τα βλέπω, αλλά και αυτά είναι σε μια ηλικία που έχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό που θέλω είναι να χαίρομαι μαζί τους, αλλά και να είμαι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία. Αυτό που θα ήθελε κάθε γονιός.

Διακοπές πού και πότε;

Διακοπές… Η οικογένειά μου, εκτός της μεγάλης μου κόρης της Ελενας, πέρασε αρκετές μέρες στο Παράλιο Αστρος και, όταν έβρισκα λίγο χρόνο, πήγαινα κι εγώ. Φέτος δεν έχει κάτι άλλο από θάλασσα. Ομως στις αρχές Αυγούστου ξεκινάω διακοπές στο βουνό, στη Μυγδαλιά ή Γλανιτσιά Γορτυνίας. Ξεκούραση, καλό φαγητό από το περιβόλι της Ελένης και του Κώστα και βέβαια «άθληση» στη δηλωτή πρωί απόγευμα. Το βράδυ λίγο πριν βραδιάσει μια βόλτα στις Ράχες για το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Τι τρομάζει τη σύζυγο εν όψει προεκλογικής περιόδου;

Δεν την τρομάζει απολύτως τίποτα. Είναι στάση ζωής της να μην ασχολείται με τα προεκλογικά. Γενικά δεν ασχολείται με τη λειτουργία του πολιτικού μου γραφείου.

Παγωτό, αγαπημένη γεύση; Καρπούζι ή πεπόνι;

Οσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στο περιβόλι του χωριού μας βγάζουμε νοστιμότατες φράουλες. Το απόγευμα πριν πάω στο καφενείο ένα κρύο καρπούζι στη βεράντα αγναντεύοντας την Κουκούλα (βουνό του χωριού μας) είναι απόλαυση μαζί με τη μάνα μου και τον πατέρα μου.

Κρασί ή μπίρα; Τι προτιμάτε;

Το βράδυ στο καφενείο της Σέβδας η χωριάτικη, το σουβλάκι και οι πατάτες από τη Μαυρομάτα (τοποθεσία όπου βρίσκεται το περιβόλι της Σέβδας) μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο κρασί, μοσχοφίλερο από την Αρκαδία είναι ο τέλειος συνδυασμός. Στο τέλος τρώμε και καμιά δίπλα για γλυκό, αν υπάρχει. Ολα αυτά είναι τελετουργία, κάτω από τον πλάτανο με κουβέντα και δροσιά που δεν θέλεις να φύγεις.

Αραχτός σε καφενείο του χωριού

Θυμάστε το ωραιότερο καλοκαίρι σας;

Εκτός από τα καλοκαίρια στο χωριό, ένα από τα πιο όμορφα καλοκαίρια το έχω ζήσει στην Ικαρία στον Αγιο Κήρυκο, όπου ζουν οι φίλοι και κουμπάροι μας. Στην Ικαρία ξεκουράζομαι πραγματικά, αφού όλα κυλούν ήσυχα και ανέμελα. Η φοβερή θάλασσα, το ωραίο φαγητό και το γλυκό στα Θέρμα είναι μια απόλαυση. Τα ποτά στην πλατεία, τα φοβερά κοκτέιλ στο TAZA και οι ωραίες συζητήσεις μέχρι αργά με το αεράκι να σε δροσίζει. Και βέβαια δεν θα μπορούσα να ξεχάσω το κατσικάκι από τα χέρια του Μάνου και της Στέλλας! Δεν δίνω άλλες λεπτομέρειες, σας αφήνω να το φανταστείτε. Αν πάτε Ικαρία, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα χωριά της, είναι μοναδικά. Ζηλεύω που η γυναίκα μου και η Φωτεινούλα μου θα με διαβάζουν από τις παραλίες της Ικαρίας σήμερα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This