Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η κυρία που έχει όραμα στας Σέρρας

Η δικηγόρος, ακολουθώντας το οικογενειακό dna μια και ο πατέρας της υπήρξε στο παρελθόν δήμαρχος Σερρών, μιλά για το όραμά της για την πόλη που την εξέλεξε δήμαρχο από τον πρώτο γύρο

Must Read

«Μια πόλη δεν αλλάζει με παλαιοκομματικές χαιρετούρες και χτυπήματα στην πλάτη. Αλλάζει με σχέδιο, όραμα και ρήξεις» λέει σήμερα στην «Espresso» η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, που νίκησε μέσα στο κάστρο του καραμανλισμού στις Σέρρες, αν και έχει «πασοκικές καταβολές»!

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

«Οι πολιτικές μου καταβολές είναι διαφορετικές, όμως είμαστε περήφανοι, ως Σερραίοι, για την καταγωγή ενός ανθρώπου που οι Ελληνες τίμησαν τόσες φορές και πρόσφερε τόσα στην πατρίδα» υποστηρίζει, ξεκάθαρα, η νέα δήμαρχος Σερρών μιλώντας για τον πιο σπουδαίο δημότη της πόλης της, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Βάρβαρα Μητλιάγκα κέρδισε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 47,85% απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, που συγκέντρωσε ποσοστό 47,75%. Η δήμαρχος Σερρών στην ουσία παίρνει σκυτάλη από τον πατέρα της Ζήση Μητλιάγκα, που είχε επίσης εκλεγεί δήμαρχος Σερρών, για δύο θητείες, παλαιότερα.

Είναι από τις ελάχιστες γυναικείες παρουσίες στους δήμους της χώρας, κι αυτό η ίδια το αιτιολογεί, λέγοντας: «Κάτω από κάθε πολιτική πέτρα υπάρχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο υπόλειμμα μισογυνισμού και σεξισμού». Η Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι παντρεμένη με τον Απόστολο Γεωργιάδη, μηχανικό Λογισμικού και Τηλεπικοινωνιών, και έχουν δύο παιδιά, τη Χρυσάννα, που είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, και τον Ζήση, μαθητή της β’ γυμνασίου.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία των Σερρών. Τι σας λέει αυτός ο τίτλος σήμερα; Γιατί μπήκατε στην πολιτική;

Eίναι μεγάλη τιμή, αλλά η ευθύνη είναι πολύ μεγαλύτερη. Προέρχομαι από ένα οικογενειακό περιβάλλον που έζησε μέσα στην πολιτική, μια και ο πατέρας μου διετέλεσε δήμαρχος στην πόλη. Ομως μπορώ να σας πω ότι αυτό μέχρι ένα σημείο ήταν ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Η ένταση, η αδικία, η αχαριστία, που είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής πολλές φορές, ήταν για εμένα λόγοι αντίστασης στην ιδέα της ενασχόλησής. Ομως πολλές φορές έρχεται η ώρα που δεν μπορεί να περιμένει. Γιατί απλά δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα της στασιμότητας για τον τόπο όπου ζεις, όπου ζουν τα παιδιά σου. Η βαθιά πίστη μου για τις δυνατότητες του τόπου μας, ότι τίποτα δεν αλλάζει χωρίς κόπο και στόχο, με ενεργοποίησε στην Αυτοδιοίκηση. Η αλλαγή δεν έρχεται με έναν αυτόματο πιλότο. Ολοι οφείλουμε να γίνουμε μέρος της. Μια πόλη δεν θα αλλάξει απλά με παλαιοκομματικές χαιρετούρες και χτυπήματα στην πλάτη. Χρειάζεται σχέδιο, όραμα, αποφασιστικότητα και διάθεση για ρήξεις με όποια παθογένεια κρατά τον τόπο πίσω.

Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα

Τα καταφέρατε σε μια πόλη «κάστρο της Δεξιάς», αν και οι πολιτικές σας καταβολές προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή ευρύτερα την Κεντροαριστερά. Προσωπική σας επιτυχία;

Το κάστρο που έπεσε ήταν αυτό της στασιμότητας και μιας ιδιοκτησιακής παλαιοκομματικής λογικής που χαρακτήρισε την απερχόμενη διοίκηση. Ο συνδυασμός μας ήταν υπερκομματικός. Συνήθως στην Αυτοδιοίκηση οι περισσότεροι το ισχυρίζονται για επικοινωνιακούς λόγους. Ομως στην περίπτωση της παράταξής μας αυτό ισχύει στο 100%. Ανθρωποι της κοινωνίας και από όλους τους κομματικούς χώρους βρεθήκαμε, ενωθήκαμε, δουλέψαμε και πείσαμε ότι οι Σέρρες αξίζουν πολλά περισσότερα. Ο τόπος μάς ένωσε. Βάλαμε μπροστά το διακύβευμα για τον τόπο μας, χωρίς κανείς να αφήσει τα «πιστεύω» του. Δεν είναι κλισέ, είναι η επιτομή της προσπάθειάς μας αλλά και ένας βασικός λόγος αυτής της μεγάλης εκλογικής επιτυχίας. Η επιτυχία είναι βαθιά συλλογική υπόθεση.

Το γεγονός της μικρής διαφοράς πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων σας ή δεν παίζει ρόλο;

Η δημοκρατία έχει κανόνες. Οταν έχεις πίστη στους κανόνες της δημοκρατίας, δεν φοβάσαι τίποτα. Δυστυχώς, παρότι το βράδυ των εκλογών είχαμε μια ξεκάθαρη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος, πριν από λίγες μέρες υπήρξε αμφισβήτηση από την απερχόμενη δημοτική Αρχή κάνοντας, λόγο για… ισοπαλία. Εστρωνε τον δρόμο για ευθεία αμφισβήτηση του αποτελέσματος με παλαιοκομματικό τρόπο. Ολα αυτά είναι καταδικασμένες νοοτροπίες και πρακτικές τού χτες. Η εντολή των Σερραίων είναι ξεκάθαρη: Να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά. Και αυτό θα κάνουμε με μια διοίκηση που δεν θα αποκλείσει και δεν θα αφήσει πίσω κανέναν.

Πώς νιώθετε τώρα, που συνειδητοποιείτε ότι είστε δήμαρχος; Ποια τα συναισθήματά σας;

Νομίζω ότι χαρήκαμε αρκετά, τώρα όμως είναι η ώρα της ευθύνης. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλά και να παρουσιάζουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ένα διαφορετικό υπόδειγμα διοίκησης και δημόσιας στάσης. Θέλω να χαρακτηριστεί η διοίκησή μας από την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το πνεύμα της μετριοπάθειας σε όλες τις εκδοχές της παρουσίας μας, χωρίς αλαζονεία και έπαρση. Και θέλω να κριθούμε από τους δημότες αυστηρά. Ειδικά στο ύφος της διοίκησης δεν έχουμε κανένα περιθώριο για περίοδο χάριτος. Από την πρώτη ημέρα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Θέλω προσωπικά να συνεχίσω να είμαι διπλά και μέσα στην κοινωνία, στις γειτονιές και στα χωριά μας. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα. Να είμαι δήμαρχος που θα σταθεί δίπλα στους δημότες με έναν στόχο, ο οποίος ήταν και το προεκλογικό μας σύνθημα: να κάνουμε τον δήμο μας ένα κοινό σπίτι για όλους, σαν μια οικογένεια. Ετσι θα ήθελα να αισθανθούν τον δήμο οι δημότες. Αυτό αποτυπώνει και τη φιλοσοφία μας για το πώς θέλουμε να διοικήσουμε. Ο δήμος δεν είναι φέουδο και τσιφλίκι κανενός. Θα ξεριζώσουμε με αποφασιστικότητα τα φαινόμενα αυτά.

Είναι, τελικά, οι Σέρρες προνομιακός τόπος για τη Ν.Δ.; Πώς ακούτε εσείς τον καραμανλισμό;

Οι Σέρρες έχουν περάσει πολιτικά από πολλά κύματα. Οι πολιτικές μου καταβολές είναι διαφορετικές, όμως είμαστε περήφανοι σαν Σερραίοι για την καταγωγή ενός ανθρώπου που οι Ελληνες τίμησαν τόσες φορές και πρόσφερε τόσα στην πατρίδα. Πολιτικά έχω την ιδεολογική μου καταγωγή, όμως είμαι εκ θέσεως ένας άνθρωπος που επιδιώκει και πιστεύει στη μετριοπάθεια, στις συναινέσεις, στις συνέργειες και στην κοινή προσπάθεια. Στόχος μου είναι να ενώσω τους Σερραίους και να σηκώσουμε τον πήχη για τον τόπο μας. Και καλούμε όλες και όλους να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια. Να ενεργοποιήσουμε το φιλότιμο των Σερραίων, που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Ποιο έργο θα εγκαινιάσετε ως το πρώτο που έχει ανάγκη η πόλη;

Η πόλη έχει σοβαρά ανοιχτά ζητήματα με τις υποδομές της. Το δημοτικό γήπεδο, το παλιό και το νέο κολυμβητήριο είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας. Μια πόλη με παράδοση στον αθλητισμό έχει υποδομές που ανοιγοκλείνουν. Είναι ντροπή, πραγματικά. Και βέβαια θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στις σχολικές υποδομές και στην ασφάλεια των παιδιών μας. Οι Σέρρες θρήνησαν ένα παιδί πρόσφατα. Δεν γίνεται το 2023 ένα παιδί να χάνεται μέσα στο σχολείο. Τελεία και παύλα.

Οι γυναίκες που έγιναν δήμαρχοι είναι ελάχιστες σε όλη τη χώρα. Γιατί πιστεύετε ότι οι γυναίκες δεν κάνουν το βήμα που κάνατε εσείς;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι διακρίσεις είναι υπαρκτές και στήνουν ισχυρά αναχώματα. Και, ναι, αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Ομως αναμφίβολα υπάρχουν και λόγοι μιας καθημερινότητας στην οποία η γυναίκα καλείται να υπερβεί τον εαυτό της. Είναι μια καθημερινότητα που δεν έχει μόνο μια γυναίκα στην πολιτική, αλλά μια γυναίκα εργαζόμενη.

Δεχτήκατε πόλεμο ή όχι ως γυναίκα υποψήφια;

Κάτω από κάθε πολιτική πέτρα υπάρχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο υπόλειμμα μισογυνισμού και σεξισμού. Ομως πιστεύω στη δύναμη των γυναικών, που μπορεί και προχωρά μπροστά.

Τι οικογένεια έχετε; Σας στηρίζει;

Η οικογένεια είναι η βάση μου, η δύναμή μου! Είμαι παντρεμένη εδώ και 20 χρόνια με τον Απόστολο Γεωργιάδη, μηχανικό Λογισμικού και Τηλεπικοινωνιών, και έχουμε δύο παιδιά, τη Χρυσάννα, που είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο ΑΠΘ, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, και τον Ζήση, μαθητή της β’ γυμνασίου. Ο σύζυγος και τα παιδιά μου δεν είναι απλά το στήριγμά μου, είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πίστεψαν και πιστεύουν σε εμένα και σ’ αυτήν την προσπάθεια. Αν και γνωρίζουν ότι θυσιάζω ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού μου χρόνου για την ενασχόληση με τα κοινά, είναι και οι τρεις τους οι πιο «φανατικοί» υποστηρικτές μου. Ξέρουν ότι παρά τα νέα καθήκοντα είμαι εκεί γι’ αυτούς, όπως κι αυτοί για εμένα, αδιαπραγμάτευτα. Προσπάθησα και προσπαθώ η δική μου έκθεση να μη συνεπάγεται και αχρείαστη έκθεση της οικογένειάς μου. Μεγάλωσα σε ένα πολύ δημοκρατικό σπίτι, με αλληλοσεβασμό και κατανόηση στα «θέλω» του καθενός, και αυτό συνεχίζεται και στη δική μου οικογένεια.

Ποιο είναι για εσάς το ωραιότερο σημείο στην πόλη σας;

Μου βάζετε δύσκολα, γιατί η πόλη μου έχει πολλά όμορφα μέρη. Σίγουρα για κάποιον επισκέπτη ξεχωρίζει το πεζοδρομημένο κέντρο μας, καθώς και η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, το «Κολυμβητήριο» όπως λέμε εδώ «στας Σέρρας». Ομως, πραγματικά, είναι ένας όμορφος τόπος, με πολλές προοπτικές να τον βελτιώσουμε και να τον αναδείξουμε. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Πέρα από τα μέρη όμως, η ομορφιά αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του, μια ανοιχτή και σκεπτόμενη κοινωνία με γερά ανακλαστικά στις παθογένειες και στη στασιμότητα. Αυτά τα ανακλαστικά λειτούργησαν στις εκλογές. Ο κόσμος αυτός περιμένει πολλά από εμάς και σκοπεύουμε να μην τον απογοητεύσουμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This